Ministrul Educatiei, despre denuntul lui Ghita in cazul Kovesi: In ce conditii se poate face evaluarea doctoratului

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 14:00
9124 citiri
Ministrul Educatiei, despre denuntul lui Ghita in cazul Kovesi: In ce conditii se poate face evaluarea doctoratului
Foto: Facebook / Mircea Dumitru

Mircea Dumitru, ministrul Educatiei, a declarat, joi, in legatura cu scandalul Ghita-Kovesi, ca este nevoie ca o persoana fizica sau juridica sa depuna o cerere insotita de o serie de dovezi pentru ca o suspiciune de plagiat sa fie luata in calcul si analizata de structurile ministerului prevazute de lege.

Precizarile au fost facute la postul de televiziune Digi24 in contextul in care Sebastian Ghita a fost audiat la Parchetul general, unde a depus si un stick cu probe care sa ii sustina autodenuntul.

Ministrul Educatiei a precizat ca ancheta Parchetului nu constituie motiv pentru o noua evaluare a tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, ea urmand sa aiba loc doar "daca persoana care se autodenunta face si o sesizare in scris, producand si elemente, dovezi" pe baza carora sa suspiciunea de plagiat sa fie din nou analizata.

In context, Mircea Dumitru a reamintit ca in cazul Ponta institutia nu s-a autosesizat, ci a fost sesizata de Universitatea Bucuresti, care a cerut reanalizarea dosarului, constatandu-se ulterior ca a fost vorba despre un plagiat. De asemenea, ministrul a spus ca si in celelalte cazuri de notorietate au existat sesizari depuse si asumate de diverse persoane, facand referire la cazurile Oprea, Toba, Pandele sau Negoita.

Mircea Dumitru a mai subliniat faptul ca e nevoie de "o cerere explicita, dar care sa fie formulata in asa fel incat sa existe elemente pe baza corora sa se poate face o evaluare", cererea putand fi depusa de persoane "fizice sau juridice".

Intrebat daca Parchetul General ar putea face o sesizare, ministrul Educatiei a reamintit ca "Parchetul are procedurile sale specifice", dar nu a exclus posibilitatea ca "daca exista o solutie expresa", transmisa prin intermediul UEFISCDI, o comisie de specialisti sa analizeze lucrarea contestata.

Ministrul Mircea Dumitru a negat ca s-ar teme de eventuale represalii in cazul in care teza de doctorat a sefei DNA ar fi reanalizata, asa cum a sustinut Sebastian Ghita.

"Nu stiu ce intelege domnia sa prin frica (...) E suficient ca procedura sa fie indeplinita dupa toate rigorile legii, si Ministerul si CNATDCU vor face tot ceea ce trebuie sa se faca", a dat asigurari Mircea Dumitru.

Intrebat daca s-au facut verificari la CNE, dupa ce Sebastian Ghita a declarat ca raportul tehnic in cazul Kovesi a fost musamalizat de el, impreuna cu alte persoane, ministrul Mircea Dumitru a reamintit ca, recent, "institutia s-a restructurat", in acest moment fiind in desfasurare procedura de selectie pentru noi membri.

"Foarte curand isi va intra in atributii si CNE (...) Nu am cum sa discut in momentul de fata cu persoane care in 2012 au fost in CNE si nu am nici temei legal pentru a face acest lucru", a adaugat ministrul Educatiei.

Singura institutie care poate clarifica daca in cazul Kovesi este sau nu vorba despre un plagiat, dupa ce Sebastian Ghita a sustinut ca raportul tehnic prezentat CNE a fost unul falsificat, este CNATCDU.

"Orice dosar, bine intemeiat, cu argumente, se trimite la Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), iar de acolo ajunge la noi si abia atunci noi discutam", a declarat presedintele CNATDCU, acad. Viorel Barbu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#ministrul Educatiei Ghita Kovesi plagiat , #plagiat