Dosar de corupție mediatizat de Parchetul European condus de Codruța Kovesi. Primarul unui orășel din Croația, anchetat pentru un prejudiciu de 69.000 de euro

Vineri, 16 Iulie 2021, ora 13:30 11306 citiri
Primul dosar major pentru Kovesi la Parchetul European a fost conflictul de interese al premierului ceh FOTO Hepta

Parchetul European a anunțat inițierea unei anchete împotriva a patru cetățeni croați cu privire la infracțiuni de corupție activă și pasivă și abuz de funcții.

Investigația a început în baza unui raport penal depus de Oficiul Național de Poliție Croată pentru Suprimarea Corupției și a Criminalității Organizate.

Primul inculpat, primarul orașului Nova Gradiška, cu o populație de 14.229 de persoane, a solicitat celui de-al doilea inculpat, managerul unei companii de construcții, o mită în schimbul manipulării unei proceduri de achiziție pentru atribuirea unui proiect, cofinanțat din Fondul de Coeziune al UE cu aproximativ 562.000 de euro.

Se suspectează că al treilea și al patrulea dintre inculpați au ajustat cerințele tehnice ale ofertei și au creat un sistem de notare pentru evaluarea ofertelor care a dat un avantaj companiei administrate de al doilea inculpat.

Contractul a fost atribuit de primul inculpat companiei celui de-al doilea. În consecință, orașul Nova Gradiška a fost păgubit cu aproximativ 12.000 de euro, iar Fondul de Coeziune al UE cu aproximativ 57.000 de euro.

Având în vedere că primul inculpat, pe lângă faptul că este primar în Nova Gradiška, este și membru al Parlamentului croat și, ca atare, este protejat de imunitate, Parlamentul croat a acordat o aprobare pentru inițierea unei proceduri penale împotriva primului inculpat, după o cerere formulată de procurorul șef european.

Ridicarea imunității în această etapă a procedurii are ca scop exclusiv obținerea aprobării pentru inițierea unei cercetări penale, cu respectarea deplină a principiului prezumției de nevinovăție, potrivit site-ului Parchetului European.

La numai 6 săptămâni de la începerea activității, Parchetul European a procesat peste 1000 de rapoarte de fraudă care afectează interesele financiare ale UE. De asemenea, a confiscat deja bunuri în valoare de 7 milioane de euro.

"Acesta este doar inceputul. Mulțumim tuturor celor care ne ajută pentru încredere" anunță instituția condusă de Laura Codruța Kovesi într-o postare pe Twitter.

Primul dosar major pentru Kovesi la Parchetul European a fost conflictul de interese al premierului ceh Andrej Babis din cauza exercitării simultane a funcției de prim-ministru și deținerii holdingului Agrofert.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com