Cazul Borbely: Seful DNA acuza presiuni politice

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 18:16
5540 citiri
Cazul Borbely: Seful DNA acuza presiuni politice
Foto: Arhiva

Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, acuza presiuni din partea politicienilor in dosarul legat de ministrul Mediului Laszlo Borbely.

Morar a amendat intr-un interviu pentru TVR atitudinea liderilor UDMR, care s-au facut zid in jurul ministrului Laszlo Borbely, al carui nume apare intr-un dosar de trafic de influenta instrumentat de DNA.

"Nu am vazut declaratiile premierului Emil Boc. Am vazut insa in ce constau declaratiile de sustinere ale colegilor de partid sau ale altor partide politice si nu fac decat sa constat ca se repeta lucruri care in ultima vreme se intampla in mod obisnuit. Aceasta solidaritate nu ar fi nicio problema pentru procurori daca s-ar opri aici, insa aceste forme de solidaritate sunt condimentate cu afirmatii facute in totala necunostinta de cauza si cu acuzatii la adresa DNA sau a procurorilor. Aceste personaje care fac acuzatii nu cunosc nici situatia de fapt, nici situatia juridica si nici normele juridice aplicabile in materie, fara ca asta sa-i impiedice sa faca acuzatii de genul DNA este o institutie abuziva, ca DNA distruge cariere", a declarat Morar, lovind si in liderii Opozitiei, care, la randul lor, au acuzat ca dosarul in care ar fi implicat Borbely este unul politic.

Morar a spus apoi ca "problema se iveste atunci cand aceste acuzatii pun o presiune pe procuror, in conditiile in care oricum instrumentarea unui astfel de dosar este destul de dificila".

Intrebat apoi daca acuza presiuni la adresa procurorilor in acest caz, Morar a raspuns: "Da, le acuz, mai ales ca sunt total inconsistente si, repet, in necunostinta de cauza".

Ulterior, Daniel Morar si-a clarificat afirmatiile, la Realitatea TV, exemplificand la ce politicieni s-a referit atunci cand a acuzat "presiuni". "E foarte clar ce am vrut sa spun. In contextul apartiei acestui dosar, o parte din oamenii politici a facut afirmatii dublate de acuze. Ca sa nu mai fie niciun dubiu, este vorba despre Mihai Voicu de la liberali, in sensul ca a declarat ca DNA este ca si Petrica cu Lupul, Kelemen Hunor, cum ca DNA distruge cariere si e vorba de ce a postat domnul Ponta pe blog, care nu vrea sa se pronunte, dar se pronunta, ca Morar favorizeaza dosare", a spus Morar, care a primit apoi raspuns de la liderul UDMR, Kelemen Hunor.

"Eu va dau doar un exemplu, cel al lui Nagy Zsol. Nimeni nu a reusit sa dovedeasca ca el a gresit, dar cariera sa politica a fost distrusa. Doar asa trebuie interpretate aceste declaratii pe care le-am facut, nu ca presiuni. Poate sunt procurori care vor ca oamenii politici sa nu mai faca declaratie. Nu se poate. Inca nu se poate", a spus Kelemen.

Boc: Justitia e independenta

Premierul Emil Boc a declarat, intrebat despre declaratiile lui Daniel Morar, ca nu comenteaza, dar ca justitia din Romania e independenta, in ultimii doi ani.

"Nu cunosc declaratiile si nu le comentez. Din punctul meu de vedere, autoritatile statului asigura independenta totala a justitiei, in ultimii 2 ani, anchetele judiciare s-au derulat independent. Cine are lucruri de spus, sa le spuna. Independenta justitiei e asigurata", a declarat seful Guvernului.

Ponta: Doar Basescu si Predoiu pot face presiuni

Reactia Opozitiei nu s-a lasat mult asteptata. Liderul PSD Victor Ponta a aratat, la Realitatea Tv, ca singurii care pot face presiuni asupra procurorilor DNA sunt ministrul Justitiei si presedintele Romaniei.

"Singurii care pot face presiuni asupra domnului Moarar sunt cei care institutional pot sa-l numeasca in functie si acestia sunt ministrul Justitiei si presedintele tarii. Altcineva... sunt doar pareri. Pana acum, Morar a creat breaking-news-uri, dar niciun dosar finalizat. Acum domnul Morar este pe finalul mandatului de sef si eu chiar sper ca a vorbit serios in ce a spus si va merge pana la capat", a comentat Victor Ponta declaratiile lui Daniel Morar.

"Eu sper ca domnul Morar nu se refera la declaratiile politicienilor sau jurnalistilor, pentru ca, ultima oara cand am verificat in Constitutie - contrar a ceea ce si-ar dori unii - am aflat ca avem dreptul sa ne exprimam dubii sau revolta in legatura cu institutiile statului. Asta nu influenteaza cu nimic procurorii", a spus la randul sau vicepresedintele PNL Mihai Voicu, afirmand ca Daniel Morar ar fi trebuit sa formuleze o acuzatie concreta cu nume ale politicienilor care fac presiuni in cazul Borbely.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Daniel Morar DNA presiune politicieni, #DNA presiuni Borbely, #DNA Borbely , #DNA