Kovesi prezinta joi europarlamentarilor stadiul in care se afla infiintarea Parchetului European

Joi, 06 Februarie 2020, ora 08:21 7547 citiri
Foto: Ziare.com (Arhiva)

Procurorul-sef european, Laura Codruta Kovesi, discuta joi cu membrii Comisiilor pentru libertati civile (Comisia LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European despre situatia actuala a infiintarii Parchetului European (EPPO), organismul insarcinat sa conduca investigatii penale in scopul protejarii intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Kovesi a fost numita in fruntea acestei structuri in toamna anului trecut, iar lucrarile la infiintarea Parchetului European au inceput anul trecut cu scopul ca acesta sa devina operational la sfarsitul acestui an, potrivit unui anunt al Parlamentului European.

Intalnirea urmeaza sa fie transmisa in direct pe site-ul Parlamentului European.

"Stiu cum trebuie sa functioneze un parchet"

In primul interviu pe care Kovesi l-a acordat dupa numirea in aceasta functie, procurorul european a explicat cum functioneaza aceasta structura si ce face pentru a operationaliza Parchetul European.

"In acest moment, EPPO are 5 angajati, inclusiv eu. A fost desemnata o mica echipa de colegi care lucreaza in diverse institutii europene care ne vor ajuta sa construim institutia. Se estimeaza ca activitatea ar putea incepe la sfarsitul anului viitor.

In prima zi de activitate, toate dosarele de competenta EPPO vor fi transmise acestui parchet si vor incepe primele investigatii," spunea Kovesi, in octombrie 2019.

"Sunt pregatita, stiu cum trebuie sa functioneze un parchet. Avantajul va fi ca echipa va fi formata din procurori din mai multe state membre, care vor veni cu experienta personala," explica seful Parchetului European.

I.S.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News