Ministrul Borbely, acuzat de trafic de influenta - cererea de urmarire penala, in Parlament

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 11:53
10248 citiri
Ministrul Borbely, acuzat de trafic de influenta - cererea de urmarire penala, in Parlament
Foto: Arhiva

Procurorii DNA au cerut demararea procedurilor pentru avizarea urmaririi penale a ministrului Mediului Laszlo Borbely de catre Camera Deputatilor, iar procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a trimis aceasta cerere spre ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care a trimis-o in Parlament.

Cererea e in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, care o analizeaza, informeaza Digi 24.

Ministrul Borbely este acuzat de trafic de influenta si de fals in declaratiile de avere, in forma continuata, potrivit unui comunicat al DNA, remis miercuri Ziare.com.

Kovesi cere ridicarea imunitatii lui Borbely

"Directia Nationala Anticoruptie a sesizat Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a solicita Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii necesare urmarii penale fata de Borbely Laszlo, deputat in Parlamentul Romaniei si ministru al Mediului si Padurilor, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si infractiunea de fals in declaratiile de avere, in forma continuata", precizeaza anchetatorii.

DNA subliniza ca solicitarea a fost facuta in conformitate cu dispozitiile din Constitutie privind responsabilitatea ministeriala, precum si cu deciziile Curtii Constitutionale.

Ministrul Borbely a declarat, miercuri, ca procurorii DNA nu i-au adus la cunostinta, pana in prezent, nicio acuzatie si ca isi va exprima un punct de vedere dupa ce se va edifica "despre ce este vorba".

"Nu stiu despre ce este vorba. Mai intai, trebuie sa ma edific sau sa imi aduca la cunostinta cineva, nu prin presa, ci in mod oficial. Daca ma voi edifica despre ce este vorba, fiti convinsi ca voi reveni cu alte detalii, dar nu vreau sa intru speculatii. Justitia trebuie sa-si faca datoria", a comentat Borbely.

Intrebat despre aceasta situatie, premierul Mihai Razvan Ungureanu, aflat la o inaugurare, a refuzat sa faca mai multe comentarii, spunand doar "suntem la Muzeul de Arta acum".

Deputatii decid daca Borbely va fi urmarit penal

Procurorii DNA au cerut Camerei Deputatilor avizul doar pentru inceperea urmaririi penale a lui Laszlo Borbely, nu si pentru perchezitii, retinere si arestare.

Cea mai rapida decizie din istoria Parlamentului de ridicare a imunitatii a fost luata in cazul deputatului Mihail Boldea, aceasta fiind votata in numai 24 de ore de la solicitarea oficiala remisa de catre Parchet.

Potrivit prevederilor constitutionale, pentru ca un ministru care este si parlamentar sa poata fi urmarit penal este nevoie de un aviz in acest sens de la Camera din care face parte.

Conform art. 109 din Constitutie, numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.

Colegii de partid ii iau apararea

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda sustine ca are incredere in nevinovatia ministrului Borbely, precizand ca in Romania se practica, in momentul de fata, "o vanatoare politica".

"Cred ca aceste atacuri impotriva politicienilor denota o lupta politica. Sunt impotriva acestor procese publice, de opereta, care au ca scop distrugerea unor oameni politici. Cred ca nu e buna aceasta vanatoare de oameni politici care se practica acum in Romania", a declarat Frunda, la Antena 3.

Senatorul de Mures din partea UDMR a subliniat ca prin cercetarea ministrului Mediului se incearca "discreditarea omului politic Borbely".

PDL si USL nu se opun demersului

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, pedelistul Daniel Buda, a precizat ca inca nu a primit niciun document in ce priveste ridicarea imunitatii ministrului Laszlo Borbely, precizand ca PDL nu se va opune mersului justitiei nici in acest caz.

"Nu am primit nimic la comisie pana in acest moment. Procedura este, potrivit Regulamentului, ca atunci cand vom primi o solicitare de la Biroul permanent, comisia se va intruni sa dea un raspuns pe ce va cere Biroul", a declarat Buda.

Acesta a subliniat ca PDL, in astfel de situatii, a fost consecvent in demersurile sale la nivelul Parlamentului, iar de cate ori au fost astfel de solicitari, democrat-liberalii nu s-au opus mersului justitiei.

De asemenea, presedintele Senatului, Vasile Blaga, a precizat ca problemele cu justitia ale lui Laszlo Borbely nu au legatura cu actuala coalitie, anuntand ca PDL nu va obstructiona justitia si va vota pentru inceperea urmaririi penale.

"PDL va face ce a facut intotdeauna, noi nu am obstructionat niciodata justitia in a-si face treaba. Chiar daca au fost colegi de-ai nostri din partid in discutie, ati vazut, operativ, grupul parlamentar aflat in situatia de a vota, a votat foarte repede", a spus Blaga.

Vicepresedintele PSD, Ioan Chelaru, a declarat si el ca USL va vota pentru ridicarea imunitatii lui Borbely, desi crede ca e un dosar politic.

"Nu se pune problema sa nu votam pentru votarea imunitatii, cred insa ca toata problema asta face parte dintr-un joc politic, e o modalitate pe care o foloseste Puterea, de a tine sub control partidele - fabrica dosare", a afirmat Chelaru, la Digi 24.

Borbely, intr-un dosar de trafic de influenta

Numele lui Laszlo Borbely a mai aparut, anul trecut, intr-un dosar de trafic de influenta instrumentat de DNA Oradea. Ministrul nu a fost pus formal sub acuzare, ci doar consilierul acestuia si beneficiarul unor contracte de sute de milioane de lei cu Apele Romane.

In dosarul de la DNA Oradea apare numele unui om de afaceri maramuresean, Ioan Ciocan, a carui firma i-a amenajat un apartament ministrului, dar i-ar fi solicitat, prin intermediul consilierului personal al acestuia, sa intervina la Apele Romane, pentru ca aceasta firma sa obtina mai multe contracte.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, banuit de trafic de influenta - DNA

Amenajarea a fost facuta pe cheltuiala firmei respective, iar aceasta, din 2007 incoace, a obtinut 48 de contracte cu statul. Ioan Ciocan si consilierul ministrului Laszlo Borbely sunt acum pusi sub acuzare.

Ioan Ciocan este ginerele deputatului PSD de Maramures, Gheorghe Ciocan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Borbley DNA urmarit penal, #Borbely trafic influenta , #ministrul Mediului
Comentarii