Reactia lui Kovesi dupa victoria de la CEDO: O reparatie simbolica pentru toti magistratii hartuiti in ultimii ani!

Marti, 05 Mai 2020, ora 13:16
12926 citiri
Reactia lui Kovesi dupa victoria de la CEDO: O reparatie simbolica pentru toti magistratii hartuiti in ultimii ani!
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Procurorul sef al Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, afirma ca prin decizia data marti de CEDO instanta europeana consolideaza statutul tuturor magistratilor din Europa si ii apara de ingerinte politice discretionare din partea reprezentantilor altor puteri.

"Nu am depus o cerere pentru despagubiri banesti, pentru ca am considerat ca decizia CEDO este suficienta pentru mine ca remediu, dar si pentru ca nu doream ca o potentiala compensatie sa fie platita din bugetul de stat, implicit din banii romanilor.

Sper ca aceasta hotarare sa reprezinte o reparatie simbolica pentru toti magistratii hartuiti in ultimii ani!," declara Laura Codruta Kovesi, intr-o reactie pentru Ziare.com.

Declaratia a fost facuta dupa ce CEDO i-a dat castig de cauza Laurei Codruta Kovesi si a constatat ca prin revocarea ei din functia de sef al DNA i s-au incalcat dreptul la un proces echitabil si dreptul la libera exprimare.

Iata reactia Codrutei Kovesi

Aceasta decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) clarifica, in primul rand, o chestiune de principiu legata de independenta procurorilor si, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt si alte lucruri pe care le lamureste.

Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la revocarea din functia de procuror-sef al DNA a atribuit o putere discretionara ministrului Justitiei de a revoca un procuror cu functie de conducere, fiind anulata in acest fel orice protectie a magistratilor contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de alta parte, a inlaturat posibilitatea atacarii efective a unei decizii de revocare, desi aceasta afecteaza un drept fundamental al persoanei.

Atunci cand am introdus actiunea la CEDO am declarat ca "doresc stoparea ingenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicarii unei astfel de proceduri abuzive si altor procurori cu functii de conducere, intrucat decizia Curtii Constitutionale poate fi invocata ca precedent pentru revocarea oricarui procuror care detine o functie de conducere in Ministerul Public."

Prin hotararea sa, CEDO a stabilit ca existat o incalcare a dreptului la un proces echitabil, deoarece decizia Curtii Constitutionale a limitat posibilitatea de a ataca decizia de revocare in fata unei instante de judecata, chiar daca aceasta a afectat dreptul meu la viata profesionala.

Persoanele nu ar trebui sa fie subiect al deciziilor Curtilor Constitutionale, ci doar principiile. Ceea ce stabileste CEDO este ca persoanele trebuie sa aiba intotdeauna dreptul si posibilitatea reala de a ataca o decizie de revocare in fata unei instante de judecata.

Hotararea CEDO constata ca procedura ad hoc prin care s-a decis revocarea mea a fost lipsita de legitimitate. Ar trebui sa meditam cu privire la faptul ca, intr-un stat european, procedura care a condus la decizia de revocare a procurorului-sef al DNA a fost realizata cu incalcarea drepturilor fundamentale, cum ar fi dreptul la un proces echitabil si libertatea de exprimare.

CEDO stabileste ca opiniile pe care le-am exprimat public cu privire la modificari legislative sau independenta justitiei nu pot constitui motiv pentru sanctionarea unui magistrat. Mai mult, CEDO a decis ca motivele care au fost invocate pentru revocare "nu sunt sustinute de elemente de proba specifice si, prin urmare, acestea nu pot fi considerate ca fiind convingatoare in intregul context al cauzei."

Stim cu totii ca revocarea mea a facut parte dintr-o campanie de intimidare a sistemului judiciar, in incercarea de a descuraja lupta impotriva coruptiei. Totodata, CEDO motiveaza ca revocarea din functia de procuror sef a avut un "efect de descurajare", in sensul ca "ar fi trebuit sa ii descurajeze nu numai pe aceasta, ci si pe alti procurori si judecatori ca pe viitor sa participe la dezbateri publice cu privire la reformele legislative care afecteaza sistemul judiciar si, in general, cu privire la aspecte legate de independenta sistemului judiciar."

Asa cum si hotararea CEDO mentioneaza "se pare ca indepartarea prematura a reclamantului din functia sa de procuror sef al DNA a invins chiar scopul mentinerii independentei sistemului judiciar".

Aceasta hotarare a CEDO consolideaza statutul tuturor magistratilor din Europa si ii apara de ingerinte politice discretionare din partea reprezentantilor altor puteri intr-un moment in care independenta celor care investigheaza coruptia sau alte fapte grave este pusa sub semnul intrebarii in mai multe locuri si in mai multe modalitati.

Nu am depus o cerere pentru despagubiri banesti, pentru ca am considerat ca decizia CEDO este suficienta pentru mine ca remediu, dar si pentru ca, nu doream ca o potentiala compensatie sa fie platita din bugetul de stat, implicit din banii romanilor.

Sper ca aceasta hotarare sa reprezinte o reparatie simbolica pentru toti magistratii hartuiti in ultimii ani!

Sper ca aceasta decizie sa dea curaj magistratilor romani!

Pentru toti cei care ne-au sustinut, pentru cei care au sustinut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidarile si hartuirile la care au fost supusi, astazi este un moment important si reamintesc ceea ce am spus in ziua revocarii: sa nu abandonam!

Sunt convinsa ca a meritat, motiv pentru care spun din nou: NU abandonati!

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Kovesi CEDO, #Kovesi reactie CEDO, #Kovesi declaratie , #magistrati