Haita penala: Ori invingem, ori murim!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 14:01
55076 citiri
Haita penala: Ori invingem, ori murim!

Asistam, probabil, la cea mai teribila ofensiva asupra anticoruptiei din Romania, una cu bate si topoare, izvorata din disperarea unor oameni, din politica si nu numai, carora cutitul penal le este la os si care isi joaca ultimele carti: ori invingem ori murim!

Mie nu mi se pare ca in discutie este doar imaginea sefei DNA, aflata acum in ochiul furtunii mediatice, care trebuie facuta tandari pentru a justifica o ulterioara revocare sau a forta o demisie. Tinta, din punctul meu de vedere, este intreg sistemul judiciar.

Veti spune ca el nu are cum sa depinda de o persoana. Cu siguranta, asa este. Doar ca atunci cand un om de calibrul Codrutei Kovesi ar fi pus la pamant, unda de intimidare si inhibitie nu ar avea cum sa nu se extinda urgent catre toti magistratii.

Mesajul cred ca trebuie sa fie foarte clar, pentru toti judecatorii si procurorii care au sau vor mai avea pe mana dosare penale grele: cine face la fel la fel va pati! Adica va fi terferlit temeinic de o masinarie care pare foarte bine coordonata.

Ca vorbim despre o coordonare cu punctaje clare cred ca este vizibil si din avion. Ghita, Ponta, Basescu, Udrea fac declaratii care se completeaza, isi servesc pase, vorbesc sincron. Va dau un exemplu: "Daca tot ii place sa fie starleta de televiziune, lasati-o sa fie si criticata", zice Traian Basescu. "Ea vrea sa fie o Ioana D'arc, o starleta a Justitiei", zice Sebastian Ghita. Suna, cu tot respectul, a punctaj din sursa comuna.

Toti acuzatorii sunt persoane cu cateva dosare penale la DNA sau, in cazul lui Traian Basescu, cu apropiati anchetati de procurorii anticoruptie, basca un frate in puscarie in urma unui dosar instrumentat de DNA. Deci interesul de a o demola pe Codruta Kovesi si a intimida sistemul judiciar nu cred ca mai trebuie dovedit. Cata credibilitate pot avea?

Mai este un aspect care cred ca merita subliniat. Cand are loc acest asalt? Pe de-o parte, dupa ce DNA a intrat din nou extrem de adanc in familia Basescu si cand a fost pus sub acuzare dl Blaga pentru finantarea campaniei lui Traian Basescu, deci nu cred ca trebuie sa ai un glob de cristal ca sa intuiesti ca funia fostului presedinte ar putea fi foarte aproape de par.

Si nu in ultimul rand, dupa ce dosarul Black Cube a ajuns la faza interna prin arestarea lui Daniel Dragomir. Cred ca nu e deloc o intrebare ilegitima daca intre acest asalt si persoanele legate de Black Cube exista vreo legatura. Cred ca nimeni nu s-ar mira sa vada in spatele lui Ghita o intreaga falanga penala din servicii.

In ceea ce priveste fondul atacului, el este destul de mestesugit. Ce trebuie fixat este ca Laura Kovesi ar fi o potentiala plagiatoare, deci cu nimic mai buna decat Victor Ponta, o combinatoare care facea aranajmente si chefuia cu Ghita, deci o ipocrita, o forma fara fond. Cam asta ne spun sincronizati foarte bine Sebastian Ghita, Victor Ponta si Traian Basescu, fiecare in stilistica proprie.

Pentru toate acestea nu exista insa nicio dovada concreta si asistam chiar la o stranie fuga de verdicte oficiale. In privinta suspiciunii de plagiat, daca cineva poate sa argumenteze concret in ce consta el, nu vad niciun motiv pentru care nu se duce cu plangerea si dovezile la CNATCDU, singura instanta abilitata sa clarifice situatia. Este cat se poate de simplu. Si, totusi, niciunul dintre acuzatorii Codrutei Kovesi nu a facut acest pas.

De ce nu il face Codruta Kovesi insasi?, intreaba unii. Adica de ce nu duce doamna Kovesi insasi dovezi la CNATCDU ca ar fi plagiat? Cum poate sa faca asa ceva?

Sebastian Ghita s-a dus la Parchet sa-si sustina denuntul cu un stick, scos ca din intamplare din buzunar ca pentru a induce ideea ca acolo e bomba. Surse din Parchet citate de mai multi jurnalisti spun insa nici vorba de dovezi, tot numai povesti.

In pivinta chefului Ghita-Kovesi de la crama, iar nu sunt dovezi. Spune Ghita ca sunt prieteni, vine Ponta cu relatarea intalnirii din crama, vine Daniel Savu si vorbeste despre poze, apar pozele cu crama, dar fara Kovesi. Insa subliminal povestea e fixata, chiar daca nu exista nicio dovada ca Laura Kovesi a fost acolo.

Daca cineva spune aceste lucruri este la randul sau mitraliat. Cristian Tudor Popescu, Dan Tapalaga si altii au primit zilele acestea cateva "bate" pe spinare dupa ce au avertizat asupra atacului penalilor. Sa stie si altii ce-i asteapta.

Din punctul meu de vedere, tocmai aceasta furie disperata arata ca anticoruptia este eficienta si a ajuns in zone de o maxima sensibilitate, acelea care au trait ani de zile sentimentul totalei impunitati.

Este, in opinia mea, clar ca ne aflam in mijlocul unei batalii pe viata si pe moarte. Si cred ca o victorie a haitei penale este cel mai rau lucru care i se poate intampla acum Romaniei.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Laura Codruta Kovesi plagiat, #Sebastian Ghita prieten Laura Codruta Kovesi, #atac Laura Codruta Kovesi , #DNA