Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Decizia de numire a Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului European a fost semnata

Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 21:27
5935 citiri
Decizia de numire a Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului European a fost semnata
Foto: Arhiva Ziare.com

Decizia de numire a Laurei Codruta Kovesi in fruntea viitorului Parchet Public European (EPPO) a fost semnata, miercuri, in cadrul unei ceremonii la sediul Parlamentului European, de presedintele PE, David Sassoli, si de ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Tytti Tuppurainen, din partea Consiliului UE, informeaza legislativul comunitar.

Semnarea deciziei de catre cei doi oficiali care reprezinta partile implicate in proces a avut loc dupa ce Conferinta Presedintilor a Parlamentului European a validat-o pe 16 octombrie pe Laura Codruta Kovesi drept primul procuror-sef european.

Decizia de validare a Conferintei Presedintilor a urmat dupa un acord din septembrie dintre negociatorii PE si ai Consiliului UE privind desemnarea noului sef al Parchetului European in persoana Laurei Codruta Kovesi.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Pana in prezent, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participa inca - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca - se vor putea alatura in orice moment.

EPPO va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

Prioritatea Consiliului este ca EPPO sa fie operational in noiembrie 2020. Laura Codruta Kovesi, in calitate de primul procuror-sef european, va avea un mandat de sapte ani care va consta in special in construirea structurii operationale si administrative a EPPO si in stabilirea de bune relatii de lucru cu autoritatile judiciare nationale.

"Consiliul va continua sa monitorizeze crearea biroului pentru a asigura un EPPO eficient si efectiv care devine un pilon al luptei contra coruptiei si fraudei cu fonduri UE", a declarat ministrul finlandez al Justitiei, Anna-Maja Henriksson, in calitate de presedinte al Consiliului UE.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Laura Codruta Kovesi Parchet European , #Parchet European