Borbely spera ca in 2050 sa circule doar masini electrice (Video)

Luni, 02 August 2021, ora 12:351256 citiri
Borbely spera ca in 2050 sa circule doar masini electrice (Video)
Foto: Arhiva

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a participat luni, la Roadshow-ul ZE Renault, primul test drive 100% electric din Romania, eveniment care s-a desfasurat la Crowne Plaza Bucuresti.

Ministrul a testat primul Renault ZE din Romania. Utilizarea autovehiculelor cu motor electric va deveni populara odata cu crearea infrastructurii necesare si cu acordarea anumitor facilitati guvernamentale la achizitionarea acestui tip de autoturism, a precizat Borbely, citat de Realitatea Tv.

"Nu intamplator am venit azi sa testez acest tip de automobil. Luna trecuta a fost adoptata si publicata de Comisia Europeana Carta alba in domeniul transporturilor, care prevede, printre altele, ca in transportul urban, la nivelul UE, pana in 2030 sa se reduca la jumatate numarul de masini alimentate cu combustibil conventional (motorina si benzina), iar pana in 2050, utilizarea acestor masini in orase sa fie complet eliminata.

De asemenea, se prevede luarea de masuri pentru interzicerea totala, pana in 2030, a circulatiei acestor masini in centrele marilor orase. Pe de alta parte, saptamana trecuta am avut o videoconferinta cu precfectii celor 15 zone din Romania pentru care exista aviz motivat de la Uniunea Europeana din cauza poluarii aerului. Chiar daca pe primul loc se afla poluatorii industriali, pe locul doi sunt masinile pe carburanti, asa ca motorul electric reprezinta una din solutiile la poluarea urbana", a declarat ministrul Mediului.

Borbely a efectuat un test drive cu unul din autoturismele Renault cu motor electric. Cu acest prilej, a vorbit despre necesitatea infrastructurii destinate rularii, alimentarii si intretinerii acestor autoturisme, acest lucru fiind posibil prin incheierea de parteneriate intre fabricantii de masini electrice, producatorii de energie electrica, cei de dispozitive electrice de incarcare, mall-uri, dar si institutii publice.