Borbely: Legea prin care bugetarii nu mai restituie sporurile are sustinerea Coalitiei

Marti, 20 Martie 2012, ora 22:18
2420 citiri
Borbely: Legea prin care bugetarii nu mai restituie sporurile are sustinerea Coalitiei
Foto: Gov.ro

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marti intr-o conferinta de presa, ca propunerea legislativa a Uniunii care exonereaza de la plata functionarii publici care au incasat mai multe sporuri intre anii 2008-2010 urmeaza sa fie depusa in Parlament si are sustinerea Coalitiei.

"Este vorba de acea admnistie fiscala pe care am declarat-o si acum o predam, in cursul zilei, vom inainta Parlamentului aceasta propunere legislativa. Dupa calculele noastre, aproape 300.000 de functionari publici, in perioada 2008-2010, conform contractelor colective si conform acordului pe care le-au avut legale in acea perioada, au beneficiat de unele sporuri", a declarat Borbely.

El a mai amintit ca pe langa sumele totale, functionarii publici sunt obligati sa inapoieze statului dobanzi si penalitati.

"Datorita schimbarii legislatiei si unor verificari din partea Curtii de Conturi, au fost obligati, va repet, aproape 300.000 de functionari publici sa dea inapoi aceste sporuri, nemaivorbind de dobanzi si penalitati, deci nu numai acea suma care, conform Curtii de Conturi, a fost primita in afara prevederilor legale ci si dobanzi si penalitati", a declarat acesta.

Din cauza acestor retineri, unii bugetari nu au incasat intr-o luna nici macar salariul minim pe economie, a mai spus deputatul UDMR in finalul conferintei de presa.

"Sunt situatii cand, datorita acestor prevederi, cineva se intoarce acasa cu 500 lei lunar, sub salariul minim pe economie in momentul actual", a afirmat vicepresedintele politic al UDMR.

Coalitia sustine acest proiect legislativ si urmeaza ca "in discutia parlamentara sa se clarifice unele detalii tehnice", Borbely precizand ca acest proiect "nu are implicatii bugetare".

"Am discutat cu Coalitia si colegii de la PDL se vor alatura acestei propuneri legislative chiar in cursul zilei de astazi. Acest proiect nu are implicatii bugetare, ei nu mai trebuie sa plateasca aceste dobanzi si penalitati", a incheiat Laszlo Borbely.

Marirea salariilor si pensiilor - ideea UDMR

In context, Borbely a sustinut ca UDMR a fost formatiunea care a militat pentru marirea salariilor si pensiilor in cadrul Coalitiei.

"Cand ne-am angajat sa facem parte din acest nou guvern, atunci am avut unele conditii cum au avut si alte partide din coalitie in ceea ce priveste programul de guvernare. Prima conditie a fost ca in programul de guvernare sa fie in mod explicit trecut, majorarea salariilor si pensiilor. Trebuie sa stiti ca aceasta a fost solicitarea noastra!

Ne bucura faptul ca dupa ce a fost intr-o anumita formulare, a trecut in planul de guvernare, pentru ca trebuie sa tinem cont de situatie economica a Romaniei, a fost foarte clar si raspicat spus si de presedintele Romaniei acest lucru", a declarat Borbely.

El a mai spus ca spera ca in luna aprilie 2012 sa fie finalizata decizia si anuntata data de la care se aplica marirea salariilor si pensiilor.

UDMR a propus in ianuarie in Coalitie amnistie fiscala sau reesalonarea sporurilor pe care functionarii din administratiile publice le au de dat inapoi, la solicitarea Curtii de Conturi, a anuntat Kelemen Hunor.

"Consideram ca a fost o decizie legala a fiecarui ordonator de credite si consideram ca dupa ce am fost nevoiti sa taiem din salarii, dar sa pui in 2012, sa impui o replata a drepturilor platite in 2009 si 2010 e total contraproductiv.

Am propus astazi o solutie prin care noi am putea da o amnistie fiscala, trebuie analizat juridic cum stau lucrurile, sau o reesalonare. Oamenii nu au fost vinovati, ei n-au gresit cand au luat sporurile, erau sporuri incluse in contractul colectiv de munca si avizate de inspectiile de munca", spunea atunci liderul UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Borbely aministie fiscala, #lege restituire sporuri bugetari, #Borbely lege sporuri bugetari , #UDMR