Planul Guvernului Dancila cu Kovesi: ce urmareste

Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 07:16
29774 citiri
Planul Guvernului Dancila cu Kovesi: ce urmareste
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Planul Guvernului PSD de a o impiedica pe Laura Codruta Kovesi sa ajunga procuror-sef european a esuat odata cu decizia Frantei de a sustine candidatul roman, in fata celui francez, in Consiliul UE, asa ca Guvernul Dancila isi va modifica pozitia, la noul vot care va fi dat in COREPER, cel mai probabil miercuri, arata surse europene pentru Ziare.com.

Trebuie spus insa ca, fara campania concertata a Guvernului de la Bucuresti de a bloca ascensiunea Laurei Codruta Kovesi in functia europeana, fosta sefa a Directiei Nationale Anticoruptie ar fi fost confirmata in mandatul fostei legislaturi a Parlamentului European.

A fost nevoie de un scrutin european in care PSD, partidul care se zbate zilele acestea sa ramana la guvernare, adica cu acces la resursele de putere, sa atinga un prag minim, la capatul unei campanii in care devenise indezirabil la nivel european, pentru ca premierul roman sa renunte la lupta de culise contra lui Kovesi.

Sa ne amintim doar de decizia socialistilor europeni de a ingheta relatiile cu colegii romani, chiar in campanie, de riscurile pe care guvernarea PSD/ALDE le-a adus Romaniei, facand-o subiectul a doua rezolutii in Parlamentul European si de discursul eurofob practicat de Liviu Dragnea si acolitii lui.

Retrospectiv, blocarea lui Kovesi, validata de trei comisii europene - prima, cea a expertilor, care a clasat-o pe primul loc, apoi comisiliie LIBE si CONT din PE - a facut parte dintr-un scenariu mai amplu eurofob, de care regimul cu vocatii iliberale din acea vreme de la Bucuresti, manevrat de Liviu Dragnea, avea nevoie, tocmai pentru a-si proteja oamenii in fata Justitiei.

* Discursul dublului standard pe care PSD a vrut sa il impuna pana in cele mai precare manifestari: pestii otraviti pentru copiii romani si Nurofenul de calitatea a doua.

* Discursul patriotic care cere ca socotelile sa se rezolve acasa, chiar daca ele inseamna afectarea independentei magistratilor si punerea Justitiei sub control politic.

Sa nu uitam, totusi, ca nici astazi Sectia Speciala condusa de Adina Florea nu a fost desfiintata, asa cum solicita imperativ GRECO.

* Compromiterea diasporei, in preajma protestului din 10 august 2018, in cele din urma in mod brutal reprimat de autoritatile coordonate de Carmen Dan, in acea vreme ministru de Interne si membru al camarilei lui Liviu Dragnea.

* Campaniile duse impotriva liderilor europeni care au refuzat sa cautioneze sau macar sa inchida ochii in fata abuzurilor de putere de la Bucuresti. Sa notam aici ofensele aduse lui Frans Timmermans, prim-vicepresedintele socialist al Comisiei Europene, pe ritmuri de manea.

De altfel, institutiile europene au fost cele care au oprit planul lui Liviu Dragnea de a instaura la Bucuresti un regim daca nu iliberal, pentru asta e nevoie de o viziune ideologica, macar unul discretionar, care sa il scape de inchisoare.

Si tot institutiile europene au fost cele care au protejat candidatura Laurei Codruta Kovesi, prin decizia noii legislaturi a PE de a o sprijini in continuare, si prin lobby-ul facut in principal de Renew Europe si PPE, la nivelul Parlamentului, si de presedintele Macron, in Consiliul European.

Schimbarea la fata a Vioricai Dancila si miza Kovesi

Dupa alegerile din 26 mai si apoi arestarea lui Liviu Dragnea, premierul Viorica Dancila a intrat intr-o campanie de redefinire a imaginii, la capatul careia sa iasa un politician european convins. Noul narativ al europenizarii PSD si Vioricai Dancila a vizat tocmai elementele eurofobe, cu doar cateva zile inainte:

* Renuntarea la asaltul contra Justitiei - Viorica Dancila a anuntat ca PSD nu mai are niciun interes in subordonarea Justitiei, ca ordonantele buclucase nu mai sunt de actualitate si nici proiectele lui Florin Iordache.

Veriga slaba ramane insa Sectia Speciala, pentru care Ana Birchall, adepta a desfiintarii SS, ar fi platit cu fotoliul de ministru, daca planurile PSD nu ar fi fost incurcate deopotriva de Klaus Iohannis si de administratia SUA, care vede in Birchall un partener de dialog.

* Abandonarea discursului dublului standard. Peste noapte, pestii din Occident s-au insanatosit, iar Nurofenul din Farmacia Tei vindeca la fel de bine o viroza ca Nurofenul de pe Bulevardul Louise din Bruxelles.

* Renuntarea la planul de a o bloca pe Laura Codruta Kovesi.

PSD are, desigur, socoteli personale cu Laura Codruta Kovesi, dar dincolo de rumori, antipatii si razbunari, tentativele de a o impidica sa ajunga la conducerea Parchetului European tinea de un scenariu mai complex, in care regimul de la Bucuresti sa scape monitorizarilor europene, mai ales in ceea ce priveste Justitia.

Iar faptul ca "s-a razgandit" nu inseamna o reevaluare, ci o manevra de ultim moment, care sa justifice discursul patriotic al sustinerii altui candidat roman, Rovana Plumb, pentru o alta functie europeana, cea de comisar european.

Doar ca e o noua manipulare: portofoliul de comisar este alocat Romaniei, nu Rovanei Plumb. Daca aceasta din urma se va dovedi nepotrivita, Guvernul nu are decat sa faca alta propunere.

Functia de procuror-sef european insa nu este alocata Romaniei prin niciun algoritm, Kovesi nu a concurat in numele Romaniei si, daca PSD ar fi reusit blocarea ei, functia nu ar fi revenit unui alt candidat roman.

Ce urmeaza in cazul lui Kovesi

Joi, in Conferinta Presedintilor din Parlamentul European a fost decisa noua echipa de negociere, care are acelasi mandat, de sustinere a Laurei Codruta Kovesi in negocierile cu Consiliul UE, in care Romania reusise sa obtina un vot negativ pentru Kovesi.

In pofida solicitarilor de presa, nici astazi nu stim cum a aratat mandatul dat ambasadorului roman la UE.

Saptamana viitoare, marti, echipa de negociere se va intalni cu presedintia Consiliului, exercitata de Finlanda, arata surse europene, pentru ca miercuri, in sedinta COREPER, sa fie asumat un mandat pentru Kovesi, dupa ce mai multe state, printre care Franta si Bulgaria, si-au modificat pozitia.

Sursele europene arata ca si Guvernul de la Bucuresti a transmis semnalul modificarii de pozitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Kovesi Dancila Plumb PSD Dragnea , #Parchet European