Ce inteleg procurorii prin presiuni, in dosarul Borbely (Opinii)

Duminica, 17 Iulie 2011, ora 19:26
3887 citiri
Ce inteleg procurorii prin presiuni, in dosarul Borbely (Opinii)

Politicienii care s-au repezit sa-l acuze pe Daniel Morar ca fabuleaza, deoarece nimeni din spatiul public nu a pus mana pe telefon sa-l invite la o mai adanca meditatie, cu mai putine sageti indreptate impotriva ministrului Mediului, au glasuit, ca de obicei, pentru marele public nestiutor. Invitat, ca de obicei, sa mediteze asupra Romaniei lui Traian Basescu, pentru care folosesc un termen de natura sa sadeasca frica: dictatura.

Numai ca nu la interferentele aflate la indemana intelegerii largi s-a referit procurorul-sef al DNA cand a vorbit despre presiuni. Lucru pe care il stie toata lumea avizata, dar nu purcede la explicatii. Nu e cazul, deoarece ar indica o slabiciune teribila a procurorilor, de care beneficiaza, pe rand, toti politicienii.

Pe Daniel Morar il doare pe Luna de declaratiile aparatorilor lui Borbely Laszlo. Desi stie ca din momentul in care Traian Basescu va pleca de la Cotroceni, se incheie si mandatul sau - asta poate fi inteleasa atat ca legatura de interese, dar si ca vointa politica a presedintelui de a lupta impotriva marii coruptii, depinde de culoarea politica a cititorului - , seful DNA priveste in jur. La procurorii de caz.

Pentru un asemenea slujbas al statului, declaratii de genul "jos labele de pe Borbely!" nu sunt de natura sa deturneze scopul cercetarii, adica aflarea adevarului, decat daca le pune in context politic. Desi nu ar trebuie sa o faca, dar traim in Romania.

Si ce vede procurorul? Ca sondajele dau, la aceasta ora, alt invingator decat formatiunea sub culorile careia isi desfasoara activitatea - si nu doresc sa ma duc in zona speculatiilor, ci doar sa consemnez niste realitati fara nuante. Aude, apoi, ca sefimea USL a sarit sa acuze imixtiuni politice in actul de justitie - daca Borbely ar fi fost pedelist, ar fi fost facut tintar, fireste.

Aude, apoi, ca sefimea USL a invitat de cateva ori UDMR la discutii pentru formarea altei majoritati, pe cale de conscinta a altui guvern. Si ca Uniunea, desi s-a tinut tare la Putere, n-a inchis usa definitiv solicitarilor, dimpotriva. Care Uniune vorbeste de asemenea despre faptul ca Traian Basescu si-ar fi bagat coada in destinul ministrului Mediului. Si cercul e inchis.

Asta este presiunea reala, care poate afecta, dupa cum bine sugereaza Daniel Morar, independenta justitiei. Ca si procurorul, indiferent cate carti despre Eliot Ness ar tine sub perna, e tot un om. Are familie, copii de crescut, iar economia de piata nu este deocamdata in stare sa ofere fiecaruia, indiferent cata expertiza ar poseda, un loc sub soare dependent exclusiv de materia cenusie si harnicie. Mai degraba ii socoteste pe fiecare dupa cantitatea de oportunism aflat la indemana factorilor politici.

Cu sabia lui Damocles deasupra capului, un procuror, chiar si nebun, va judeca de doua ori inainte de a decide sa solicite aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva unui ministru pe care are toate sansele sa-l regaseasca si in urmatorul guvern. La asta s-a referit, fara sa fie explicit, Daniel Morar.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Daniel Morar Borbely, #scandal fonduri Borbely , #ministrul Mediului