Borbely: Politicienii sa citeasca mai des Declaratia de la Alba Iulia din 1918

Joi, 15 Mai 2014, ora 22:07
3481 citiri
Borbely: Politicienii sa citeasca mai des Declaratia de la Alba Iulia din 1918
Foto: Arhiva

Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely este de parere ca politicienii romani ar trebui sa citeasca mai des Declaratia de la Alba Iulia din 1918.

Borbely a precizat ca, daca acestia ar citi mai des acele puncte ale Declaratiei care se refera la drepturile minoritatilor etnice, nu ar mai exista retorici impotriva solicitarilor comunitatii maghiare din Romania, potrivit Mediafax.

Laszlo Borbely: Cei din Tinutul Secuiesc au deficiente referitor la legislatie

"In ceea ce priveste Declaratia de la Alba Iulia, noi am spus cred ca de mii de ori, din 1990, ca politicienii romani ar trebui sa citeasca mai des aceasta declaratie, unde s-a spus foarte clar ce drepturi vor avea comunitatile etnice din Romania.

Poate daca ne-am apleca mai cu empatie la ceea ce a spus aceasta declaratie, am intelege multe lucruri, mai ales aici, in Transilvania, si nu ar mai fi retorici care sa fie impotriva acestor solicitari ale comunitatii maghiare", a spus Borbely in cadul unei conferinte de presa de la Sfatul Gheorghe.

Maghiarii cer autonomie pentru toate regiunile istorice din Romania

Vicepresedintele UDMR a mai mentionat ca autonomia maghiarilor nu ar fi impotriva integritatii teritoriale a statului roman.

"Nu e ceva despre care sa nu poti vorbi, nu e ceva care ar fi impotriva integritatii teritoriale a statului roman, ci pur si simplu e o doleanta a unei comunitati de 1,5 milioane de oameni, care ar dori drepturi suplimentare", a subliniat acesta.

"Probabil ca are o alta conotatie in ceea ce priveste ziua de 1 Decembrie pentru comunitatea maghiara si pentru romani, e clar si acest lucru nu este o noutate si s-ar putea sa aiba o alta conotatie 15 Martie pentru romani si maghiari. Insa, ceea ce am spus intotdeauna, este important sa ne respectam aceste sarbatori, asa cum din 1990 au fost comemorari si sarbatori libere, care nu au fost deranjate decat de unele reactii total izolate. Deci eu cred ca in acest spirit trebuie sa ne concentram", a continuat Borbely.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Laszlo Borbely autonomie, #Laszlo Borbely autonomie maghiari, #autonomie maghiari , #UDMR