Dupa alegeri, multe candidaturi vor trebui lamurite, inclusiv cea a lui Kovesi. Ce sanse are fosta sefa a DNA - Interviu cu secretarul general al PPE

Vineri, 10 Mai 2019, ora 21:00
22850 citiri
Dupa alegeri, multe candidaturi vor trebui lamurite, inclusiv cea a lui Kovesi. Ce sanse are fosta sefa a DNA - Interviu cu secretarul general al PPE

Parlamentul European si-a incheiat legislatura fara a reusi sa isi impuna candidatul, pe Laura Codruta Kovesi, pentru sefia Parchetului European. Dupa alegerile din 26 mai, insa, urmeaza o perioada de negocieri pentru functii grele in ecuatia UE, printre care cea de presedinte al Comisiei Europene, iar cartile sunt toate pe masa, spune secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz.

Acesta a acordat un interviu Ziare.com la Sibiu, unde a avut loc, in marja summit-ului Consiliului European, si un summit al PPE.

Discutia a pornit de la cazul spaniol, unde un partid generic descris ca fiind de extrema dreapta a reusit, istoric, sa intre in Parlament. De fapt, spune Lopez Isturiz, nu e vorba despre un vot dat extremei drepte, ci despre o reactie a spaniolilor la criza catalana.

Dar ce se intampla la Bucuresti, unde Guvernul PSD/ALDE trece peste toate criticile institutiilor europene si ce parghii are UE pentru a determina un stat membru sa respecte procedurile europene?

Va reusi Parlamentul European sa isi duca la capat mandatul vechii legislaturi in ceea ce priveste candidatul pentru fucntia de procuror-sef european, asa cum a si anuntat, la Sibiu, Antonio Tajani, fost presedinte al PE?

Antonio Lopez Isturiz, ce s-a intamplat in Spania la alegerile recente? Stirea comuna, sa ii spun asa, din presa straina a fost ca extrema dreapta reuseste sa intre in Parlament, prima data dupa caderea franchismului.

Aceste titluri din presa nu corespund intru totul realitatii. Adevaratii extremisti din Spania reprezinta 0,1% din votanti, aceia care l-ar dori cu adevarat inapoi pe Franco.

VOX a atras multe voturi de la Partidul Popular, oameni dezamagiti de raspunsul prea slab al partidului in problema catalana. Cei mai multi, precum eu insumi, credem ca raspunsul lui Mariano Rahoy a fost unul foarte corect, dat fiind atacul la sistemul constitutional odata cu acel referendum ilegal din Catalonia.

Exista unii extremisti care isi doreau chiar o interventie militara, insa Spania se afla in secolul XXI, este membra a Uniunii Europene, a NATO, a Natiunilor Unite, unde astfel de lucruri nu se pot intampla. Mariano a rezolvat problema intr-un mod foarte rezonabil.

In aceste conditii, oamenii din dreapta dura l-au considerat prea slab si au votat VOX in semn de protest. Dar asta nu-i face extremisti de dreapta si veti vedea, puteti sa ma credeti pe cuvant, ca la urmatoarele alegeri, cele europarlamentare, VOX nu va obtine rezultatele de care toata lumea se teme acum.

Singurul lucru adevarat din articolele din presa este faptul ca este pentru prima data cand un partid de extrema dreapta intra in Parlamentul spaniol. Chiar si asa, inainte de vot, existau previziuni ca vor castiga 70 de mandate, dar in realitate au obtinut abia 28.

Asadar, asteptarile din sondajele de dinaintea votului, care vorbeau de o mare victorie a VOX si spuneau ca va fi al doilea partid ca marime, nu s-au adeverit.

In urmatoarele alegeri, previziunea mea este ca vor pierde foarte mult din suportul pe care l-au obtinut acum, deoarece multi dintre votantii care acum au fost deceptionati si care, atentie, nu sunt extremisti de dreapta inteleg ca prin impartirea voturilor au permis ca socialistul Sanchez sa devina prim-ministru.

Sunteti deci convins ca va veti recastiga votantii.

Va trebui sa muncim pentru asta. Inca o data, eu nu resping ceea ce Mariano Rahoy si Partidul Popular au facut, cred in continuare ca au avut o reactie potrivita in fata unei provocari foarte dure. Acum, acei politicieni catalani sunt in inchisoare si asta nu din cauza Partidului Popular, ci prin decizia judecatorilor.

Iar Puigdemont, fostul presedinte al Cataloniei, este acum in exil sau mai bine zis se ascunde de justitia din Spania.

Pana si cei care au fost condamnati spun despre el ca este un las, ca ar trebui sa se intoarca si sa infrunte justitia, asa cum au facut si ei.

Astfel de miscari insa - extremiste, populiste, iliberale - sunt tot mai prezente in Europa. Cum sa ni le explicam?

Asa este, insa nu putem compara VOX cu AfD sau cu Marine Le Pen. VOX nu a cerut niciodata sa-i alungam pe toti imigrantii si nu au nostalgia lui Franco, asa cum face Liga Nord din Italia cu Mussolini.

VOX este un partid pro-european, nu au facut niciodata declaratii impotriva Uniunii Europene, de genul: sa iesim din zona euro sau din UE.

Spuneti, totusi, ca nu va ajunge un partid mainstream, ci ca este o exceptie.

Este o exceptie cauzata de ceea ce s-a intamplat in Catalonia, motiv pentru care nu cred ca vor mai avea rezultate bune in urmatoarele alegeri.

Iata-ne acum la Sibiu, unde au avut loc summit-ul PPE si cel al Consiliului European. In alta parte a tarii, partidul de la guvernare face miting electoral, dupa o campanie in care mesajele au avut nuante nationaliste si chiar impotriva Uniunii Europene. Cum vedeti acest contrast?

Aici e o problema a oportunismului politic, pe care-l are stanga in tara dumneavoastra.

In trecut, mai intai nu au fost in favoarea integrarii in UE a Romaniei, iar apoi au acceptat-o cand au vazut ca toti romanii vor sa intre in Uniunea Europeana. Dar eu nu cred ca au acceptat-o cu prea mult entuziasm, cred ca intotdeauna au fost eurosceptici.

Pentru politicienii de stanga, socialisti sau comunisti, Uniunea Europeana nu este deloc un loc ideal.

In cazul acestui guvern, este foarte clar ca ei readuc acum vechile ideologii, pe care le amesteca cu nationalismul.

Este o greseala foarte mare si intotdeauna a fost o mare greseala sa amesteci socialismul cu nationalismul. Nu este spre binele poporului, nu este spre binele nimanui, ci este foarte periculos sa amesteci aceste doua ideologii.

Exista vreun pericol Roexit, avand in vedere aceste mesaje?

Eu cred ca Brexit-ul dovedeste deja ca a fost o greseala din partea englezilor, care iata ca acum ne cer sa avem rabdare si spun ca au nevoie de mai mult timp. Au ajuns sa inteleaga ca un Brexit dur ar fi un dezastru pentru Regatul Unit. Pentru UE ar fi un lucru rau, dar pentru UK ar fi un dezastru.

Eu m-am intalnit cu cetateni britanici care traiesc pe coastele Spaniei, sunt 300.000 de astfel de rezidenti. Ei nu au avut dreptul sa voteze in referendum, iar acum cine ar trebui sa aiba grija de ei? Guvernul Spaniei. Este o nebunie asta, dar ne face sa ne dam seama de ceea ce se intampla in UK.

Cei care vorbesc de Frexit, de iesirea Frantei, sau de Roexit ar trebui sa inteleaga la ce rezultate s-ar ajunge: criza economica, pierderea locurilor de munca, pierderea credibilitatii, asta inseamna aceste "exit-uri".

In opinia mea ferma, ne indreptam catre un al doilea referendum in UK, iar asta va fi cea mai buna dovada ca intreaga miscare a fost o greseala de la inceput.

Daca exista cu adevarat adepti ai unui Roexit sau eurosceptici convinsi in randul socialistilor, i-as intreba cum cred ei ca s-ar descurca Romania - sau Spania, daca vreti -, de una singura, in fata Rusiei, sau a Chinei, sau a lui Trump. Sau in fata unei crize venite din Orientul Mijlociu. Am fi distrusi sau cuceriti.

In opinia mea, publicul roman este unul foarte destept si nu va adopta euroscepticismul.

Bineinteles, pot exista critici la adresa UE, eu insumi sunt cateodata critic.

Spre exemplu, eu cred ca e o greseala ca Romania nu este in Schengen, cred ca ar trebui sa fie acolo. Din pacate, guvernul acesta face lucrurile foarte dificile in acest sens, insa ele se vor schimba, trebuie sa se schimbe, deoarece in final nu acest guvern, ci romanii merita sa intre in Schengen.

Intrebarea este cum poate UE sa pedepseasca un guvern fara a pedepsi intreaga tara? Ati dat exemplul Schengenului, unde vina apartine Guvernului, spuneti.

Nimeni nu pedepseste pe nimeni aici. Uniunea Europeana nu pedepseste. Parlamentul European si Comisia Europeana au trimis multe avertismente acestui guvern, insa acesta a decis sa le transforme intr-un soi de atacuri la adresa patriei. Cat de iresponsabil este lucrul asta?

In Spania, Partidul Popular a primit critici similare, in trecut, din partea Comisiei Europene, atunci cand am mostenit o situatie de haos economic lasata de socialisti. Se pare ca socialistii sunt experti in producerea de crize economice, nu doar in Romania, ci si in Spania, Franta si in alte tari. Guvernul Rahoy, insa, a acceptat aceste critici si a produs reformele, foarte nepopulare, insa necesare. A avut curajul sa faca reformele care i s-au cerut, iar acum Spania are o economie performanta.

Socialistii de la guvernare din Romania refuza sa accepte orice astfel de comentarii din partea institutiilor europene, chiar daca scopul acestora este spre binele Romaniei si al romanilor.

E ceva ce UE nu a facut pentru a determina autoritatile romane sa respecte normele acestea democratice europene?

Singura cale e ca poporul roman sa voteze impotriva acestui guvern inutil in urmatoarele alegeri. Comisia Europeana nu poate schimba guverne, sta in puterea poporului roman sa-si schimbe guvernul. Atunci cand vor vota impotriva acestui guvern ineficient, romanii vor da un semnal clar ca adera la principiile Uniunii Europene.

Deci UE nu poate face nimic mai mult de atat?

Uniunea Europeana este o uniune a statelor membre. Bruxelles-ul nu detine puteri absolute, fiecare stat membru detine putere. Din Bruxelles vin recomandari sau comentarii, dar guvernele sunt cele chemate sa implementeze ceea ce Comisia Europeana recomanda si de obicei asa se intampla. Sunt insa si guverne, precum cel de aici, care refuza sa dea ascultare unor cereri indreptatite.

Parlamentul European a lasat pentru urmatoarea legislatura chestiunea numirii procurorului-sef european, dupa negocieri esuate cu Consiliul. E asta o victorie a guvernului roman?

Deloc. E doar din cauza ca acum au venit alegerile europene, dupa care vor urma nominalizarile pentru posturile de conducere din Bruxelles, in lunile care urmeaza, pentru Comisie, Consiliu, Parlament, Banca Centrala. Este un proces amplu, ce implica negocieri, si va trebui sa asteptam. Este vorba de o chestiune de logica a faptelor, nu una de natura politica.

Cum evaluati sansele lui Kovesi in continuare?

Am vazut cat de bine au mers audierile din comisiile Parlamentului si, in afara de asta, nu pot spune decat ca va trebui sa avem rabdare. Nu pot prevedea tot ce se va intampla, toate lucrurile vor fi lamurite treptat, dupa alegeri.

PPE, care a fost cel mai mare sustinator al candidaturii lui Kovesi, o va mai sustine?

Vom vedea, sunt multe candidaturi care asteapta sa fie lamurite mai intai. Spre exemplu, cea de presedinte al Comisiei Europene, unde acum se vehiculeaza numele lui Manfred Weber, al lui Frans Timmermans, unii vorbesc chiar de Angela Markel.

Abia dupa alegeri, cand aceste candidaturi, din partea tuturor, vor fi clarificate, atunci vom sti.

Viktor Orban a anuntat zilele acestea ca nu mai sustine candidatura lui Manfred Weber, candidatul PPE la sefia Comisiei. Este acesta sfarsitul prieteniei dintre Orban si PPE?

Asta se va decide mai incolo, pana una alta asteptam un raport, din partea unei comisii de trei membri, asupra acestei probleme. Sa vedem care vor fi recomandarile, iar apoi conducerea PPE si congresul vor decide, asa cum facem intotdeauna, asa cum am facut si cand am suspendat Fidesz. Nu pot spune acum daca se va ajunge la excludere.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Kovesi alegeri UE PSD Spania , #Parchet European