Dupa Coldea, urmeaza L.C. Kovesi?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 09:45
12326 citiri
Dupa Coldea, urmeaza L.C. Kovesi?

Intrebarea care sta pe buzele tuturor dupa retragerea spectaculoasa si vijelioasa a lui Florian Coldea din fruntea SRI este daca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ii va impartasi soarta.

Faptul ca in ziua in care seful operativ al SRI, Florian Coldea, a fost trecut in rezerva sefa DNA a dat trei interviuri mie imi indica faptul ca putina panica s-a instalat la varful a ceea ce popular se numea odata binomul SRI-DNA.

Pentru cine nu crede in sensul si forta acestei intrebari nu trebuie decat sa-i fie reamintit ca omul care a bagat spaima in clasa politica si a reusit sa reziste in fruntea SRI 12 ani, Florian Coldea, s-a prabusit din norii puterii cvasi-totale in urma unor alegatii facute de un inculpat disparut din tara in conditii suspecte si dat in urmarire internationala.

Daca SRI l-a putut trage pe linie moarta pe Florian Coldea, in urma unor acuzatii aduse de Sebastian Ghita mai slabe si mai putine decat cele facute deja la adresa Laurei Codruta Kovesi, succesul acestei victorii se presupune ca ar trebui sa-i dea aripi lui Ghita si sa-l impinga sa dea din "casa" si mai multe picanterii despre sefa DNA.

Eu cred ca incapatanarea cu care Laura Codruta Kovesi a refuzat constant sa comenteze pana la interviul acordat Ziare.com acuzatiile pe care i le aduce Sebastian Ghita a vulnerabilizat-o mai mult decat probele, mai mult sau mai putin credibile, pe care acesta le-a produs pana acum in cele opt inregistrari pe care le-a difuzat dupa fuga.

Ca decapitarea lui Florian Coldea din fruntea SRI o vulnerabilizeaza automat si pe Laura Codruta Kovesi e un fapt aproape de necontestat pentru mine, macar pentru ca cei doi au reprezentat parteneriatul dintre SRI si DNA, care a functionat cel putin pana la decizia CCR din 2016 privind modul in care se fac interceptarile din dosarele penale.

Drama Laurei Codruta Kovesi este ca, dupa retragerea lui Florian Coldea din fruntea SRI, imaginea pe care ea o reprezinta fata de ceea ce se presupune a fi lupta anticoruptie va fi judecata de acum exclusiv prin raportare directa la modul in care SRI a inteles sa-si controleze pierderea de credibilitate.

Iar la vulnerabilitatea pe care eu cred ca Kovesi ajunge sa o reprezinte pentru institutia pe care o conduce nu contribuie doar serialul dezvaluirilor facute de S. Ghita, ci mai ales punctul cel mai dureros de pe CV-ul sefei DNA - suspiciunea de plagiat din teza sa de doctorat. Anuntul ca CNATDCU face o noua comisie care sa analizeze doctoratul lui Kovesi este inca o picatura chinezeasca la soclul statuii L.C. Kovesi.

Spre deosebire de cazul lui Florian Coldea, situatia Laurei Codruta Kovesi este si mai complicata, atat pentru ca ea nu poate fi demisa sau retrasa, ca in cazul adjunctului SRI, cat si pentru ca in cazul demisiei sefei DNA urmarile sunt mult mai greu de controlat - de la inlocuirea ei, pentru care PSD va avea un cuvant greu de spus, pana la pata pe care o va lasa asupra institutiei pe care a condus-o in ultimii ani.

Pe de alta parte, la cat de vulnerabila a ajuns Laura Codruta Kovesi in functie fiind, e posibil ca noua majoritate politica pusa pe facut ordine in Justitie sa isi doreasca sa ramana pentru inca o vreme in fruntea DNA. S-ar putea ca astfel viitoarele dezvaluiri ale lui Ghita sa prinda mai bine in ochii opiniei publice si sa puna capat si brumei de credibilitate care i-a mai ramas luptei anticoruptie.

Si, totusi, retragerea, demisia sau trecerea "in rezerva" a sefei DNA e posibil sa aiba un efect si mai distructiv asupra imaginii anticoruptiei.

Un eventual pas in spate facut acum de Kovesi ar arunca in aer mare parte din dosarele facute pana acum de DNA sub conducerea LCK.

Ba chiar ar justifica si mai mult necesitatea unor legi privind gratierea, plus o serie de modificari aduse legislatiei penale care sa repare asa-zisele abuzuri si nedreptati faptuite sub mandatele Laurei Codruta Kovesi.

O situatie imposibila din care e greu de intuit cum va iesi sefa DNA, dar din care insa vor avea de castigat doar cei care vor sa faca uitata anticoruptia.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Coldea demisie SRI, #Kovesi demisie, #Kovesi Coldea demisie , #DNA