Borbely ar bea apa de la Rosia Montana. Realizarea proiectului nu e sigura

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 11:45
2890 citiri
Borbely ar bea apa de la Rosia Montana. Realizarea proiectului nu e sigura

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a spus, intr-o emisiune difuzata duminica dimineata, ca proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana e in faza finala de avizare la institutia pe care o conduce, insa aprobarea sa politica nu e sigura, intrucat sunt multi care se opun chiar in partidul din care face parte, UDMR.

"Proiectul e intr-o faza finala de avizare. Vreau sa fac o precizare clara in legatura cu istoria Rosiei Montane - statul roman trebuia sa procedeze altfel - dai o licenta sa se faca minerit acolo, nu sa nu se faca. In 2000, cand statul a semnat ceea ce s-a schimbat, procentul, si a devenit proprietar la 19-20%, trebuia sa spuna - "trebuie 80 de case mutate, dar eu ma ocup sa le mut, nu sa le cumpere investitorul"

(...)o sa vin cu un aviz numai daca sunt 100% convins ca nu va dauna mediului si ca acest proiect va respecta cele mai inalte practici din Uniunea Europeana. Se discuta de gradul de cianura - in SUA e 50%, in UE, 10, aici va fi sub 3%. Va fi cel mai modern batal. Stam in faza in care ei, investitorii, vin cu acest sistem inchis - sunt in Europa 6 mine din aur, 4 in Suedia. Nu pot sa spun decat ca respect legislatia europeana in functiune", a spus Borbely, la PRO TV.

Cand si cum s-ar aproba proiectul

Laszlo Borbely a informat ca avizul pentru proiectul Rosia Montana ar putea sa vina in luna ianuarie, dupa care urmeaza discutiile politice.

"Trebuiesc clarificate unele probleme tehnice - a venit de la Institutul Geologic un aviz, de la Ministerul Culturii si vor fi 1-2 comisii tehnice care vor prezenta un raport. S-ar putea ca pana la sfarsitul lunii ianuarie sa clarificam aceste aspecte (...) E si o negociere in legatura cu contractul - e un comitet interministerial care trebuie sa aiba o intalnire. Eu trebuie sa vin cu o hotarare de Guvern si Guvernul isi va asuma aceasta raspundere.

In UDMR, chiar daca avem din punct de vedere tehnic toate aspectele, trebuie sa ne asumam o raspundere - sunt multi impotriva acestui proiect - trebuie sa o discutam in interior - inca nu am discutat-o.

Daca aceste prevederi vor fi respectate si am ajuns pana in faza in care trebuie sa suflam si in iaurt dupa Baia Mare 2000", a informat ministrul Mediului.

Intrebat daca va bea apa din bazinul de acumulare, asa cum i-a indemnat presedintele Traian Basescu pe investitorii de la Rosia, Borbely a raspuns afirmativ, in cazul in care se va dovedi ca proiectul nu prezinta niciun pericol.

"Daca respecta aceasta procedura - cea mai moderna instalatie din Europa - da", a raspuns Borbely.

El a adaugat ca si reprezentantii UE sunt de acord ca e un proiect foarte modern, care ar respecta cele mai inalte standarde europene in privinta protectiei mediului.

"Nici Comisia Europeana nu e iresponsabila", a mai spus Borbely.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Borbely Rosia Montana, #Borbely Rosia Montana aviz , #ministrul Mediului