Tokes: Kosovo si-a obtinut independenta, noi nu am putea sa obtinem autonomia?

Joi, 22 Iulie 2010, ora 19:18
7656 citiri
Tokes: Kosovo si-a obtinut independenta, noi nu am putea sa obtinem autonomia?

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, joi, la Universitatea de Vara Tusvanyos, de la Baile Tusnad, ca asa cum Kosovo si-a dobandit independenta, si maghiarii din Transilvania ar putea sa obtina autonomia.

"Kosovo si-a obtinut independenta, noi nu am putea sa obtinem autonomia?", s-a intrebat retoric Tokes.

Europarlamentarul a mai declarat, joi, ca Tinutul Secuiesc ar trebui sa urmeze modelul catalan, afirmand ca, asa cum au iesit catalanii pe strada, si secuii ar putea iesi in strada pentru autonomia lor.

"Catalanii au iesit pe strada. Si noi am putea iesi pentru obtinerea autonomiei", a spus Tokes.

Acesta a subliniat, insa, adresandu-se liderului UDMR, Marko Bela, ca in acest an UDMR ar trebui sa iasa din guvern daca nu doreste ca manifestatia sa se indrepte si impotriva lor. "In acest an, voi nu veti mai putea fi la guvern daca nu doriti ca aceasta manifestatie sa se indrepte si impotriva voastra. Foarte repede va trebui sa treceti de cealalta parte", a afirmat europarlamentarul.

Pe de alta parte, Tokes a spus ca nu toti blameaza acest guvern, afirmand ca nici celalalt guvern nu a fost mai bun, cu sau fara UDMR. Mai mult, europarlamentarul a afirmat, in fata celor prezenti la Tabara de vara, ca ar trebui sa "ne pozitionam pe langa guvern pentru a iesi mai repede din criza", aratandu-se de acord cu unele masuri de austeritate luate de guvern pentru iesirea din criza.

Situatie similara cu cea din '89

"Acum suntem in aceeasi situatie ca si in '89. Criza le ingreuneaza traiul la fel la romani si la maghiari. Trebuie sa crestem solidaritatea romano-maghiara", a conchis Tokes.

La tabara de vara Tusvanyos, Tokes a analizat solidaritatea maghiara existenta in Transilvania si a afirmat ca premierul Ungariei, Orban Viktor, "in calitate de premier al natiunii", si-a propus drept scop unitatea natiunii maghiare.

"Orban Viktor, in calitate de premier al natiunii, si-a propus ca scop unitatea natiunii maghiare. Ne-am inteles ca vor largi aceasta unitate si peste maghiarii de peste hotare", a spus Tokes Laszlo.

Europarlamentarul a amintit exemplul Slovaciei, unde la alegeri nu a existat un partid maghiar care sa candideze singur si astfel s-a produs asimilarea politica a maghiarilor din Slovacia. El a amintit ca, in conditia in care UDMR ar pierde sustinerea populatiei, ar exista pericolul ca maghiari din Romania sa fie si ei asimilati politic.

Tokes a vorbit despre necesitatea solidaritatii maghiare dincolo de politica, dand exemplu intrajutorarea la inundatiile din Ungaria, din Moldova si din Ardeal.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Laszlo Tokes autonomie Secuime, #independenta Kosovo Tokes , #stiri Laszlo Tokes