Kovesi: Teza mea e corecta. Nu am fost, nu sunt si nu voi fi prietena cu inculpatul Sebastian Ghita

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 14:25
31838 citiri
Kovesi: Teza mea e corecta. Nu am fost, nu sunt si nu voi fi prietena cu inculpatul Sebastian Ghita
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a vorbit public pentru prima data dupa izbucnirea scadalului legat de posibilul plagiat in cazul tezei sale de doctorat.

Sefa DNA a fost invitata vineri la Europa FM, in cadrul emisiunii Avocatul Diavolului, moderata de Cristian Tudor Popescu si Vlad Petreanu, unde a precizat inca o data ca nu a plagiat in teza de doctorat.

"Eu am fost verificata in 2012 de Comisia Nationala de Etica. Am venit pregatita azi cu probele pe care le-am depus atunci cand s-a facut verificarea. Prima proba este certificatul de casatorie. Teza mea este corecta, am muncit 7 ani, cine are indoieli nu are decat sa faca sesizare", a declarat Kovesi.

Ea a tinut sa precizeze ca: "Nu am fost, nu sunt si nu voi fi prietena cu inculpatul Sebastian Ghita". Asta dupa ce deputatul a declarat in urma cu doua zile, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca era prieten cu Laura Codruta Kovesi in 2012.

Sefa DNA a vorbit si despre atacurile tot mai dese si "de o agresivitate din ce in ce mai ridicata" la adresa procurorilor anticoruptie. Laura Codruta Kovesi a subliniat ca "mai nou sunt firme angajate pentru intimidare. Am ajuns in acest stadiu in care nu sunt suficiente acuzatiile zilnice denigratoare, avem acum si firme angajate pentru intimidare".

Un alt subiect abordat a fost si cel mai recent dosar in care Victor Ponta si Sebastian Ghita au fost pusi sub control judiciar.

Astfel, sefa DNA a precizat ca fostul premier britanic Tony Blair nu are nicio calitate in acest dosar.

Citeste si Ce urmeaza dupa autodenuntul lui Ghita? Cine sunt expertii? Misterioasa evitare a institutiei care poate face lumina

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT declaratiile procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi:

Cristian Tudor Popescu: Prima intrebare se refera la o declaratie a dumneavoastra. Dupa votul in cazul Oprea ati declarat: Este un vot politic care blocheaza Justitia, o mama ramane sa astepte. Eu stiam ca Procuratura nu are mama, nu are tata, nu are fiinta adorata.

Laura Codruta Kovesi: A fost o declaratie pe care am facut-o imediat dupa votul din Parlament. E vorba de un caz in care asteptarea sociala a fost extrem de mare si este foarte mare. Acel vot a blocat justitia. Toate asteptarile din spatiul public, toate asteptarile justificate sau nu ale oamenilor au ramas in asteptare pentru ca nu se mai poate da niciun verdict in urma acelui vot politic. In acest context a fost data declaratia mea.

Cristian Tudor Popescu: Considerati ca aceasta declaratie este in concordanta cu meseria de procuror?

Laura Codruta Kovesi: In Procuratura nu este intotdeauna ca la matematica: 1+1=2. M-am referit si la asteptarile tuturor oamenilor, inclusiv la ale partilor din dosar. Era vorba de blocarea anchetei. Meseria de procuror sau declaratiile mele in calitate de sef al DNA nu pot fi ca la matematica.

Vlad Petreanu: Despre comunicatul DNA privind cazul Ioana Basescu. Procurorii au mentionat ca Ioana Basescu si un alt inculpat din dosar, fostul partener al acesteia, au mers in Cuba. Care este relevanta acestei informatii.

Laura Codruta Kovesi: Are o relevanta destul de mare. In comunicatele noastre sintetizam starea de fapt pentru a explica publicului ce anume cercetam. in situatia in care anumite deplasari private se fac folosind bani de la institutii publice, noi putem sa scriem acest lucru in comunicatul de presa. Era un element relevant in aceasta ancheta. Sunt anumite evenimente publice care sunt cunoscute si altele nu. Nu vreau sa comentez dosarul, dar cand facem o afirmatie este sustinuta de probele de la dosar.

Intrebare ascultator: E de notorietate ca din interiorul DNA se scurg informatii in presa. Ultimul caz este cel al lui Vasile Blaga. Ii folosesc DNA-ului aceste surgeri?

Laura Codruta Kovesi: Este o chestiune care ne preocupa. De multe ori ne incurca. In 2014 a aparut noul cod penal care a schimbat putin regulile jocului privind modalitatile de comunicare. In momentul in care aducem unei persoane calitatea de invinuit, atunci ii dam atat acesteia cat si avocatului copii ale dosarului. Acest lucru ne duce la situatii in care dam si cate 30 de copii ale dosarului.

Cand facem audieri, nu mai avem audierea de unu la unu cum eram obisnuiti, procuror-inculpat, procuror-martor. Atunci cand citam o persoana la DNA suntem obligati sa anuntam si avocatii pentru a participa. Avem situatii in care audiem o persoana in prezenta altor 11. Acestea sunt modalitatile cele mai dese in care informatiile din cadrul DNA apar in spatiul public si noi nu putem sa le gestionam.

Cristian Tudor Popescu: Va dau un exemplu. In cazul Tony Blair au aparut detalii din dosar.

Laura Codruta Kovesi: Este un caz in care pot sa fac anumite comentarii, fara a intra pe fond si fara a comenta cazul. In acest dosar nu s-a remis un rechizitoriu. Acuzatiile DNA sunt inscrise in ordonanta prin care persoanele sunt invinuite. Procurorul este obligat sa-i dea persoanei invinuite aceasta ordonanta.

Ce este interesant in acest dosar este ca aceste persoane care urmau sa fie invinuite au fost citate in cursul unei zile pentru ora 11:00 si ora 12:00. Dimineata, la prima ora, o persoana a iesit in spatiul public si a dat amanunte din ancheta DNA, ce persoane sunt implicate cu toate ca nu era adevarat. Noi nu avem un dosar Ponta-Blair. Nu exista acest dosar in DNA. Cercetam un om de afaceri si un fost premier.

Tony Blair nu are nicio implicare in acest dosar, desi el a fost sugerat de persoanele care erau vizate de ancheta in spatiul public. Aceste aspecte au fost aduse la cunostinta publicului de catre Sebastian Ghita care a facut declaratii inainte sa fie audiat.

A prezentat dosarul inainte sa fie audiat. A fost interesant si pentru noi sa aflam de unde s-au cunoscut aceste informatii. De aici si ratiunea procurorului care a instituit controlul judiciar de a nu comunica cu martorii si de a nu comenta public acest dosar.

Vlad Petreanu: Lui Sebastian Ghita i s-a interzis sa isi exercite mandatul de deputat. Poate lua DNA o asemenea decizie?

Laura Codruta Kovesi: Nu vreau sa comentez un caz anume. Prin codul de procedura penala i se poate interzice unei persoane sa isi exercite functia de care s-a folosit pentru a comite o fapta penala. Au existat cazuri de primari, prefecti, consilieri.

Intrebare ascultator: Ce pot face cetatenii pentru a ajuta lupta anticoruptie?

Laura Codruta Kovesi: Sunt foarte multe lucruri pe care cetatenii le-au facut si le fac. Sunt foarte multe sesizari, numarul lor s-au triplat. Sunt multe cazuri in care cetatenii au intervenit, au reactionat ONG-urile, societatea civila.

Vlad Petreanu: Avizati personal comunicatele de presa?

Laura Codruta Kovesi: In general, da. Sunt situatii in care sunt plecata in concediu si atunci le avizeaza adjunctul.

Intrebare ascultator: DNA trimite in judecata un om care a prejudiciat statul cu multe milioane. Dar nu exista niciun mod in care sa recuperam banii?

Laura Codruta Kovesi: Noi atunci cand avem infractiuni care produc prejudicii suntem obligati sa luam masuri recuperatorii. Ce se intampla apoi tine de Ministerul de Finante. Din fericire, exista o noua institutie si aper ca bunurile recuperate vor fi mult mai multe.

Vlad Petreanu: Am o intrebare despre Traian Basescu. Cum reactionati la amenintarile sale?

Laura Codruta Kovesi: Nu comentez.

Vlad Petreanu: Este cel care v-a promovat. Va ingrijoreaza faptul ca fostul presedinte s-a declarat un adversar?

Laura Codruta Kovesi: Nu.

Cristian Tudor Popescu: Dar declaratia lui Traian Basescu "Daca intr-o zi o veti vedea la televizor pe Laura Codruta Kovesi cu catuse?"

Laura Codruta Kovesi: Nu comentez ce zice domnul Basescu. Fac un comentariu general pentru ca am vazut in ultima vreme un atac la adresa DNA. Atacuri facute de oameni cercetati. Observam ca dupa atacurile facute de persoanele pe care noi le cercetam, de o agresivitate din ce in ce mai ridicata, mai nou sunt firme angajate pentru intimidare. Am ajuns in acest stadiu in care nu sunt suficiente acuzatiile zilnice denigratoare, avem acum si firme angajate pentru intimidare.

Vlad Petreanu: Si cine va apara?

Laura Codruta Kovesi: Legea si cred ca acest demers al nostru este sustinut de cetateni. Acest atac nu vizeaza doar DNA, ci intreg sistemul de justitie.

Vlad Petreanu: Din partea politicului simtiti un sprijin?

Laura Codruta Kovesi: Cateodata, da.

Vlad Petreanu: Cum prioritizati dosarele?

Laura Codruta Kovesi: Unul dintre criterii este in functie de termenele de prescrptie. Un alt criteriu este prejudiciul si altul este functia detinuta de acele persoane.

Cristian Tudor Popescu: Din 2009 si pana in 2016 sunt 7 ani. De ce a trebuit sa treaca 7 ani sa fie prezentat mecanismul in cazul Blaga?

Laura Codruta Kovesi: Eu va raspund pentru ce se intampla din 2013. In primul rand, noi nu avem cum sa stim ce se intampla in mod real. Sau sunt cazuri in care deschidem un dosar si mergand pe firul investigatiei ajungem in trecut.

Cristian Tudor Popescu: Despre plagiatul dumneavoastra. Consiliul National de Etica, cel care a decis ca Ponta nu a plagiat, e acelasi care a decis si in cazul dumneavoastra?

Laura Codruta Kovesi: Eu am fost verificata in 2012 de Comisia Nationala de Etica, se poate verifica daca este aceeasi componenta. Am venit pregatita azi cu probele pe care le-am depus atunci cand s-a facut verificarea. Prima proba este certificatul de casatorie, pentru ca s-a precizat ca Kovesi Codruta a plagiat-o pe Lascu Codruta. Certificatul de casatorie dovedeste ca sunt una si aceeasi persoana.

Cristian Tudor Popescu: Ati cere ca teza sa fie rediscutata?

Laura Codruta Kovesi: Teza mea este corecta, am muncit 7 ani, cine are indoieli nu are decat sa faca sesizare. Am multe articole publicate, pe care eu le-am indicat in teza.

Vlad Petreanu: De ce nu faceti dumneavoastra sesizare?

Laura Codruta Kovesi: Sper ca glumiti. Adica eu am teza corecta si sa ma duc sa spun: "Va rog, verificati-mi dumneavoastra teza, ca eu stiu ca e corecta, dar verificati-o si dumneavoastra".

Intrebare ascultator: Poate confirma doamna Kovesi ca domnul Blaga il cunoaste pe tatal dansei, domnul Lascu?

Laura Codruta Kovesi: Nu am niciun fel de relatii personale cu domnul Blaga. Relatiile cu tatal meu nu le comentez.

Vlad Petreanu: Pe Sebastian Ghita il cunoasteti, sunteti prieteni?

Laura Codruta Kovesi: Nu vreau sa vorbesc despre inculpatul Sebastian Ghita.

Vlad Petreanu: Dar nu va intreb date din dosar. Doar daca sunteti prieteni, dupa cum a declarat.

Laura Codruta Kovesi: Nu am fost, nu sunt si nu voi fi prietena cu inculpatul Sebastian Ghita.

Cristian Tudor Popescu: O ultima intrebare. V-ati gandit in urma activitatii dumneavoastra, din 2013 pana in 2016, la posibilitatea suprimarii dumneavoastra fizice?

Laura Codruta Kovesi: Nu m-am gandit.

Cristian Tudor Popescu: Eu da.

***********

Ghita si autodenuntul la Parchet

Scandalul posibilului plagiat al Laurei Codruta Kovesi a izbucnit marti seara, dupa ce deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat la sediul Parchetului General, unde a depus un autodenunt.

Ghita afirma ca el si mai multi demnitari ar fi "masluit"in 2012 raportul tehnic de expertiza prin care s-a stabilit ca procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu a plagiat in teza de doctorat.

Miercuri, deputatul a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca nu stie pentru ce fapta penala s-a autodenuntat. Ghita a subliniat si ca nu stie daca Codruta Kovesi a plagiat sau nu si nici nu il intereseaza sa afle.

Insa, a mai afirmat el, din prietenie pentru cea care in 2012, atunci cand au aparut suspiciunile, era procurorul general al Romaniei, a facut demersuri pe langa expertii din comisia tehnica insarcinata cu teza lui Kovesi, care sa-si insuseasca raportul de expertiza.

Joi dimineata, Sebastian Ghita a fost chemat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a face declaratii in cazul denuntului sau. Procurorii au vrut sa afle care sunt martorii pe care ii propune si au cerut acte sau probe care sa dovedeasca acuzatiile sale.

Ghita: Cum de Kovesi se poarta ca un politician, iar noua ni se atrage atentia cand vorbim de justitie?

Dupa cateva ore, anchetatorii au decis sa inceapa in acest caz urmarirea penala in rem, adica asupra faptelor, nu a persoanelor, pentru o posibila infractiune de instigare la fals intelectual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Laura Codruta Kovesi plagiat, #Laura Codruta Kovesi Sebastian Ghita plagiat , #plagiat