Laszlo Borbely: Ne doare pierderea consiliilor judetene din Satu Mare si Mures

Luni, 18 Iunie 2012, ora 19:15
2694 citiri
Laszlo Borbely: Ne doare pierderea consiliilor judetene din Satu Mare si Mures
Foto: Arhiva

Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, considera ca fiind "extraordinare" rezultatele obtinute de Uniune in alegerile locale, insa a precizat ca "doare" pierderea presedintiilor celor doua consilii judetene, Mures si Satu Mare.

"De fapt, am primit confirmarea a ceea ce am inceput in 1989 in decembrie si nu ne-am schimbat retorica din acest punct de vedere. E un succes imens, suntem singura formatiune, singura organizatie de reprezentare a intereselor minoritatii maghiare din Bazinul Carpatic - vorbesc de toate tarile din jurul Ungariei - unde timp de 22 de ani am reusit sa pastram aceasta unitate.

E extraordinar! Chiar daca am fost la guvernare in mai multe randuri, e clar ca ai o anumita erodare la guvernare, dar oamenii au inteles acest mesaj. Ne dau incredere in continuare (...) Unde ne doare - e clar ca ne doare pierderea celor doua judete, Satu Mare si Mures", a declarat Laszlo Borbely, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures.

Rezultate alegeri Satu Mare 2012

Borbely a sustinut ca la nivel national "UDMR a performat bine", in ciuda perioadei dificile de guvernare si a concurentei exercitate de cele doua partide maghiare, Partidul Civic Maghiar si Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Liderul UDMR a aratat ca alegerile au demonstrat insa ca celelalte doua partide maghiare - PCM si PPMT - nu sunt sprijinite de populatia maghiara, dat fiind ca 96% din primari sunt ai UDMR si doar 4% apartin celor doua formatiuni, iar Uniunea a obtinut 86% din numarul total de consilieri ai comunitatii maghiare.

"Dupa doi ani de guvernare, care nu a fost usoara, dupa ce am avut in anul acesta doua partide maghiare care au depus eforturi considerabile, cu ajutor din Ungaria, ca sa ne slabeasca, votantii nostri, comunitatea maghiara din Romania a demonstrat ca doreste sa fie o reprezentare puternica, unita, a maghiarimii in structurile locale. Fata de 2008, cand am avut 184 pe tara, avem acum 203; daca ne uitam la numarul consilierilor locali si judeteni, am avut in 2008 - 2.284, acum avem 2.355.

In sapte judete am marit numarul primarilor - in judetele Arad, Bistrita-Nasaud, Bihor, Harghita, Covasna, Satu Mare si Brasov. In judetul Mures, de exemplu, ne-am pastrat numarul de primari, 38, ca si pana in 2012. Daca ne uitam la numarul votantilor, fata de 2008, cu circa 55.000 de voturi am primit mai mult, vorbesc de UDMR, decat in 2008. Daca vorbim de celelalte doua partide maghiare, care de fapt au demonstrat ca nu sunt sprijinite de populatia maghiara, 96% din primari sunt ai UDMR si 4% din partea lor", a subliniat vicepresedintele politic al UDMR.

Borbely a subliniat ca, pe langa concurenta PCM si PPMT, populatia maghiara a avut si o prezenta mai redusa la urne, "din cauza unor vizite ale unor politicieni din Ungaria" si ca "e clar ca aceste vizite n-au ajutat, de exemplu, ca sa mearga mai multi maghiari la vot, din pacate".

Rezultate alegeri Targu Mures 2012

Liderul maghiar a mai spus ca, in ceea ce priveste tinerii, numai in judetul Mures exista 63 de consilieri locali mai tineri de 35 de ani si sase primari propusi de organizatia de tineret a UDMR, dintre care doi primari de oras.

Potrivit acestuia, din calculele UDMR a mai reiesit ca, daca se aduna voturile din 2008 din judetul Mures ale PSD si PNL, se obtine un procent mai mare decat a obtinut USL in 2012.

"Deci pentru ca s-a unit USL si pentru ca a aparut ca o entitate unita, e clar, fiind un singur tur, s-au adunat voturile la aceasta uniune", a precizat Laszlo Borbely.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Laszlo Borbeli UDMR alegeri locale, #rezultate alegeri Satu Mare, #rezultate alegeri Mures, #rezultate alegeri locale 2012 , #UDMR