Kovesi invinge a treia oara Inspectia Judiciara. CSM respinge inca o actiune disciplinara

Luni, 24 Iunie 2019, ora 13:08
30660 citiri
Kovesi invinge a treia oara Inspectia Judiciara. CSM respinge inca o actiune disciplinara
Foto: Arhiva Ziare.com

Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii

a respins a treia actiune disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva Laurei Codruta Kovesi.

Decizia de luni este cu drept de recurs in termen la completul de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Inspectia Judiciara a exercitat aceasta actiune disciplinara impotriva Laurei Kovesi, dupa ce sefa DNA ar fi inserat intr-un comunicat de presa pasaje din inregistrarile discutiilor purtate la sediul din Ploiesti, care constituiau probe intr-un dosar instrumentat de Directie.

IJ a exercitat actiunea disciplinara fata de Laura Codruta Kovesi, la data faptei procuror-sef DNA, "pentru nerespectarea (...) confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si a informatiilor de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii, abatere disciplinara prevazuta de articolul 99 litera j) din Legea 303/2004".

"Inspectorii judiciari au retinut ca procurorul a inserat in comunicatul de presa nr. 126/VIII/3/2018 pasaje din inregistrarile discutiilor purtate la sediul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti, despre care a luat cunostinta in exercitarea functiei si care constituiau probe intr-un dosar inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie", preciza IJ intr-un comunicat.

Amintim ca in luna martie a acestui an Laura Codruta Kovesi a mai scapat de doua actiuni disciplinare formulate de Inspectia Judiciara.

Pe 25 martie, completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a respins recursul declarat de Inspectia Judiciara, dupa ce Sectia pentru procurori din CSM a respins cererea IJ de a o sanctiona pe Laura Codruta Kovesi. Motivul: si-a trimis consiliera, care era judecator, sa faca un control la doua structuri teritoriale ale DNA.

In aceeasi zi, un al doilea complet de 5 judecatori de la Inalta Curte i-a dat castig de cauza lui Kovesi si a repins recursul declarat de Inspectia Judiciara, dupa ce Sectia pentru procurori din CSM a respins cererea IJ de a o sanctiona pe fosta sefa DNA, in cazul neprezentarii la audierile comisiei de ancheta din Parlament privitoare la alegerile din 2009.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#actiune disciplinara Kovesi, #IJ actiune disciplinara Kovesi , #DNA