Kovesi, in presa externa: Modificarile la codurile penale nu trebuie facute niciodata prin OUG, daca nu exista un motiv clar de urgenta

Sambata, 23 Iunie 2018, ora 20:19
5197 citiri
Kovesi, in presa externa: Modificarile la codurile penale nu trebuie facute niciodata prin OUG, daca nu exista un motiv clar de urgenta
Foto: Arhiva Ziare.com

Modificarile adoptate de Parlamentul Romaniei la codul de procedura penala ingreuneaza nu doar anchetarea cazurilor de coruptie, ci si a infractiunilor de drept comun, a declarat procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru portalul Emerging Europe, cu sediul la Londra, care publica sambata un amplu material pe tema luptei impotriva coruptiei din Romania.

Capturarea statului de catre partidul de guvernamant, PSD, este aproape totala. Totusi, Romania poate pretinde ca detine suprematia in lupta impotriva coruptiei", scrie Emerging Europe, amintind de condamnarea, la 21 iunie, "a celui mai puternic politician al tarii, Liviu Dragnea" si apreciind ca aceasta condamnare a reprezentat o victorie importanta pentru institutia anticoruptie a tarii cu un succes rasunator, DNA, condusa de Laura Codruta Kovesi.

Da, rezultatele pe care le-am obtinut ne-au transformat intr-un model in regiune. DNA a fost prezentat drept un exemplu de buna practica de catre Uniunea Europeana. Eu personal am fost expert UE pentru Republica Moldova si Muntenegru, le-am evaluat sistemele judiciare", a declarat Kovesi pentru Emerging Europe, dupa ce Parlamentul Romaniei, dominat de PSD, a adoptat o serie de schimbari la codul de procedura penala.

"Aceste schimbari vor ingreuna nu doar anchetarea cazurilor de coruptie, ci si a infractiunilor de drept comun", a declarat Kovesi pentru Emerging Europe, dupa ce Parlamentul Romaniei, dominat de PSD, a adoptat o serie de schimbari la codul de procedura penala.

Modificarile la codul de procedura intervin dupa alte amendamente la sistemul judiciar si demonstreaza, in opinia sefei DNA, ca scopul guvernului nu este sa reformeze sistemul, ci sa le ingreuneze munca anchetatorilor, procurorilor si politiei.

"Desigur, aceste modificari nu vor intra in vigoare azi sau maine. Trebuie promulgate de presedinte, care ar putea decide sa le trimita inapoi in parlament sau la Curtea Constitutionala. (...) ", a explicat sefa DNA.

Guvernul ar putea accelera procesul de punere in aplicare a noilor legi recurgand la ordonante de urgenta, asa cum a facut-o in ianuarie 2017, ceea ce a dus la proteste de masa, aminteste portalul citat.

"Posibilitatea exista", admite Kovesi. "Aceste modificari pot trece printr-o ordonanta de urgenta, dar imi este greu sa comentez. Teoretic, modificarile la codurile penale nu trebuie facute niciodata prin OUG daca nu exista un motiv clar de urgenta. In privinta actualelor modificari, nu exista o asemenea urgenta", a apreciat Kovesi.

Emerging Europe aminteste ca, in martie, ministrul justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut oficial presedintelui Klaus Iohannis sa o demita pe Kovesi, lucru pe care seful statului roman a refuzat sa-l faca. In iunie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis sa Iohannis este obligat sa o demita pe Kovesi, dar inca o data presedintele roman a refuzat sa dea curs acestei decizii si risca sa fie suspendat de catre parlament, scrie sursa citata.

"Nu pot comenta decizia Curtii Constitutionale. Este o decizie care ma afecteaza personal, dar este o decizie care nu ma obliga sa iau vreo masura. Astept ca presedintele sa decida ce va face", a explicat Kovesi, al carei mandat expira in luna mai a anului viitor.

Sefa DNA a declarat in mai multe randuri ca nu are ambitii politice si, cu toate ca este una dintre cele mai populare personalitati din tara, pare putin probabil sa se razgandeasca, noteaza Emerging Europe.

"Nu, nu vreau sa intru in politica. Am spus-o in trecut ca nu intentionez sa fac acest lucru si, desi unii oameni se razgandesc, eu nu ma numar printre acestia", a declarat Kovesi, care spune ca vrea sa-si continue munca.

"Sunt procuror: asta fac cel mai bine. Am o experienta uriasa pe care vreau s-o folosesc, sa o impartasesc cu tinerii care intra in sistem", a mai spus ea.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Kovesi OUG justitie , #DNA