Laura Codruta Kovesi nu a plagiat si ramane cu titlul de doctor, a decis CNATDCU UPDATE

Joi, 08 Decembrie 2016, ora 13:01
23267 citiri
Laura Codruta Kovesi nu a plagiat si ramane cu titlul de doctor, a decis CNATDCU UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul General al CNATDCU a decis joi, prin vot, ca Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in lucrarea sa "Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal", propunerea inaintata Ministerului Educatiei fiind de mentinere a titlului de doctor.

UPDATE 14:00 - Intr-o scurta conferinta de presa sustinuta dupa vot, vicepresedintele CNATDCU, Marius Andruh, a precizat ca la votul dat cu privire la sesizarea referitoare la teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi au participat 36 de membri ai Consiliului General, prin urmare a fost asigurat cvorumul legal.

Astfel, "au fost prezenti in sala 23 de membri, 11 au fost prin Skype si 2 voturi au fost exprimate electronic", a punctat acad. Marius Andruh.

La randul sau, presedintele comisiei juridice din CNATDCU, Mircea Bob, de la Facultatea de Drept din Universitatea Babes Bolyai, a precizat ca in acest caz sesizarea a fost depusa in data de 13 octombrie si ea a parcus procedura legala.

"Am procedat la propuneri si la compunerea unei comisii de lucru care sa raspunda la sesizarea depusa. A fost dificil de compus, abia in 30 octombrie am reusit sa ajungem la 3 membri", a declarat Mircea Bob, precizand ca toti cei trei sunt specialisti in domeniul in care Laura Codruta Kovesi si-a sustinut teza de doctorat.

Este vorba despre Vlad Constantinesco - Facultatea de Drept, Universitatea "Robert Schumann" din Strasbourg, Claudia Ghica-Lamarchard - Facultatea de Drept, Universitatea din Rennes 1 (Franta) si Radu Chirita - Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

"Rezultatele au fost prezentate comisiei juridice, le-am supus votului, raportul a fost avizat si supus astazi discutiei in Consiliul General", a mai declarat prof. Bob.

In raport se arata, printre altele, ca teza expertizata contine "imprumuturi neautorizate", dar proportia afecteaza o mica parte a tezei si nu se refera la ideile originale ale autorului.

In total au fost gasite 20 de pagini care pot constitui abateri de la etica din cele 444 ale tezei.

In aceste conditii, "in opinia comisiei de specialisti, insusita de comisia juridica, retragerea titlului de doctor este excesiva si neadaptata" la gravitatea situatiei, a subliniat prof. Bob, iar comisia de lucru a propus ca titlul de doctor sa nu fie retras, "raportat la cele cateva similitudini constatate".

Mircea Bob a mai precizat ca, in conformitate cu art. 33 din regulament, Consiliul general al CNATDCU a decis sa transmita Ministerului Educatiei propunerea de a se mentine titlul de doctor in cazul Laurei Codruta Kovesi.

Intrebat de jurnalisti, prof. Mircea Bob a explicat ca in cazul analizarii unei suspiciuni de plagiat "nu este vorba de cifre", adica de un prag de la care se poate da acest verdict, pentru ca "analiza nu este numai cantitativa, ci si calitativa". In plus, in cazul de fata "nu este vorba de pagini intregi sau capitole intregi, ci de acte normative intrate deja in limbajul comun", a mai spus acesta.

Prezenta la conferinta de presa, Mirabela Amarandei, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, a anuntat ca raportul comisiei in cazul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi va fi facut public si va putea fi accesate de oricine pe site, indata ce ministrul Educatiei va decide acest lucru.

In data de 17 noiembrie, Comisia de Etica a Universitatii de Vest din Timisoara a decis ca sesizarea de plagiat cu privire la teza Laurei Codruta Kovesi este "nefondata pentru 4.141 de randuri din cele 4.705 randuri sesizate si partial fondata pentru restul".

Decizia UVT a fost luata in contextul in care universitatea nu a gasit niciun specialist care sa analizeze daca teza de doctorat a lui Kovesi este sau nu plagiata.

Sebastian Ghita a depus la Parchetul General un autodenunt in care sustine ca a participat, alaturi de alti demnitari ai statului roman, la masluirea primului raport al comisiei tehnice, fiind deschis un dosar de instigare la fals intelectual.

In replica, procurorul sef DNA a declarat in repetate randuri ca nu a plagiat.

C.B.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Kovesi nu a plagiat doctorat , #plagiat