Tokes nu a pierdut "Steaua Romaniei". Decizia finala e la Iohannis

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 12:20
6589 citiri
Tokes nu a pierdut "Steaua Romaniei". Decizia finala e la Iohannis
Foto: Facebook / Laszlo Tokes

Informatia conform careia Laszlo Tokes ar fi pierdut definitiv distinctia "Steaua Romaniei in grad de cavaler", primita in anul 2009 de la Traian Basescu, este falsa, subliniaza avocatul europarlamentarului, Kincses Elod, care precizeaza ca decizia ii apartine presedintelui Klaus Iohannis.

Stirea a fost difuzata joi seara de agentia de stat Agerpres.

"E destul de surprinzator ca Agerpresul chiar in halul asta nu cunoaste legislatia Romaniei", a comentat pentru Ziare.com avocatul Kincses Elod.

Acesta ne-a explicat care este situatia.

"Consiliul de Onoare al Ordinului national Steaua Romaniei a propus retragerea decoratiei. Retragerea este de competenta exclusiva a presedintelui Romaniei.

Aceasta hotarare a fost atacata pe calea contenciosului administrativ la Curtea de Apel Bucuresti. Pe un singur considerent formal, anume ca acest Consiliu nu este o autoritate administrativa, deci hotararea consiliului nu este act administrativ, Curtea a respins plangerea noastra ca inadmisibila. Am formulat impotriva acestei hotarari recurs la Inalta Curte, iar Inalta Curte a respins recursul nostru, mentinand hotararea Curtii de Apel. Despre asta este vorba, despre nimic altceva.

Acum, decizia apartine exclusiv presedintelui tarii. Propunerea Consiliului de Onoare e o conditie prealabila a retragerii, dar nu este obligatorie. Deci este la cheremul presedintelui solutia", ne-a declarat Kincses Elod.

Avocatul europarlamentarului Laszlo Tokes a explicat si care au fost argumentele pe care s-a constituit apararea in instanta.

"Noi am considerat ca acest Consiliu de Onoare este o autoritate publica cu atributii jurisdictionale, fiindca regulamentul lor suna in felul urmator: 'Consiliul de Onoare judeca faptele persoanelor decorate'.

Noi am aratat ca declaratia aceea a lui Laszlo Tokes, ca el ar fi solicitat protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, a fost prost tradusa. Ulterior, degeaba s-a dat textul corect, ca pe cei de la PSD nu i-a mai interesat adevarul. Aceasta declaratie in niciun caz nu poate fi calificata ca fapta. E clar ca si opiniile socante trebuie sa fie tolerate intr-o societate democratica.

Oricum, propunerea de retragere este nelegala, dar chiar si o propunere nelegala, daca se bucura de autoritatea lucrului judecat in urma respingerii cailor de atac, trebuie avuta in vedere de catre presedinte", a precizat avocatul Kincses Elod.

Intrebat daca este posibil ca si decretul de retragere a decoratiei, in eventualitatea in care presedintele Klaus Iohannis il va semna, sa fie atacat, avocatul a raspuns afirmativ.

"Da, putem ataca si acea hotarare tot la Curtea de Apel si apoi la Inalta Curte", a afirmat Kincses Elod.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, joi, recursul europarlamentarului Laszlo Tokes fata de decizia Curtii de Apel Bucuresti din iunie 2014, prin care se respinsese ca inadmisibila solicitarea de anulare a deciziei Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei". Conform Agerpres, acest lucru ar insemna ca Laszlo Tokes ar fi pierdut deja distinctia.

Consiliul de Onoare a decis in data de 20 noiembrie 2013 cu majoritate de voturi sa i se retraga lui Laszlo Tokes distinctia "Steaua Romaniei in grad de cavaler", primita in anul 2009 de la presedintele Traian Basescu, pentru meritele sale in Revolutia din 1989.

Motivul retragerii a fost aparitia in presa a unor declaratii date de Laszlo Tokes in data de 27 iulie 2013, conform carora acesta ii cerea premierului Ungariei, Viktor Orban, sa construiasca "un sistem de cooperare nationala" si sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

Laszlo Tokes, la Tusnad: Acum trebuie sa actionam, a sosit momentul autonomiei

De ce vrea Consiliul de Onoare sa-l lase pe Tokes fara "Steaua Romaniei" - iata motivele

Mai multi lideri PSD l-au somat atunci pe presedintele Traian Basescu sa ii retraga decoratia acordata lui Laszlo Tokes, dar acesta a amanat decizia, spunand ca este un proces deschis in instanta.

"Eu nu spun ca ceea ce a facut Laszlo Tokes este un lucru care sa ne placa, este admisibil. Nu spun ca este, dar am o experienta. Vezi cazul Vadim Tudor. Va aduceti aminte cand am vrut sa-i retrag Ordinul 'Steaua Romaniei' lui Vadim Tudor? S-a emis hotararea membrilor Ordinului, s-a facut o argumentatie pentru asta, un raport. (...) Dupa care Vadim Tudor a atacat in instanta acel document cu argumentele pentru ridicarea decoratiei si Administratia Prezidentiala a pierdut. Eu emisesem decretul in baza acelui raport al Consiliului. In instanta a fost anulata aplicarea decretului. Nu o sa repet asta fara sa fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat in instanta in 9 ani de mandat", explica Traian Basescu in februarie 2014.

Corina Cretu ii cere lui Basescu sa-i retraga Steaua Romaniei lui Tokes - cui vrea sa i-o dea

Basescu nu poate sa-i retraga acum decoratia lui Tokes: Ponta nu are dreptul sa o ceara

Contrasemneaza Victor Ponta si retragerea decoratiei lui Adrian Nastase?

In data de 15 decembrie 2013, Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate din Timisoara medalia "Steaua Romaniei in grad de cavaler", spunand ca aceia care doresc sa i-o ia pot sa vina la Timisoara.

Tokes a predat medalia "Steaua Romaniei": Cine vrea sa o ia sa vina la Timisoara

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tokes decoratie Steaua Romaniei, #retragere decoratie Tokes , #decoratie