Codruța Kovesi a câștigat la CSM contra lui Tudorel Toader. La mijloc, argumentul folosit de fostul ministru ca s-o demită din fruntea DNA

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 16:36
37492 citiri
Codruța Kovesi a câștigat la CSM contra lui Tudorel Toader. La mijloc, argumentul folosit de fostul ministru ca s-o demită din fruntea DNA
Tudorel Toader a militat puternic pentru demiterea Codruței Kovesi

Șefa Parchetului European Laura Codruța Kovesi a câștigat miercuri, 8 decembrie, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acțiunea disciplinară deschisă de Inspecția Judiciară (IJ) împotriva sa pe vremea când era procuror șef al DNA cu privire la înregistrarea în care aceasta i-ar fi îndemnat pe procurori „să decapăm, să ajungem la premier!”.

La vremea respectivă, înregistratea a fost folosită ca argument de ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, pentru a obține destituirea lui Kovesi din fruntea DNA.

„Respinge acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtei Kovesi Laura Codruța, procuror-șef european, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prev. de art. 99 lit. a), c) și m) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (…) ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pronunțată în ședință publică astăzi, 8 decembrie 2021”, se arată în minuta Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM.

Potrivit Articolului 99 din Legea 303/2004, „constituie abateri disciplinare:

  • a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu;
  • c) atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții;
  • m) nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.

Cum o critica Tudorel Toader pe Kovesi pe vremea PSD

Pe data de 22 februarie 2018, ministrul Justiției Tudorel Toader (PSD-ALDE) a redactat documentul intitulat „raport privind activitatea managerială la Direcția Națională Anticorupție în care o acuza pe Laura Codruța Kovesi, între altele, de mai multe „acte și fapte”, motiv pentru care a solicitat revocarea ei din funcție.

Dintre acestea le reproducem pe cele care vizează acțiunea disciplinară respinsă patru ani mai târziu de CSM:

„9) Implicarea în anchetele altor procurori, anchete realizate cu încălcarea competențelor constituționale.

De altfel, și declarații publice de notorietate relevă comportamentul excesiv de autoritar, cum ar fi aceea că, personal a supravegheat ancheta desUașurată de către procurori, cu referire la OUG 13/2017: `Eu mi-am asumat acest dosar împreună cu domnul Dumitriu și cu domnul Uncheșelu. N-am făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să spun da` (anexa 6) Așadar, personal, a supravegheat/s-a implicat în realizarea anchetelor asupra cărora Curtea Constituțională s-a pronunțat în sensul constatării unui conflict juridic de natură constituțională. În raport de dispozițiile ce constituie temeiul juridic al revocării, constatăm, la fel ca la punctul precedent, comportamentul contrar statutului procurorului într-un stat de drept și lipsa unor veritabile aptitudini manageriale, în sensul confuziei funcției de management cu aceea de conducere discreționară.

10) Prioritizarea soluționării dosarelor cu impact mediatic. Atitudini nedemne. Încălearea standardelor mininiale de etică si deontologie ale unui magistrat.

Recent, Inspecția Judiciară a publicat un comunicat de presă (anexa 7) potrivit căruia, `la 12 ianuarie 2018 Inspectia Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de doamna Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcței Naționale Anticorupție („DNA”) pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute:

- de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004, (…) constând în aceea că, în cadrul unei ședințe de lucru, a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei și probității profesionale a magistraților procurori, precum și prestigiului justiției, împrejurări identificate în înregistrărfle audio apărute în spațiul media la data de 18.06.2017.

În concret, procurorul șef a1 DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilității instituției, generate de Decizia CCR nr. 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare `cu miniștri`, de impact mediatic, și-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legat, definitiv și general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 și a folosit exprimări inadecvate la adresa Curții Constituționale și a unui judecător al Curții Constituționale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcție de care se prioritizează soluționarea dosarelor este impaetul mediatic al acestora și calitatea oficială a persoanelor cercetate.

De asemenea, procurorul șef a1 DNA a folosit față de colegii procurori un ton superior și agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică și deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare și a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremației Constituției și a legilor, precum și a imparțialității procurorilor.

-de art. 99 lit. c) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată, respectiv `atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi`, constând în aceea câ prin intermediul unei corespondențe electronice (e-mail) a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu uri conținut vădit denigrator, insultător și amenințător, respectiv `lași`, `bârfitori`, `infractori`, făcând cunoscut acestora faptul că „există deja un cerc de suspecți cu referire la un dosar penal, încălcând asțfel obligația de rezervă și normele de conduit atașate profesiei de magistrat”, arăta Tudorel Toader în raportul citat.

Ca urmare a raportului întocmit de Tudorel Toader, pe data de 9 iulie 2018, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a anunțat că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Kovesi CSM, #Kovesi DNA, #CSM, #Tudorel Toader raport DNA , #DNA