Semnalul tras de Laura Codruța Koveși după vizita în Moldova. Șefa Parchetului European a mers la întâlnirea cu Maia Sandu cu steagul Ucrainei în piept

Miercuri, 13 Iulie 2022, ora 15:16
8144 citiri
Semnalul tras de Laura Codruța Koveși după vizita în Moldova. Șefa Parchetului European a mers la întâlnirea cu Maia Sandu cu steagul Ucrainei în piept
Șefa Parchetului European a mers la întâlnirea cu Maia Sandu cu steagul Ucrainei în piept FOTO Facebook/ Comisia Europeană în România

Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European, s-a aflat marți, 12 iulie, într-o vizită de lucru la Chișinău.

Koveși a semnat un comunicat după vizita la Chișinău:

„Sunt aici pentru a transmite un semnal: Parchetul European este pregătit să ajute autoritățile naționale din Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană. Desigur, în limitele competențelor, expertizei noastre și a mandatului nostru", a spus șefa Parchetului European.

Koveși a vorbit și despre activitatea instituției pe care o conduce.

Parchetul European a început să funcționeze vara trecută. În primul an de activitate, acest organism independent al Uniunii însărcinat cu investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE:

📌 a înregistrat și analizat peste 4000 de sesizări,

📌 a înghețat bunuri provenite din infracțiuni de peste 259 milioane Euro

📌 a trimis în instanțe 28 de rechizitorii

📌 a obținut 4 condamnări definitive

„O sugestie din partea mea a fost nu doar să existe o cooperare cu Parchetul European, dar totodată să se inițieze procesul de armonizare a legilor moldovene cu cele europene, mai precis legislația privind prevenirea și combaterea corupției și a fraudei la interesele financiare ale Uniunii Europene.

În cursul zilei de mâine mă voi întâlni și cu responsabilii de coordonare a asistenței Uniunii Europene, procurorii din domeniul combaterii corupției și crimei organizate, reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii în materie de corupție și spălarea banilor, precum și cu organizații ale societății civile active în domeniul combaterii corupției.

NU am venit aici să dau lecții.

Am venit să împărtășesc din experiența mea de procuror, în calitate de reprezentant al unui organism al Uniunii Europene și în calitate de cetățean al Uniunii Europene din Romania.

În această calitate, dați-mi voie să împărtășesc câteva reflecții generale cu dumneavoastră.

Procesul de aderare la Uniunea Europeană este deseori prezentat în termeni tehnici. Armonizare legislativă, negociere de capitole, aliniere la standarde europene, reforme structurale.

Toate acestea văzute ca un mijloc de realizare a unui scop: membru într-un club exclusivist cu multe beneficii”, a spus Kovesi.

Președinta Republicii Moldova a primit-o marți, 12 iulie, la Chișinău, pe Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European (EPPO).

Întrevederea dintre cele două demnitare a avut loc în cadrul proiectului pentru combaterea corupției inițiat de administrația prezidențială din Republica Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, admite într-o postare pe Facebook că progresele în acest domeniu vin mai greu.

Problemele întâmpinate de Moldova au legătură în special în cazul investigării corupției mari sau în identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare.

"Aici, avansarea investigațiilor depinde de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții. Contăm, în acest context, pe cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE.

Am discutat aceste lucruri, astăzi, cu Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, care se află într-o vizită la Chișinău. Am salutat faptul că Procuratura Generală și șefa Parchetului European vor semna un acord de colaborare în acest sens. Contăm pe ajutorul EPPO în investigarea fraudelor comise de fugarii de justiția moldovenească în ultimii ani, dar și în supravegherea utilizării de către Republica Moldova a fondurilor europene.

Republica Moldova s-a angajat să avanseze în procesul de integrare europeană, iar funcționarea justiției și combaterea corupției rămân determinante în acest parcurs", scrie Maia Sandu, într-o postare pe Facebook.

Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, prorusul Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi, 28 martie, de compania...
Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Biroul pentru politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, condus de vicepremierul Oleg Serebrian, a emis miercuri un comunicat în care îndeamnă Tiraspolul să manifeste...
#Laura Codruta Kovesi, #parchetul european, #Republica Moldova, #maia sandu , #Parchet European