A plagiat Kovesi in doctorat? Basescu: Am avut informatii din 2014. Coldea a facut presiuni (Video)

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 20:32
16438 citiri
A plagiat Kovesi in doctorat? Basescu: Am avut informatii din 2014. Coldea a facut presiuni (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, marti, ca avea informatii inca din 2014 despre un posibil plagiat in cazul tezei de doctorat al Laurei Codruta Kovesi, plagiat care ar fi fost musamalizat de Sebastian Ghita si Mihnea Costoiu. Mai mult, fotul sef al statului sustine ca, in 2016, actualul procuror-sef al DNA a amenintat un demnitar ca va fi arestat daca se redeschide dosarul de plagiat.

"Recunosc, am aflat in 2014. Printre cei implicati sunt domnul Ghita, domnul Mihnea Costoiu, cu stiinta primului-ministru de la acea vreme, Victor Ponta. Eu eram singur si ei toti, nu m-ar fi crezut nimeni. Eu am aflat atunci ca raportul cu privire la neplagiatul doamnei Kovesi a fost falsificat.

Presiuni pentru falsificarea acelui raport a facut generalul Coldea. Mihnea Costoiu e un om din celebra Academie a Stiintelor Securitatii Nationale, dl. Ponta era intr-un fel sau altul - pentru ca si dansul avea un plagiat si raportul favorabil pentru domnia sa a fost realizat cam in aceeasi maniera", a declarat Traian Basescu, la Romania Tv.

El sustine ca informatiile i-au parvenit dupa ce a desemnat-o pe Kovesi ca procuror-sef al DNA.

"Eu aveam doar niste informatii frante in 2014. Daca va amintiti, eu am declansat povestea cu plagiatul lui Ponta. Si Coldea, si Kovesi au musamalizat propriile lor plagiate. In 2013, cand am nominalizat-o, nu stiam. Stiam doar ca in 2011, cand s-a dus la Timisoara sa sustina doctoratul, s-a dus cu mare alai, cu generalul Coldea, cu George Maior. Acum fac o multime de legaturi. Din pacate nu le-am facut la momentul potrivit (...) Am avut informatii, dar nu probe, din 2014. Astazi va confirm ca stiam ca Mihnea Costoiu a scris raportul de neplagiat si ca s-a alergat prin tara dupa niste semnaturi", a spus Basescu.

Fostul sef al statului sustine ca procurorul-sef al DNA inca este preocupata de de modul in care si-a obtinut titlul de doctor.

"In 2016, Kovesi si-a permis sa ridice telefonul de convorbiri operative si sa sune la un demnitar roman si sa-l ameninte ca daca se reia cercetarea pe teza ei de doctorat va fi arestat. Sunt constrans de riscul ca respectivul demnitar sa spuna 'nu'. Doar semnalez gestul, nu dau nume. Poate fi ministru al Educatiei, poate fi un om cu o alta functie inalta... Telefoanele operative nu se inregistreaza. Acolo se discuta si secrete de stat, nu numai interesele doamnei Kovesi", a spus Traian Basescu.

In ce prieste autodenuntul lui Ghita, Basescu sustine ca este o reactie la faptul ca procurorul-sef al DNA, sprijinita de Florian Coldea, adjunctul directorului SRI, ar incerca sa-i elimine pe cei care au informatii legate de "suporturile statului".

"Codruta Kovesi poate ramane in functie, daca nu are putina eleganta sa se autosuspende. Dar maine Ministerul Educatiei, prin comisia de doctorate, trebuie sa inceapa investigarea lucrarii de doctorat, iar Parchetul General trebuie sa inceapa investigarea autodenuntului lui Ghita, care a partcipat.

Trebuie sa stim daca avem in fruntea DNA o impostoare sau un doctor in drept. Vorbim despre un om care in 6 decembrie 2009 era, la miezul noptii, impreuna cu Coldea, cu Maior la Gabriel Oprea si analizau cum sa faca, in functie de cum ies alegerile, sa ramana in picioare", a mai spus Traian Basescu.

Deputatul Sebastian Ghita a depus, marti, la Parchetul General, un autodenunt si a sustinut ca, in 2012, pe cand facea parte dintr-o Comisie a Consiliului National de Etica, a participat la falsificarea unui raport care sa arate ca teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

Sefa DNA a acordat chiar luni un interviu postului public de televiziune in care punea ca s-a obisnuit cu atacurile politicienilor anchetati de porcurorii anticoruptie si nu se lasa impresionata, chiar daca s-a ajuns la angajat firme de spionaj care sa o hartuiasca si intimideze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Basescu plagiat Kovesi doctorat, #Basescu Kovesi amenintat dosar plagiat , #plagiat