Maghiarii din PPE nu o sustin pe Kovesi pentru sefia Parchetului European. Ce va face UDMR?

Sambata, 16 Februarie 2019, ora 13:1913387 citiri
Maghiarii din PPE nu o sustin pe Kovesi pentru sefia Parchetului European. Ce va face UDMR?
Foto: Twitter/@dajcstomi

Cel mai mare grup din Parlamentul European, cel al Partidului Popular, si-a anuntat saptamana aceasta sprijinul pentru Laura Codruta Kovesi, candidata care porneste ca favorita in cursa pentru sefia Parchetului European.

Exista insa membri ai PPE care nu sunt de acord cu linia partidului anuntata de vicepresedintele formatiunii, spaniolul Esteban Gonzalez Pons, si sprijinita de Roberta Metsola, coordonatoarea grupului PPE din Comisia LIBE.

Printre contestatarii lui Kovesi se numara si europarlamentarii maghiari din FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban.

Mai exact, unul dintre fondatorii formatiunii, Tamas Deutsch, deputat european de 10 ani, aflat la finalul celui de al doilea mandat, a declarat pentru publicatia maghiara Azonnali ca parlamentarii unguri din Partidul Popular European nu o considera potrivita pe Kovesi pentru ocuparea postului.

"Delegatia maghiara din PPE nu considera ca este potrivit ca Laura-Codruta Kovesi sa ocupe aceasta functie", a declarat europarlamentarul, care sustine ca PPE nu este unanim de acord sa o sustina pe candidata din Romania.

De precizat ca Ungaria se afla intr-o situatie de conflict cu UE, dupa ce Parlamentul European a decis in toamna trecuta sa dea unda verde procedurii pentru activarea Articolului 7, din cauza derapajelor de la democratie ale Guvernului Orban.

Tacere de la UDMR

Nu se stie deocamdata ce pozitie va adopta UDMR, formatiunea maghiara aliata cu PSD-ALDE la guvernare in Romania, ai carei reprezentanti in trecut au criticat vehement practicile si activitatea DNA, cand era condusa de Kovesi, precizeaza publicatia citata.

De altfel, un fost parlamentar UDMR a fugit si a gasit refugiu in Ungaria, ca sa scape de pedeapsa cu inchisoarea primita in instanta intr-un dosar DNA. Este vorba despre Marko Attila, condamnat definitiv la inchisoare pentru abuz in serviciu.

In plus, si in alte cazuri, UDMR a criticat DNA, mai ales dupa condamnarea Annei Horvath, vicepresedinte al formatiunii si fost viceprimar al Clujului, pentru trafic de influenta si spalare de bani.

Citeste detalii - UDMR face scut in jurul viceprimarului de Cluj: In Romania nu se poate vorbi de stat de drept

Pana una alta, dupa ce acasa a fost pusa sub acuzare de sectia speciala de anchetare a magistratilor, Kovesi a plecat vineri la Bruxelles. Atat ea, cat si ceilalti doi candidati la importanta functie vor fi audiati in Comisia LIBE pe 26 februarie.