Laszlo Borbely, despre aderarea Romaniei la Schengen: Cerem Frantei sa-si reconsidere opinia

Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 20:50
1116 citiri
Laszlo Borbely, despre aderarea Romaniei la Schengen: Cerem Frantei sa-si reconsidere opinia

Presedintele Comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor, Laszlo Borbely, a declarat duminica, la Targu Mures, ca in raspunsul dat de socialistii francezi in cazul aderarii Romaniei la Schengen ar fi vorba despre o greseala din partea acestora, insa si de o criza a Uniunii Europene.

"Este o greseala din partea lor si eu am exprimat acest punct de vedere si la intalnirea cu un deputat din Franta pe care am avut-o saptamana aceasta. Este vorba de fapt de o criza a Uniunii Europene in acest caz. De ce spun acest lucru: pentru ca daca UE nu clarifica unele reguli interne, ca sa nu patim ca in 2011, cand din cauza Olandei, haideti sa nu ne ascundem dupa deget, din cauza ca in Olanda era la guvernare un partid de extrema dreapta, olandezii au avut un vot impotriva in 2011, cand Romania era pregatita.

Sa nu legam Schengen-ul de alte obligatii ale tarilor, care n-au fost luate in considerare, de exemplu, cand au devenit membre in Spatiul Schengen celelalte tari, care au aderat la UE in 2004. Sa nu inventam noi reguli, pe nepusa masa, mai ales tinand cont de unele campanii electorale din tarile din UE", a declarat presei Laszlo Borbely.

El a spus ca Franta a sustinut mult timp aderarea Romaniei la Schengen si ca datele problemei in ceea ce priveste atitudinea tarii noastre, din ultimii doi ani, nu s-au schimbat, motiv pentru care politicienii romani trebuie sa le ceara in continuare colegilor din Franta sa-si reconsidere pozitia, iar intrarea Romaniei sa fie pusa pe ordinea de zi a Comisiei Europene, in luna decembrie.

"Franta, din cate stiu eu, ne-a sustinut totusi mult timp si nu s-au schimbat datele problemei de acum un an sau acum doi ani. Nu s-au schimbat datele problemei in ceea ce priveste atitudinea Romaniei. Asa ca aici suntem foarte fermi si cerem in continuare colegilor din Franta sa-si reconsidere opinia, pentru ca in decembrie va fi sau nu va fi pusa pe ordinea de zi, in functia de decizia, evident, unanima a tarilor din UE, intrarea Romaniei", a sustinut acesta.

Laszlo Borbely a mai spus ca problema rromilor trebuie s-o rezolve Franta si Romania impreuna, aceasta fiind doar un paravan.

"Nu putem noi sa spunem stati, pai nu va lasam sa intrati in Schengen, ca acum sunt alegeri in Germania, ca acum vor fi alegeri in Franta. (...) Rromii sunt in momentul de fata cetateni europeni, pot sa circule in UE. Nu se schimba nimic daca devine Romania membra in Spatiul Schengen - cu rromii. Problema trebuie s-o rezolve Franta, Romania, impreuna cum au rezolvat-o alte tari.

Trebuie sa-si puna intrebarea si Franta de ce sunt atat de multi rromi acolo, in Franta, de ce li se da - cum a spus, nu eu, ci un reprezentant Romani Criss, acum doua saptamani - de ce li se da 300 de euro si 100 de euro pentru fiecare copil cand parasesc Franta si apar dupa aceea peste sase luni si vin inapoi bine-mersi? Pai aceste intrebari trebuie sa-si puna politicienii francezi", a afirmat Laszlo Borbely.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Laszlo Borbely Franta Schengen, #Borbely Schengen rromi Franta , #stiri Laszlo Borbely