Laszlo Borbely s-a rugat de deputati sa nu il lase fara imunitate: E un abuz al unor procurori

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 17:18
3251 citiri
Laszlo Borbely s-a rugat de deputati sa nu il lase fara imunitate: E un abuz al unor procurori
Foto: Hepta.ro

Deputatul UDMR Laszlo Borbely le-a cerut miercuri, in plen, colegilor din Camera Deputatilor, sa voteze impotriva incuviintarii inceperii urmaririi penale impotriva sa, intr-un dosar redeschis de DNA la inceputul acestui an.

Fostul ministru al Mediului a sustinut ca nu exista probe noi in aceasta speta, in afara unui simplu denunt, pe care procurorii DNA nici macar nu l-ar fi verificat.

"Stimati colegi, sunt de acord ca justitia trebuie sa isi faca treaba, dar, acest autodenunt, in urma caruia nu au fost facute nici verificari minimale, constituie un abuz din partea unor procurori - si vorbesc de persoane, nu de activitatea DNA", a declarat Borbely de la microfon, incercand sa isi convinga colegii sa nu permita ridicare imunitatii sale.

Borbely a facut referire si la practica Uniunii Europene in ceea ce priveste imunitarea parlamentarilor, subliniind ca in 25 de state UE alesii beneficiaza de o imunitate mai puternica decat in Romania.

Demnitarul a amintit ca, in 2012, cand DNA a deschis dosarul si a cerut inceperea urmarii penale impotriva sa, el si-a dat demisia din Guvern. "A fost un gest politic, am considerat ca nu trebuie sa cada suspiciuni asupra Guvernului", a adaugat acesta.

In septembrie 2012, Camera Deputatilor a respins cerea DNA de incuviintare a inceperii urmarii penale, iar procurorii au inchis dosarul cu NUP.

"Abia in ianuarie 2014 am primit oficial decizia de neincepere a urmaririi penale, deci un an si jumatate nu au aparut probe noi. In ianuarie 2015 am aflat din presa ca se cere redeschiderea dosarului, oficial nu am fost instiintat, iar cerea a fost analizata la Inalta Curte", a explicat Borbely.

Fostul ministru a mai spus ca, in conformitate cu Codul de procedura penala, pentru a redeschide un dosar este necesara aparitia unor elemente noi, ceea ce in cazul sau nu s-a intamplat, singura proba fiind un denunt neverificat.

"Fata de dosarul din 2012 nu exista in plus decat o fila, un autodenunt al unui asa-zis intermediar, care ar fi dat 50.000 de euro unei persoane necunoscute, intr-o benzinarie, care trebuiau sa ajunga la mine, pentru a facilita unele plati pentru contractele unei firme oradene, la Apele Romane", a precizat Borbely.

Deputatul a subliniat ca denuntul a fost facut la trei ani de la presupusul eveniment si ca solicitarea DNA "are vicii majore ca sa poate fi acceptata pentru redeschiderea dosarului".

"DNA Oradea, fara o minima verificare a celor relatate in denunt, a trimis la Inalta Curte cererea de urmarire penala", a spus Laszlo Borbely, mentionand ca nici omul de afaceri care ar fi dat mita, nici intermediarul nu ar fi fost audiati.

Parlamentarul a spus si ca nu ii cunoaste pe cei doi, iar contractele la care face referire DNA nu exista.

Apel la colegii deputati

El a facut un apel la colegii deputati sa voteze impotriva ridicarii imunitatii sale, "pentru a nu aparea peste noapte sute de denunturi".

"Kovesi chiar ieri (marti - n.red.) a declarat ca un procuror nu isi intemeiaza cererea de urmarire penala pe un simplu denunt. In cazul meu, cererea e bazata pe un simplu denunt (...) Nu cer altceva decat, in spiritul libertatii de constiinta, sa judece daca sunt intrunite elementele constitutive ale redeschiderii acestui dosar", a conchis Laszlo Borbely.

Plenul Camerei Deputatilor voteaza, miercuri, cererea DNA cu privire la incuviintarea inceperii urmaririi penale a deputatului UDMR Laszlo Borbely, acuzat de trei infractiuni de trafic de influenta.

Deputatii decid miercuri in cazul inceperii urmarii penale a lui Laszlo Borbely

Acuzatiile procurorilor

Laszlo Borbely este acuzat ca, in anul 2011, ar fi primit foloase necuvenite in valoare de peste 192.000 de lei, dar si o suma de 50.000 de euro, pentru a interveni in favoarea celor de la care a primit foloasele si banii. Procurorii au cerut, astfel, ridicarea imunitatii lui Borbely.

DNA a anuntat ca pe 11 septembrie 2012 plenul Camerei Deputatilor a respins cererea procurorilor de incuviintare a urmaririi penale si ca fata de fostul ministru s-a dispus solutia de netrimitere in judecata.

Apoi au aparut noi elemente ce au conturat suspiciunea savarsirii unei alte infractiuni de trafic de influenta de catre deputatul UDMR, in perioada exercitarii functiei de ministru Mediului.

In consecinta, procurorii DNA Oradea au dispus, pe 5 ianuarie, revocarea solutiei de neincepere a urmaririi penale, iar ICCJ a confirmat redeschiderea urmaririi penale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#Laszlo Borbely dna, #Laszlo Borbely apel deputati, #Laszlo Borbely abuz DNA, #Laszlo Borbely urmarire penala , #DNA