Romania sustine pozitia UE privind Protocolul de la Kyoto

Sambata, 10 Martie 2012, ora 17:42
1443 citiri
Romania sustine pozitia UE privind Protocolul de la Kyoto
Foto: gazetanord-vest.ro

Romania sustine pozitia Uniunii Europene privind o noua perioada de angajament sub Protocolul de la Kyoto, cu durata de opt ani (2013 - 2020), a anuntat, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, prezent la Consiliul de Mediu, reunit vineri la Bruxelles.

Romania sustine, de asemenea, transmiterea obiectivului cantitativ de reducere sau limitare a emisiilor (QELRO) pana la 1 mai 2012, sub forma unui angajament unic al UE si al statelor membre de a reduce emisiile cu 20% pana in anul 2020, fata de anul 1990, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Padurilor (MMP).

In cadrul evenimentului care a reunit ministrii Mediului din statele UE, reuniunea de dimineata a fost dedicata exclusiv aspectelor referitoare la schimbarile climatice. In acest domeniu, presedintia daneza a supus adoptarii doua proiecte de concluzii.

Dupa dezbateri intense, prelungite pana seara, atat in plen, cat si in formate restranse sau in reuniuni informale, din cele doua proiecte de concluzii numai unul a fost adoptat in unanimitate. Acesta priveste actiunile si obiectivele climatice ale UE in perspectiva imediat urmatoare, luand in considerare deciziile Conferintei Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, desfasurata la Durban, in luna decembrie 2011.

Astfel, in perspectiva negocierilor climatice la nivel international din anul 2012, cea mai importanta decizie care trebuie luata la nivelul Uniunii si a statelor membre priveste transmiterea angajamentelor cantitative obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera sub Protocolul de la Kyoto, pentru perioada post-2012.

Romania a precizat ca sustine pozitia UE privind o noua perioada de angajament sub Protocolul de la Kyoto, cu durata de opt ani (2013 - 2020), dar si transmiterea obiectivului cantitativ de reducere sau limitare a emisiilor (QELRO) pana la 1 mai 2012, sub forma unui angajament unic al UE si al statelor membre de a reduce emisiile cu 20% pana in anul 2020, fata de anul 1990.

Este nevoie de o analiza

Totusi, ministrul Laszlo Borbely a atras atentia ca transmiterea acestui angajament unic cu titlu provizoriu va trebui urmata de o analiza, care sa clarifice contributia fiecarui stat membru la acest angajament.

"In acelasi timp, consideram ca este necesar sa se mentioneze explicit ca in calculul QELRO se vor lua in considerare anii de baza diferiti, specificati in Protocolul de la Kyoto. Pentru Romania, este importanta pastrarea anului de baza 1989, prevazut in Protocolul de la Kyoto, pentru o evaluare mai avantajoasa a efortului tarii noastre de reducere a emisiilor", a declarat Borbely.

Ca urmare a pozitiei concertate a statelor central si est-europene, proiectul textului de concluzii propus initial de presedintia daneza a fost modificat, astfel incat textul final reflecta solicitarile Romaniei.

Pe de alta parte, Romania a sustinut si obtinut un compromis important pe o alta tema sensibila de dezbatere in textul concluziilor Consiliului de Mediu, respectiv posibilitatea reportarii (pastrarii) dupa anul 2012 a surplusului de unitati ale cantitatii atribuite de CO2 (AAU), surplus rezultat din reducerile de emisii 2008 - 2012.

Seful delegatiei Romaniei, alaturi de ministrii cu o pozitie similara din Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia si Bulgaria, a intervenit pe aceasta tema, cerand ca pozitia Uniunii Europene sa pastreze in discutie toate optiunile privind reportarea surplusului de AAU.

"Credem ca discutia inceputa la Durban, referitoare la modul de integrare a optiunilor privind reportarea cu cele care se refera la vanzarea si utilizarea surplusului, trebuie continuate pentru agrearea unei pozitii comune in perspectiva Conferintei de la Doha", a subliniat ministrul Borbely.

Textul de concluzii adoptat se inscrie in linia sustinuta de Romania, pastrand doar o referinta generala privind reportarea surplusului de AAU si utilizarea surplusului reportat, se subliniaza in comunicatul MMP.

O noua Foaie de Parcurs

Al doilea set de concluzii propus spre adoptare a vizat Foaia de parcurs pentru trecerea la o economie competitiva cu emisii scazute de dioxid de carbon pana in 2050. Foaia de parcurs 2050 este documentul programatic prin care Uniunea Europeana propune jaloanele intermediare pentru o actiune conjugata, care sa o pastreze competitiva la nivel global, in conditiile trecerii de la economia bazata pe resurse conventionale de energie la cea avand ca baza energia din surse regenerabile si eficienta energetica.

Adoptarea concluziilor a suscitat discutii intense intre ministrii Mediului, in ceea ce priveste reperele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si consecintele de mediu si economice ale acestei reduceri. In context, ministrul roman al Mediului a cerut ca pasii indicativi care vor fi stabiliti sa ia in considerare circumstantele nationale ale statelor membre si competitivitatea industriei europene.

"Pe fondul crizei economice, suntem acum in situatia de a propune modalitatea in care se va dezvolta economia pe o perioada de 40 de ani", a subliniat acesta.

Conform MMP, Romania a sustinut activ si a negociat in timpul reuniunii o solutie de compromis care sa pastreze ridicat nivelul de ambitie si integritatea de mediu, prin obiective de reducere a emisiilor care sa creasca succesiv de la tinta de 20% in anul 2020 (fata de 1990), tinta deja asumata UE si de statele membre prin Pachetul Energie-Schimbari Climatice, la repere de reducere de 40% pentru anul 2030, de 60% pentru anul 2040 si de 80% pentru anul 2050.

De asemenea, Romania a propus ca aceste repere de reducere sa fie doar indicative si nu tinte obligatorii in acest moment, iar propunerea a fost inclusa in proiectul concluziilor Consiliului.

Dupa negocieri prelungite, purtate atat in plen, cat si in formate restranse, majoritatea statelor membre au fost de acord cu textul de compromis propus de presedintia daneza, cu exceptia Poloniei.

In aceste conditii, textul de concluzii privind Foaia de parcurs 2050 pentru o economie cu emisii reduse nu a intrunit consensul tuturor ministrilor si a fost adoptat drept concluzii ale presedintiei daneze.

Pe parcursul dejunului de lucru, au fost supuse discutiei, in vederea adoptarii proiectul de Concluzii Rio + 20: Cai catre un viitor durabil. Romania a sustinut adoptarea acestor concluzii, propunand includerea in documentul "zero draft" al Conferintei 'Rio+20', doua aspecte importante: civilizatia rurala durabila - ca model viabil de comunitate durabila si recunoasterea importantei fundamentale a tehnologiei spatiale in contextul dezvoltarii durabile.

Sesiunea de vineri dupa-amiaza a Consiliului a fost dedicata discutiilor in vederea ajungerii la un acord politic in ceea ce priveste noua Directiva privind restrictionarea/interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic, precum si dezbaterilor referitoare la proiectul de Regulament privind instituirea unui program pentru mediu si politici climatice (LIFE).

Organismele modificate genetic

In ceea ce priveste proiectul de act normativ privind organismele modificate genetic, desi cea mai mare parte a statelor membre ale UE erau dispuse sa accepte propunerea de compromis, nu s-a reusit ajungerea la un acord. Este posibil ca discutiile pe dosar sa continue la Consiliul de Mediu din luna iunie 2012, se mentioneaza in comunicatul MMP.

Totodata, in marja dezbaterilor privind proiectul de Regulament LIFE, ministrul Laszlo Borbely a precizat ca, referitor la proiectele integrate, Romania sustine includerea criteriilor specifice pentru stabilirea echilibrului geografic direct in Regulament, iar criteriile relevante ar trebui sa vizeze, in primul rand, domenii precum protectia naturii, apa, deseurile si schimbarile climatice. In ceea ce priveste proiectele traditionale, Romania a subliniat ca prefera mentinerea sistemului actual bazat pe alocari nationale si nu pe criterii geografice.

Referitor la simplificarea Programului LIFE, ministrul roman al Mediului a afirmat ca Romania este de acord cu propunerea presedintiei daneze de a pastra eligibilitatea cheltuielilor privind costurile personalului permanent si taxa pe valoare adaugata, precum si cu introducerea sumelor forfetare.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Romania protocol Kyoto, #Foaia parcurs 2050 mediu , #ministrul Mediului