Inregistrari in care Kovesi ii cearta pe procurori ca nu-si fac treaba: Daca ne simt ca nu mai avem curaj or sa se urce cu picioarele pe noi!

Luni, 19 Iunie 2017, ora 00:32
22699 citiri
Inregistrari in care Kovesi ii cearta pe procurori ca nu-si fac treaba: Daca ne simt ca nu mai avem curaj or sa se urce cu picioarele pe noi!
Foto: Arhiva/Ziare.com

O serie de inregistrari de la o sedinta a Directiei Nationale Anticoruptie au fost facute publice duminica seara de Romania Tv, televiziunea controlata de omul de afaceri fugar Sebastian Ghita. Din inregistrari, care insa au fragmente neinteligibile si nu par sa aiba continuitate, reiese ca Kovesi ii cearta pe procurori ca nu-si fac treaba si ca institutia devine astfel tot mai expusa atacurilor: "O sa se urce cu picioarele pe noi, credeti-ma! Trebuie sa supravietuim", se poate auzi Kovesi.

Sefa DNA pare foarte nemultumita de faptul ca intr-o perioada de cinci saptamani in niciunul dintre cele 8.000 de dosare nu s-a facut o inculpare sau o trimitere in judecata.

De asemenea, ea face referire si la dosarul privind OUG 13, dar si la decizia CCR privind ancheta, precizand ca si-ar fi dorit ca dupa ce "si-au luat-o in freza" sa fi iesit cu "un dosar cu un ministru" sau macar cu un dosar important.

Amintim ca in prima inregistrare publicata de Romania Tv Kovesi i-ar spune procurorului Jean Uncheselu ca isi doreste sa "ajunga mai repede" la "domnul premier" care a semnat "contractele cu casele", facandu-se referire, probabil, la ancheta cu retrocedarile de la Timisoara. Purtatorul de cuvant al DNA a reactionat precizand, pentru Ziare.com, ca este vorba despre un montaj intre declaratii publice facute de Kovesi, intre care au fost intercalate "sintagme ce nu-i apartin". Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat insa ca va sesiza Inspectia Judiciara.

Va redam mai jos transcrierea celorlalte doua inregistrari. Ele pot fi ascultate AICI.

"Nu stiu cum vedeti voi lucrurile, e a treia oara cand spun, am spus si la Cheile Gradistei, zic si acum, daca noi in dosarele astea nu ne facem treaba, macar sa stim. De acum o sa stau aicea, o sa transfer toata treaba.

Sunt unii (neinteligibil) si cand se pleaca acasa. Dar sunt unii care pare ca nu fac nimic. N-am vazut nimic. Nu mai zic ca sunt dosare, nu vreau sa dau exemple, sunt cateva..7,9... ma intreaba presa in fiecare saptamana de m-am saturat eu de ele si nu se misca nimic. Spuneti-mi ce se intampla, sa stiu! Pentru ca o sa ajungem sa vorbim in fiecare saptamana sa va intreb ce-ati facut pentru astazi. Pentru ca numai unii si aceiasi lucreaza.

Pe mine nu ma convinge nimeni ca din 8.000 de dosare, noi intr-o luna nu am putut invinui un inculpat, nu am putut trimite in judecata un inculpat. Din 8.000 de dosare. Daca voi din sala asta ma convingeti, plec si nu mai zic nimic.

Unii si aceiasi sunt injurati de dimineata pana seara si altii stau la umbreluta noastra. Las ca sefa se descurca, Uncheselu se descurca, Dumitriu se descurca, nu stiu care se descurca. Si va mint si liniste, e frumos la DNA, nu?! Salarii mari, nu ne intreaba nimeni cand venim, cand plecam, stam cu curul pe dosare, nu ne intreaba nimeni de ele... Nu se poate!

Deci va rog sa-mi spuneti de ce...nu stiu...care vreti sa fiti primul...ca daca nu va numesc eu. De ce o luna de zile, o luna jumate, nu s-a intamplat nimic. Vreau si eu sa stiu. Ce va lipseste? Poate va ganditi sa va faceti si voi niste prioritati si vreau sa vad ca de la sectie acolo o luna de zile macar trei persoane sunt invinuite. Orice Parchet din Romania mi-l aratati eu va arat ca intr-o luna aia invinuiesc trei persoane si noi DNA-ul doar am stat.

De cinci saptamani nimeni nu a invinuit pe nimeni la DNA. Deci nu pot sa cred asa ceva. Daca nu vreti, spuneti-mi. Daca nu puteti, spuneti-ne. Dar dati-ne un raspuns. Pai nu suntem gradinita sa ne apucam sa-i invatam pe unii ce au de facut. Si credeti-ma ca nici nu-mi place. Cei care sunteti mai vechi in DNA stiu ca nu v-am intrebat nici cand ati venit, nici cand ati plecat, nici de ce lipsiti, sa va iau sa va intreb ce ati lucrat saptamana asta... Dar unii va culcati pe o ureche, aveti cu totul alte activitati.

Daca ma duc acum la Biroul de presa si fac o lista... crediti-ma ca de dimineata pana seara stau si raspund la toate astea, n-am zis nimic de rau de nimeni din DNA, totdeauna am laudat DNA-ul ca vai, cat muncim, dar credeti-ma ca am ajuns in punctul in care si oamenii ne sustin si cei care ne sustin isi pun intrebarea 'noi ce facem?'. Ne-am speriat sau ce? Cine s-a speriat sa plece! Sau cine n-are chef de munca sa plece. Raman 10 oameni la DNA, dar aia ne vedem de treaba, frate si ne luptam pana in panzele albe!

Si am auzit si comentarii ca dosarul pe OUG 13.. Domne, eu mi-am asumat acest dosar. Eu mi l-am asumat impreuna cu domnul Surugiu si cu domnul Uncheselu. N-au facut un milimetru la stanga sau la dreapta fara ca eu sa spun 'da, domne, sunt de acord si sustin treaba asta' si cred in continuare ca am facut ce era legal si corect.

Chiar sa zica Curtea Constitutionala ca am derapat institutional pentru ea. O sa iau cele 4 dosare existente in DNA cu acelasi obiect si facute exact in acelasi lucru si le duc in bratele lui Morar (judecator CCR Daniel Morar, n.red.) si-i zic 'ia-le domnule Morar, spala-te cu ele pe cap!'. Noi dam cu subsemnatul si la inspectie, dam cu subsemnatul si la MJ, ne injura toata lumea de dimineata pana seara si mi-am asumat. Mi-am asumat pentru ca am crezut ca facem niste lucruri.

Si altii stam cu dosarele sub fund si nu facem nimic. O sa am si cu Sectia 1... dosarul (neinteligibil)... uite, ultima e Udrea, condamnata 6 ani pe abuz. Este o singura problema acum la Curtea de Apel Alba, unde doamna judecator motivatiile incrimineaza abuzul in serviciu si acolo a facut contestatie in anulare si acolo avem practica constanta a Inaltei Curti: tot timpul va avea fata de ei. O sa mai facem o data, fiindca suntem atat de hotarati si mergem in fata, nu e nicio problema.

Daca e problema cu decizia Curtii, hai sa dam clasare si spunem ca din cauza deciziei Curtii inchidem dosarul. Dar daca stim ca e de clasare si nu e bagat pe legislatia in vigoare, inchideti dosarul, ca n-am nicio problema. Eu stiu ca ne-a dat peste cap decizia Curtii, sa vedeti asta, exceptia invocata de Bombonica (fosta sotie a lui Liviu Dragnea, n.red) ce ne va da peste cap. Dar pana atunci trebuie sa ne facem treaba!", este al doilea fragment publicat de Romania Tv.

Televiziunea controlata de Sebastian Ghita continua cu

un al treilea fragment de inregistrare.

"Ce sa zic, faceti-va fiecare evaluarea pe dosarele pe care le aveti. Mie mi-e foarte greu sa stau sa vi le controlez, sunt 3.000 de dosare, eu nu stiu care din ele sunt in legislatie primara sau secundara. Daca ma uit, fiecare aveti 50-60 de dosare. In 2014 si in 2015, cel mai putin incarcat procuror avea 120 de dosare. Mai, si ieseau dosarele. Si acum avem 50 de dosare si nu putem sa scoatem dosarele. (...)

Am subliniat de o suta de ori ca suntem sub autoritatea Ministrului Justitiei si domnul premier cu aceasta informatie suntem monitorizati. Numai ca nu ne-a zis 'voi treceti la Executiv!'. O sa vina. E o poveste deocamdata, dar trebuie sa facem si noi treaba ca sa putem sa contracaram lucrurile astea. Daca noi numai stam si ei ne ataca si noi stam si tacem si inghitim, asta e.

Eu dupa decizia Curtii Constitutionale mi-as fi dorit sa iesim cu un dosar cu un ministru, ca ma gandesc ca totusi presam. Sau ma rog, ceva dosare importante. Ideea e ca de la bilant nu am mai ieist cu nimic. Pe vechea noastra 'nu ne intimidam, nu ne speriem, ca suntem curajosi' pai atunci spuneti-mi ca eu imediat schimb foaia si zic 'ne-am intimidat, ne-am timorat, ne e teama, a zis Curtea Constitutionala ca am derapat institutional, ca am iesit din matca...'. Nicio problema, numai spuneti-mi sa stiu! Eu am crezut ca suntem altfel de oameni. O sa iau Constitutia si-o sa devin bagata in seama daca asa trebuie. (...)

Nici macar lui Oprea (Gabriel Oprea, n.red.) a ajuns la Parchetul de la MAI (neinteligibil) ca acolo fiind fond european... am ratat inceputul. Deci de cand a venit...ce se mai poate acum? Va dati seama, daca a aflat de el.

Dar nici nu vad ca a ridicat standarul si suntem undeva sus, sa-si bata altii joc de munca noastra. Sa vina calare pe noi si cu desantul si inspectia si ministerul si toata lumea si noi sa stam doar sa-ncasam si sa stam cu dosarele sub masa.

Nu pot sa va spun nici sa va (neinteligibil) ca niciodata (neinteligibil) si la mine se opresc multe lucruri si nu vi le zic mai departe, dar eu nu degeaba tot vin si va spun ca e important sa iesim. Multa lume ne sustine, dar deja, cum sa spun... trebuie sa iesim. Deja stiti cum pare? Ca ne-am dus asa spre case si nu mai avem curaj. Daca ne simt ca noi nu mai avem curajul, or sa se urce cu picioarele pe noi, credeti-ma!

Cumva trebuie sa gasim cu toata Sectia 3-4 dosare cu potential! Colegii care au sau constata ca au (neinteligibil) va ajutam sa iesiti cu dosarul ala, mai iesim cu doua dosare. Ce coleg aveti faceti (neinteligibil) si sa supravietuim! Sa trecem peste perioada asta grea ca asta e important. Dar vedeti cum vi se pare si cum o simtiti. Eu cel putin asa o simt. Noi, de la inceputul anului, ne-am luat-o-n freza si cu OUG 13, si cu aia, si cu aia, si cu aia... si oamenii ne-au aparat. Si pe urma au iesit colegii cu niste dosare...

Intervine un procuror (voce de barbat): Intr-un dosar d-asta de evaziune in care lucrezi de innebunesti cu zeci de milioane de euro prejudiciul la bugetul de stat, chiar daca iesi cu el, stiti foarte bine ca impactul nu este. Astia vor zece..vor ministri.

Kovesi ii raspunde: Lasati ministrii ca noi nu asteptam nimistrii ca-i decizie aparte. Daca descoperim ca un ministru a dat o mita ca sa promoveze o ordonanta de urgenta daca ii mai putem face dosarul. (inregistrarea pare reluata din alt punct) Iar colegii au dovedit ca s-au depus documente in procesul legislativ... Si Curtea a venit si..aoleu...manca-ti-as gura...Patesc ca domnul de la Constanta de-l ia CSM-ul si vi-l cerceteaza. Si nu numai acum ca ne cerceteaza pentru asa mod de lucru ca nu mai avem timp si pentru aia.

Uite ca mi-a mai venit inima la loc. Ati spus de doi, o sa mai scoatei din doi, iesim cu dosare, avem si softul din Anglia..asa, frumos, si ne mai intalnim la 1 iulie", se incheie ultimul fragment publicat de Romania Tv duminica seara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Kovesi cearta procurori dosare DNA, #Kovesi inregistrari sedinta DNA Romania TV , #DNA