Ce va face PNL dupa decizia presedintelui Iohannis legata de revocarea lui Kovesi? Anuntul facut de Ludovic Orban

Duminica, 03 Iunie 2018, ora 18:45
8898 citiri
Ce va face PNL dupa decizia presedintelui Iohannis legata de revocarea lui Kovesi? Anuntul facut de Ludovic Orban
Foto: Arhiva Facebook/Ludovic Orban

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminica, la Medias, in judetul Sibiu, ca partidul va fi alaturi de presedintele Romaniei in decizia pe care acesta urmeaza sa o ia referitoare la sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

Intrebat cum se va raporta PNL la decizia presedintelui Klaus Iohannis referitoare la revocarea Laurei Codruta Kovesi din functia de sef al DNA, Ludovic Orban a raspuns ca "PNL va fi alaturi de presedintele Romaniei".

"PNL va fi alaturi de presedintele Romaniei. Suntem convinsi ca presedintele va lua deciziile cele mai bune pentru Romania. Am spus din capul locului ca nu exista nicio prevedere constitutionala prin care CCR, de fapt o majoritate politica din CCR, sa poata sa dea un ordin presedintelui. Presedintele este detinatorul de putere cel mai legitim din Romania, care are in spate jumatate plus unu din voturile cetatenilor si nu poate fi, conform Constitutiei, fortat sa faca sau sa nu faca ceva. Decizia, din punctul meu de vedere, nu ii este opozabila. Curtea nu poate sa forteze presedintele sa faca ceva", a spus Ludovic Orban.

Intrebat ce va face PNL daca Iohannis va decide sa respecte decizia Curtii Constitutionale si sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi, Orban a raspuns ca trebuie "sa lasam timpul sa curga"

"Sa lasam timpul sa curga. Presedintele va anunta public dupa publicarea motivarii", a spus liderul PNL.

Decizia CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, cu majoritate de voturi, existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministrul justitiei si Presedintele Romaniei, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

Curtea Constitutionala a aratat, in comunicatul oficial privind decizia de existenta a conflictului institutional intre presedinte si ministrul Justitiei, ca seful statului urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

"Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Presedintelui Romaniei, prim-ministrului Guvernului Romaniei si Ministrului Justitiei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in comunicatul Curtii Constitutionale.

Totusi, decizia a fost contestata de multi specialisti, inclusiv de OECD si juristi.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#PNL Iohannis revocare Kovesi , #revocare