Kovesi sesizeaza CEDO in cazul revocarii de la sefia DNA: Mi-au fost incalcate mai multe drepturi

Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 16:51
14236 citiri
Kovesi sesizeaza CEDO in cazul revocarii de la sefia DNA: Mi-au fost incalcate mai multe drepturi
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, isi cauta dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) . Procurorul a facut o plangere catre CEDO in care contesta modul in care a fost revocata din functie.

Kovesi sustine in plangerea adresata CEDO ca procedura de revocare a incalcat drepturile omului pentru ca nu a avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu a fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu a avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de intervenienta pentru a exprima un punct de vedere in apararea sa.

In plus, deciziile CCR nu pot fi contestate, potrivit legislatiei din Romania.

"Am formulat in luna decembrie 2018 o plangere, in nume personal, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in care am aratat ca au fost incalcate mai multe drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului in ceea ce priveste revocarea din functia de procuror sef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronuntata de Curtea Constitutionala", arata Kovesi, potrivit unor precizari oferite Ziare.com, prin intermediul Biroului de Presa al Parchetului General.

"Motivele pe care le-am invocat in actiune au vizat faptul ca, prin decizia sa, Curtea Constitutionala a hotarat revocarea din functie, desi nu am avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu am fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu am avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de "intervenienta" pentru a exprima un punct de vedere in apararea mea", sustine Kovesi.

Potrivit fostului procuror-sef al DNA, decizia Curtii Constitutionale nu a putut fi contestata, inexistenta unei cai de atac fiind stabilita de insasi motivarea deciziei CCR.

"Astfel, am reclamat si faptul ca nu exista in dreptul intern un temei de drept prin care sa poata fi exercitata o cale de atac impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 358 din 30 mai 2018.

In procedura in care Curtea Constitutionala a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garantiile unui proces echitabil sub aspectul accesului la un tribunal, avand in vedere ca nu exista in dreptul intern un recurs efectiv, un temei de drept si o procedura interna bazata pe criterii obiective care sa imi ofere dreptul la o contestatie privitoare la drepturile si obligatiile cu caracter civil referitoare la masurile disciplinare dispuse de ministrul justitiei si decise de Curtea Constitutionala printr-o decizie definitiva, fara cale de atac", sustine Kovesi.

Decizia CCR

In 30 mai, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

CCR a stabilit ca, pentru solutionarea acestui conflict, presedintele urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al DNA.

Revocarea

Fapt care s-a si intamplat. Laura Codruta Kovesi a fost revocata din functia printr-un decret semnat de presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului explica atunci ca decizia sa de revocare a Laurei Codruta Kovesi, anuntata de catre purtatorul sau de cuvant, trebuie inteleasa drept "un pas spre respectarea Constitutiei si a statului de drept".

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Kovesi CEDO Kovesi revocare, #Kovesi plangere CEDO , #DNA
Comentarii
Poza Porcul
Porcul
rank 1
Paradealaaaaa,nu mai puteai astepta un an ? Sa depui plangerea