Protest extrem la Ministerul Mediului: Ecologistii s-au legat de caloriferul lui Borbely

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 12:52
3627 citiri
Protest extrem la Ministerul Mediului: Ecologistii s-au legat de caloriferul lui Borbely
Foto: Arhiva

Mai multi membri ai Greenpeace Romania au intrat, marti, in biroul ministrului Mediului Laszlo Borbely, pentru a protesta fata de proiectul de la Rosia Montana.

Aproximativ 30 de membri ai Greenpeace au intrat in biroul ministrului, iar unii dintre ei s-au legat de caloriferul din biroul ministrului, a confirmat, pentru Ziare.com, Ionut Cepraga, coordonator al campaniilor Greenpeace.

Protestul s-a incheiat dupa mai multe ore, iar activistii spun ca vor continua actiunile pana cand vor fi siguri ca vor fi eliminate cianurile din minerit.

Reprezentantii Greenpeace au precizat ca doresc un angajament din partea ministrului Mediului, Laslzo Borbely, sa nu permita utilizarea cianurilor in proiectul de minerit de la Rosia Montana. Actiuni de protest au loc, marti, si la ambasadele Romaniei din Londra, Bratislava, Budapesta si Viena, unde activistii Greenpeace duc scrisori cu revendicarile asociatiei ambasadorilor.

Borbely: E probabil Ziua portilor deschise

Ministrul Mediului, Laszlo Borbley, a facut marti precizari presei, privind incidentul care a avut loc dimineata, facand si cateva glume cu jurnalistii.

"La ora 09.30 au intrat in birou la mine si la secretariat in jur de 30 de activisti ai Greenpeace, fara niciun fel de cerere sau o cerere de audienta, eu i-am lasat sa intre. Am discutat peste 30 de minute cu ei si mi-au cerut sa spun ca nu sunt de acord cu proiectul Rosia Montana si nu o sa propun nicun fel de acord de mediu.

Eu le-am explicat ca nu pot sa spun acest lucru, insa pot sa le spun ce am spus de cand am preluat mandatul. Eu nu propun un acord de mediu pana nu sunt convins ca nu dauneaza mediului si ca aplica cele mai bune practici din UE", a declarat ministrul.

Acesta a precizat ca documentatia pentru proiectul de la Rosia Montana, depus de Rosia Montana Gold Corporation, este in studiu la un comitet tehnic. Despre protestul activitsilor de mediu, ministrul spune ca acesta nu este solutia pentru a rezolva problema.

"Desi puteam, conform reglementarilor, sa-i poftesc afara, dansii nu au vrut sa plece, doi din ei s-au legat cu lanturile de calorifer. Le-am spus 'nu-i nimic, e probabil Ziua portilor deschise'. De atunci stau la mine in birou, i-am intrebat daca doresc apa, ceai, cafea, ei stau acolo la mine in birou, i-am intrebat daca vor apa, ceai sau cafea, ei nu au dorit. Eu imi desfasor activitatea normala de ministru si sper sa inteleaga ca nu asa se rezolva problemele", a explicat Borbely.

Activistii Greenpeace au amplasat, la sfarsitul lunii ianuarie, la granita Romaniei, bannere cu mesajul "UDMR, nu trada Rosia Montana!", menite sa atraga atentia asupra pericolului pe care il presupune aprobarea proiectului minier, atat pentru Rosia Montana si Romania, cat si pentru Ungaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Greenpeace, #protest Greenpeace, #protest ministerul Mediului , #ministrul Mediului