Borbely: Sper ca noua varianta a taxei auto sa fie aprobata in doua saptamani

Marti, 23 August 2011, ora 15:05
1608 citiri
Borbely: Sper ca noua varianta a taxei auto sa fie aprobata in doua saptamani
Foto: Arhiva

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca spera ca noua varianta a taxei auto va fi aprobata de Executiv pana la inceputul sesiunii parlamentare, adica in termen de cel mult doua saptamani.

"Eu sper, dar depinde de guvern ca proiectul de lege privind taxa auto sa fie adoptat pana la inceputul sesiunii parlamentare, adica fie saptamana aceasta, fie cea viitoare. Suntem pe ultima suta de metri", a mai spus demnitarul.

Borbely a declarat, la jumatatea lunii iunie, ca proprietarii de autovehicule care au platit taxa de poluare in acest an vor primi inapoi 20-30% din valoarea acesteia, dupa ce guvernul va adopta modificari ale modului de plata a taxei, modificari ce includ si reducerea taxei. "Persoanele care au platit dupa modificarea din decembrie a ordonantei de urgenta ce reglementeaza aceasta taxa vor primi inapoi 20-30%, dupa ce vom adopta noua forma a legii, conform noilor valori ale taxei", a spus atunci ministrul.

Guvernul a aprobat, la sfarsitul lui decembrie 2010, ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea OUG nr. 50/2008, prin care taxa pe poluare pentru autovehicule a fost majorata de la 1 ianuarie 2011 si care a introdus totodata si plata pentru motoarele Euro 5.

Astfel, in urma acestei prevederi, posesorii de masini cu motor Euro 5 platesc anul acesta o taxa intre 40 si 1.867 euro, in functie de vechime, de emisiile de CO2 si de capacitatea cilindrica. Totodata, pentru motoarele Euro 4, in cazul unei masini cu o vechime de cinci ani, de exemplu, cu o capacitate cilindrica de 2.000 centrimetri cubi, taxa se va majora anul acesta la 2.152 euro, fata de 832 euro anul trecut.

In cazul motoarelor Euro 3, de 12 ani vechime, capacitate de 2.000 centrimetri cubi, taxa auto s-a dublat de la 811 euro, pana la 1.787 euro anul acesta. De asemenea, pentru posesorii de masini Euro 2, vechi de 10 ani si cu o capacitate de 3.200 centrimetri cubi , taxa a fost majorata pana 19.584 euro, fata de 17.408 euro in 2010. In ceea ce priveste masinile Euro 1, cu 16 ani vechime si 3.200 centrimetri cubi capacitate, taxa ajunge la 12.672 euro (fata de 10.240 euro). Pentru motoarele Euro 0, capacitate de 2.000 centrimetri cubi, dar cu 19 de ani vechime, taxa auto a fost majora la 12.680 euro, fata de 8.400 euro in 2010.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Borbely taxa auto, #Laszlo Borbely taxa auto , #ministrul Mediului