Fascinanta poveste a procesului Kovesi la ICCJ. Dosarul facut guler si Florea ascunsa sub scara

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 07:03
62393 citiri
Fascinanta poveste a procesului Kovesi la ICCJ. Dosarul facut guler si Florea ascunsa sub scara

Victoria obtinuta marti de Laura Coduta Kovesi la ICCJ, depaseste cu mult, cu foarte mult, o simpla revocare a unui control judiciar, ceea ce nu e prima data cand se intampla. Si depaseste cu mult persoana dnei Kovesi.

Revocarea acestui control judiciar si, mai ales, temeiul acestei revocari reprezinta dovada evidenta, imposibil de negat, a abuzurilor la care este dispusa sa se preteze SS (sectia speciala pentru magistrati) acum impotriva LCK, maine impotriva oricarui alt magistrat sau nemagistrat (pentru ca orice dosar poate fi revendicat, dupa cum s-a vazut) confirmand astfel cele mai teribile temeri ale GRECO, ale Comsiei de la Venetia, ale MCV in privinta scopului pentru care a fost creat acest pluton de executie.

La prima intalnire nu doar cu un judecator al ICCJ - unul dintre cei mai severi si mai valorosi judecatori ICCJ, recunoscuti in breasla ca autentic profesionist - ci si la prima intalnire cu un procuror din afara SS, dosarul in care dna Kovesi este acuzata ca a luat mita o extradare s-a facut tandari.

Sunt cel putin trei aspecte esentiale care merita intelese pentru a avea dimensiunea momentului.

1. Revocarea controlului judiciar pronuntat impotriva dnei Kovesi s-a facut in temeiul art 202 al 1 din NCPP. Ce spune acest text? "Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni".

Deci, per a contrario, in acest caz nu exista probe si indicii temeinice din care sa rezulte suspiciunea rezonabila ca persoana a savarsit o infractiune. Nu au fost invalidate anumite masuri ale controlului judiciar. Au fost invalidate chiar temeiurile controlului judiciar. Este, asadar, o confirmare oficiala ca dosarul dnei Florea impotriva lui LCK e praf si pulbere.

2. Povestea procesului de astazi este fascinanta si arata o combinatie tragi-comica de incompetenta si lasitate. Cand Legea 304 a fost modificata de geniile din Comisia Iordache si a fost infiintata SS, a fost modificat si art 88: "Participarea la sedintele de judecata in cauzele de competenta sectiei se asigura de procurori din cadrul Sectiei judiciare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de catre procurori din cadrul parchetului de pe langa instanta investita cu judecarea cauzei".

Deci potrivit Legii 304, facuta de PSD, dosarele instrumentate de SS sunt sustinute in instanta de sectia judiciara din PICCJ, asa cum se intampla in cazul oricarei sectii din PICCJ.

Si totusi, judecatoarea a invitat-o la sedinta de judecata pe procuroarea de caz, Adina Florea, pentru a clarifica anumite aspecte legate de urmarirea penala. Repet, judecatoarea a chemat-o la sedinta de judecata pe Adina Florea in calitate de procuror de caz.

Dna Florea nu a venit in fata judecatoarei ICCJ ca sa sustina controlul judiciar impotriva dnei Kovesi si sa explice ceea ce judecatoarea ICCJ voia sa afle. Si a trimis in loc o alta procuroare de la SS, carne de tun. O dovada de maxima lasitate. Zmeul de sub scara fuge mancand norii de instanta.

Doar ca nefiind procuror de caz, in lumina art 88 din L 304, aceasta prcuroare SS nu avea nicio calitate legala sa puna concluzii in fata instantei, putea doar sa asiste. Ceea ce a si facut, prin bunavointa judecatoarei.

Straniu este ca, inteleg, la sedinta ar fi venit si 3 politisti de la SS, ceea ce e greu de explicat in alta cheie decat o intentie de intimidare a instantei, a procurorului PICCJ indreptatit de art 88 sa puna concluzii si chiar a LCK.

3. Procuroarea PIICJ care a pus concluzii in virtutea art 88 L 304 a fost cea de serviciu astazi, deci nu una aleasa in mod special si, dupa cate se pare, a aterizat intr-un "ghiveci vanatoresc" facut de dna Florea.

Aceasta procuroare de la PICCJ a fost pusa in situatia de a cere revocarea controlului judiciar impus dnei Kovesi nu numai pentru ca nu se impune, ci pentru ca exista mari suspiciuni asupra felului in care au fost administrate probele. Adica o multime de nulitati prin incalcarea Codului de procedura penala.

Aceasta procuroare a PICCJ a descoperit la o prima citire a dosarului ca una, cel putin, dintre infractiunile de care e acuzata dna Kovesi, abuzul in serviciu, este prescrisa, deci nici macar nu mai pune problema unei anchetari.

Dna Kovesi nu a invocat acasta prescriptie probabil pentru ca vrea sa dovedeasca aberatia pe fond, dar faptul ca dna Florea ancheteaza, face inculpari si impune control judiciar pe fapte prescrise spune multe despre profesionalismul domniei ale.

Asa se intampla cand o procuroare care se declara, de buna voie si nesilita de nimeni, neindependenta, ca Adina Florea, se intalneste cu magistrati independenti care nu pot inghiti toate prostiile.

E drept ca aici nu pare a fi vorba doar despre neindependenta. Surse din magistratura spun ca dna Florea e recunoscuta inca de la Constanta pentru ca nu prea stie nimic. Dar, desigur, nu valoarea profesionala a fost criteriul pentru care a promovat-o cu obstinatie Tudorel Toader. As zice dimpotriva.

S-a umflat tarata in "grupul rosu" al dnei Savonea din CSM care a dat un comunicat de infierare proletara a declaratiilor facute de inalti oficiali europeni, care au acuzat hartuirea la care a fost supusa dna Kovesi.

Din start trebuie spus ca acest demers de infierare a Comisiei europene si a Parlamentului european nu a fost sustinut de judecatorii Mateescu, Chis si Balan din sectia de judecatori a CSM si, desigur, nici de sectia pentru procurori.

Demersul de infierare apartine exclusiv "grupului rosu" Savonea, Marcu (al carei sot a incasat jumatate de milion de lei de la Tel Drum), Baltag, Tant, Oprina, Ghena.

Apropo, ma intreb ce or fi discutat dna Savonea si dna Florea la intalnirea de luni, la ceas de seara, intre patru ochi. Cum s-o execute pe LCK cu orice pret, cum sa-l execute pe Augustin Lazar, cum sa inceapa epurarea CSM de incomozi? Care o fi fost ordinul?

Da, este neobisnuit ca oficiali europeni sa condamne dur o procedura judiciara dintr-o tara. Dar asta nu face decat sa dovedeasca totala lipsa de credibilitate a SS si faptul ca toata lumea a inteles statutul de pluton de executie al acesteia. In lumina Comisiei de la Venetia, a GRECO, SS nu e sectie de magistrati, ci pluton de executie, iar actele lor nu sunt proceduri judiciare, ci linsaje publice. Iar corectitudinea acestei aprecieri si a declaratiilor facute in virtutea ei de oficialii europeni a fost confirmata de decizia ICCJ.

Dupa decizia ICCJ care ii face guler lui Florea dosarul Kovesi, se vede si de pe luna ca LCK este supusa hartuirii pentru a nu ajunge procuror sef european.

Procurorul ceausist (inteleg ca e o vina in sine) Tudorel Toader crede ca teza "neamestecului in treburili interne" e viabila. Daca se uita in Tratatul UE, vede si cum e cu cedarea de suveranitate si cu competenta partajata pe justitie, vede si de ce e obligatoriu MCV. Daca nu vede, ii va aduce aminte CJUE.

Zilele SS sunt numarate: daca CE declanseaza infringement, CJUE poate sa suspende legile justitiei, ca in cazul Poloniei, si SS devine istorie. Si atunci cineva o sa raspunda pentru toate, disciplinar si penal, in fata procurorilor independenti. Cine oare, dna Florea, ce credeti?

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Kovesi control judiciar ICCJ, #Florea sectia pentru magistrati , #stiri Laura Codruta Kovesi
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Poza bum
bum
rank 5
jos Kovesi ! jos UE ! jos agenturile straine ! jos Soros !