Iohannis spune ca Macron i-a promis ca isi retrage candidatul si o sustine pe Kovesi la sefia Parchetului European

Vineri, 19 Iulie 2019, ora 18:58
14231 citiri
Iohannis spune ca Macron i-a promis ca isi retrage candidatul si o sustine pe Kovesi la sefia Parchetului European
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis lui Klaus Iohannis, intr-o convorbire telefonica ce a avut loc vineri, ca Franta isi va retrage candidatul pentru sefia Parchetului European si o va sustine in schimb la Laura Codruta Kovesi pentru aceasta functie.

"In virtutea bunei colaborari si a bunei intelegeri intre cei doi sefi de stat, presedintele Emmanuel Macron i-a transmis Presedintelui Klaus Iohannis ca va retrage candidatura domnului Jean-Francois Bohnert si ca o va sustine pe doamna Laura Codruta Kovesi la conducerea Parchetului European", se arata intr-un comunicat oficial al Administratiei Prezidentiale.

Zvonuri despre o astfel de mutare se intetisera in ultima perioada, dupa victoria lui Emmanuel Macron de luna trecuta in negocierile cu Germania si alti membri UE pe functiile cheie ale institutiilor europene.

La inceputul saptamanii, un oficial francez citat de Financial Times spunea ca aceasta miscare va asigura un echilibru geografic in ce priveste impartirea institutiilor UE. Pana acum est-europenii nu detineau nicio functie importanta.

FT il cita si pe Dacian Ciolos, liderul grupului Renew Europe, care spunea ca Parisul va face anuntul oficial despre sustinerea lui Kovesi in zilele urmatoare.

Ulterior, surse apropiate discutiilor din Alianta 2020 USR-PLUS au confirmat ca, din acest moment, mai sunt doar cativa pasi pana cand Kovesi va deveni, si cu sprijinul Frantei in Consiliul Uniunii Europene, procuror-sef european. Totodata, sursele citate au dezvaluit, pentru Ziare.com, cum va suna pozitia oficiala transmisa de Franta:

"Pentru a asigura un echilibru geografic in ce priveste pozitiile de responsabilitate din UE cand noi institutii iau fiinta, pentru a marca angajamentul nostru fata de statul de drept (pe care Laura Codruta Kovesi l-a aparat in Romania) si pentru a permite functionarea cat mai rapida a biroului procurorului european, Franta o sustine pe Laura Codruta Kovesi si va propune tuturor partenerilor din Consiliu sa imbratiseze aceeasi pozitie", se arata in nota trimisa de Franta Consiliului UE.

Kovesi, blocata de Guvernul PSD-ALDE

Amintim ca numirea unui procuror-sef european a fost imposibila sub presedintia romana a UE pentru ca Laura Codruta Kovesi, candidata plasata cu cele mai mari sanse in cursa, a fost blocata de propriu guvern.

Astfel, chiar daca Kovesi a primit punctaj maxim de la comisia de experti si sustinerea Parlamentului European, ea nu a primit si votul Consiliului UE, condus in ultima jumatate de an de Romania.

Ba chiar in tara nou-infiintata sectie a Adinei Florea i-a facut mai multe dosare lui Kovesi, aceasta fiind inclusiv pusa sub control judiciar in perioada in care trebuia sa se prezinte la interviuri la Bruxelles.

Chiar la finalul saptamanii trecute, la receptia de Ziua Frantei, Dancila le-a spus jurnalistilor ca ea nu o va sustine nici acum pe Kovesi pentru aceasta functie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Macron Iohannis candidatura Kovesi procuror european , #Parchet European