Kovesi, catre romani: In continuare va zic sa nu abandonati lupta! Incepand de azi, independenta procurorilor este garantata. Statul sa ia masuri!

Marti, 05 Mai 2020, ora 19:00
19884 citiri
Kovesi, catre romani: In continuare va zic sa nu abandonati lupta! Incepand de azi, independenta procurorilor este garantata. Statul sa ia masuri!
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Laura Codruta Kovesi a vorbit marti despre victoria obtinuta la CEDO, considerand ca este reusita sistemului de justitie din Romania, a procurorilor si a romanilor cinstiti care au aparat in strada principiile in care cred.

Kovesi spune, in interviul acordat Ioanei Ene Dogioiu la Europa FM, ca este si o premiera trista, avand in vedere ca CEDO spune clar ca o curte suprema a incalcat doua drepturi fundamentale, dar ca statul trebuie acum sa ia masuri pentru ca astfel de episoade sa nu mai fie posibile si independenta justitiei sa nu mai poata fi amenintata si incalcata.

Kovesi a fost intrebata daca este adevarat ceea ce a povestit Cristian Tudor Popescu despre momentul iulie 2018, cand Klaus Iohannis i-ar fi cerut demisia si, ea a refuzat sa si-o dea, iar seful statului i-a intors spatele spunandu-i ca va fi informata cand va fi demisa. Procurorul sef european a spus ca nu poate nici confirma, nici infirma, dar ca ce poate sa asigure e ca ea niciodata nu a luat in calcul sa isi dea demisia.

Kovesi a spus ca au fost momente grele, doi ani in care s-a incercat umilirea ei, dar ca sustinerea familiei, a prietenilor si a societatii, precum si increderea in Dumnezeu, au ajutat-o sa mearga mai departe. Mesajul ei pentru romani este urmatorul: "Pana la urma, solidaritatea si principiile au fost mai importante decat orice. (...) Aceasta lupta continua. (...) In continuare va zic sa nu abandonati!".

Curtea Europeana a Drepturilor Omului i-a dat marti castig de cauza Laurei Codruta Kovesi, in procesul privind revocarea sa din functia de procuror-sef al DNA. CEDO arata ca actualului procuror sef european i s-au incalcat atunci atat dreptul la libera exprimare, cat si accesul la justitie.

Amintim ca in 2018 Tudorel Toader a cerut demiterea lui Kovesi, prezentand un raport de 36 de pagini, cu 20 de "acte si fapte". Ministrul a invocat atunci tot felul de argumente, printre care decizii ale CCR, obscura inregistrare a sefei DNA la o sedinta cu procurorii, cazul Negulescu, dar si interviurile acordate de Laura Codruta Kovesi pentru BBC sau Euronews in care aceasta isi exprima anumite opinii.

Ulterior, CCR a dat o decizie care spunea ca Iohannis trebuie sa semneze decretul de revocare. Iohannis a facut asta, insa la acel moment a ales sa anunte prin purtatorul de cuvant de la acea vreme, Madalina Dobrovolschi, intoarsa chiar atunci din concediul de crestere a copilului. Iar in campania pentru al doilea mandat, intrebat fiind de destituirea Laurei Codruta Kovesi, Iohannis a raspuns ca a "procedat rezonabil".

Azi, dupa decizia CEDO, Tudorel Toader, Valer Dorneanu si Klaus Iohannis au iesit toti 3 public sa spuna ca nu ei sunt vizati de decizia CEDO.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile Laurei Codruta Kovesi, dupa ce a castigat la CEDO:

Cum va simtiti? Usurata, razbunata, sau cu regretul ca nu v-ati dus la capat misiunea?

Sunt multumita ca am dus la bun sfarsit un demers care tine de un principiu, de independenta judecatorilor si procurorilor si simt ca este o victorie a justtiei si a celor care au sustinut justitia.

Cine v-a incalcat dreptul la justitie?

Aceasta procedura ad-hoc s-a dovedit lipsita de legitimitate. Prin decizia CCR, in motivarea acelei decizii, CCR a limitat dreptul de acces la o instanta.

Deci avem 2 paliere, CEDO spune ca nu au fost motive de revocare si revocarea nu a fost corecta si apoi ca nici n-ati avut dreptul sa atacati in instanta. Corect?

CEDO mai retine si ca aceasta revocare a fost o sanctiune deosebit de severa si prin aceasta indepartare prematura din functie a fost invins chiar scopul mentinerii independentei sistemului judiciar si pentru a avea un efect de descurajare. Pe viitor cei care vor incerca sa apere independenta justitiei sa nu mai aiba acest curaj. CEDO nu apara doar persoana mea, ci intregul sistem de justitie. CEDO spune ca fara procurori indepdenti nu putem avea o justitie independenta cu adevarat.

Decizia CEDO contrazice explicit prevederile din decizia CCR prin care ati fost revocata?

Da, motivarea CCR a dat un drept discretionar, nelimitat, ca in orice situatie, arbitrar, sa poata sa ceara revocarea oricarui procuror cu functie de conducere. E o decizie foarte importanta, emisa de un complet de 7 judecatori in unanimitate. Mai exista o decizie similara care vizeaza fostul presedinte al Curtii Supreme din Ungaria si in acel caz el a fost revocat pentru pozitiile publice pe care le-a avut pe modificari aduse legislatiei din justitie. Prin aceasta decizie contribuim la intarirea statutului procurorilor si judecatorilor.

Deci din acest moment e foarte greu ca cineva sa mai puna la indoiala independenta procurorilor. Dar ce consecinte concrete ar trebui sa aiba decizia CEDO?

Remediul trebuie gasit de statul roman. As fi putut sa cer despagubiri, sa cer bani, dar scopul nu a fost sa obtin bani, ci am luptat pentru un principiu. Dar aceasta hotarare nu poate sa ramana fara efect, ceva trebuie sa se intample. Statul sa ia masuri ca astfel de situatii sa nu se mai repete.

E o premiera din pacate pentru Romania cand se spune ca o Curte Suprema a incalcat 2 drepturi fundamentale.

Asteptati scuze de la cineva?

Nu am asteptat niciodata, cred ca decizia e clara pentru toata lumea. Nu am niciun fel de asteptari. Singura asteptare si mi s-a implinit a fost ca aceasta hotarare sa lamureasca chestiunea independentei justitiei.

Aici a inceput un festival de pasare a pisicii dintr-o parte in alta. Toader spune ca nu el, Orban acuza PSD, PSD acuza politizari si tot asa. Unde ar trebui vazute totusi responsabilitatile?

De acum, ce zice fostul minsitru al Justitiei nu conteaza si nici n-a contat si dupa aceasta motivare e clar ca nici nu conteaza. E un paragraf clar care spune ca motivele invocate nu au fost credibile. CEDO retine ca CSM a avut procedura transparenta. Aceasta motivare explica foarte clar ce a facut fiecare.

CTP relateaza ca a fost un moment in procesul revocarii cand dl presedinte v-ar fi cerut sa demisionati. E adevarat?

Acum stiti ca in toata experienta mea nu am facut publice discutiile private avute cu diversi demnitari. Ce pot sa va spun e ca niciodata nu am luat in calcul decizia de a-mi da demisia. Stiam ca am facut o treaba buna, ca nu am incalcat legea, am fost foarte ferma in tot ce am facut. Deci nu as putea nici sa confirm nici sa infirm.

Ce v-a sustinut cel mai mult in aceasta perioada dificila?

La un moment dat erau atat de multe hartuiri, aveam citatii in fiecare zi, multe procese deschise... dar m-a sustinut foarte mult familia, prietenii mei, sunt un om care crede in Dumnezeu si El a avut grija ca toate nedreptatile sa fie indreptate. Cand crezi in lucruri care sunt corecte pana la urma treci peste toate.

Imi amintesc ca ati iesit din sediul SS si ati fost intampinata cu flori de multa lume. E o imagine emblematica pentru cum a decurs batalia...

Da, a fost o batalie, dar ceea ce... acel moment a fost chiar imediat dupa ce am obtinut locul I in procedura pentru procuror-sef european. Au fost oameni pe care nici nu-i cunosteam si m-au sustinut si este si victoria lor, a celor care au sustinut justitia in strada. Pana la urma, solidaritatea si principiile au fost mai importante decat orice.

A urmat o intreaga epopee la SS, s-au deschis multe dosare, unul privind extradarea lui Nicolae Popa, ICCJ a aratat ca urmarirea penala a fost declansata ilegal. Dosarul nu a fost clasat, exista?

N-am primit nicio comunicare, dar ce e important in motivarea ICCJ e faptul ca nu exista probe, procedura a fost incalcata si singurul remediu e clasarea cauzei. O sa astept sa vad ce se intampla.

Ati spus ca in decizia CEDO se arata ca revocarea trebuia sa aiba un efect de intimidare pentru restul procurorilor, sa nu mai ridice glasul. Acest efect a fost realizat?

Ar trebui sa raspunda procurorii care sunt in prezent implicati in anchete. Eu sper sa le dea curaj sa-si continue anchetele. A fost o perioada dupa ce am fost revocata cand nu am vazut anchete sau dosare sa fie solutionate. Sper ca dupa aceasta decizie procurorii sa fie constienti ca au castigat ceva. Au castigat independenta care la un moment dat le-a fost pusa sub semnul intrebarii. Incepand de astazi, independenta lor este garantata. Sa aiba curajul sa-si faca treaba!

DNA are un nou tandem - Bologa-Gavra. Ii cunoasteti, ati lucrat cu ei?

Da, cu dl Bologa am fost colega de facultate, era prim procuror cand eram procuror general, si pe Codrin Gavra il cunosc la fel, de cand eram prcuror general.

Sunt oamenii care sa mute bolovanul?

Am constatat in activitatea mea ca sunt profesionisti. Sper ca vor gasi drumul potrivit ca lucrurile sa revina si sa fie rezultate bune la DNA.

Ce ar fi necesar ca activitatea DNA sa reporneasca motoarele?

O sa invoc un drept la rezerva, mai ales avand in vedere noua mea calitate de procuror sef european. Nu as vrea sa dau indicatii sau sfaturi procurorilor din Romania. Sunt convinsa ca au resursele necesare intern sa gaseasca solutii la aceste probleme.

"Coruptia poate fi invinsa, nu abandonati" ati spus. Acesta era mesajul unui procuror care parea atunci invins. Un procuror invingator astazi ce parare are?

Parerea mea a fost ca am fost invingatoare si atunci. Au urmat doi ani de umilinte. Aceasta lupta continua. Cred in ceea ce am facut, nu stiu daca astazi sunt invingatoare dar cu siguranta sistemul de justitie astazi a invins.

Va este dor de DNA?

Tot timpul mi-e dor de DNA, mi-e dor de Romania. In fiecare zi. Si nu doar de DNA, si de ceilalti colegi. Acum sunt pe alt drum si sper sa pot ajuta sistemul din Romania. Si aici sunt foarte multi romani care lucreaza in institutiile europene, internationale si ma bucur de fiecare data ca sunt romani apreciati, care isi fac treaba bine.

Cui ati dedica aceasta reusita?

In primul rand familiei mele, merita aceasta reusita mai mult decat mine. Si apoi tuturor celor care au sustinut sistemul de justitie, au fost la proteste, au luat atitutdine, tuturor romanilor care sunt cinstiti. In continuare zic sa nu abandonati.

Ce face Laura Codruta Kovesi la vreme de coronavirus?

Pai, din 12 martie, suntem si noi in stare de urgenta, lucram de la domiciliu. Pentru noi e bine ca nu avem in acest moment dosare, doar chestiuni administrative si reusim sa gestionam totul prin intalniri online. Sper ca din 25 mai sa putem merge la birou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Laura Codruta Kovesi castiga CEDO revocare , #DNA