Borbely a discutat cu reprezentantii Azomures despre poluarea din ultima perioada

Joi, 25 August 2011, ora 19:34
1102 citiri
Borbely a discutat cu reprezentantii Azomures despre poluarea din ultima perioada
Foto: Arhiva

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, s-a intalnit joi la Targu Mures cu reprezentantii combinatului Azomures, producator de ingrasaminte chimice, cu care a discutat despre poluarea produsa in ultima perioada.

Ministrul Mediului si Padurilor a declarat ca inca din luna februarie 2010 a initiat o prima intalnire cu presedintele consiliului de administratie al companiei din Turcia pentru acest subiect.

"Solicitam de la combinat sa respecte stasul romanesc pentru imisii, deoarece la nivelul UE problemele de genul acesta se rezolva altfel, adica nu se permite construirea unor astfel de combinate in mediul urban. Stim ca pana astazi toate investitiile s-au facut in termen, valoarea lor fiind de circa 1,3 milioane euro, ca s-a inaltat cosul de fum cu 30 de metri, ca a fost instalat un analizor propriu. Pe langa ce acestea, Azomures mai are de facut pana la sfarsitul anului si alte investitii, in valoare de 23 de milioane de euro. Toate aceste investitii au rolul de a reduce imisiile de azot", a precizat oficialul de la Mediu.

Laszlo Borbely a afirmat totodata ca va impune si masuri pentru a reduce aceste imisii chiar si in conditii meteorologice nefavorabile, calm atmosferic sau ceata. Ministrul Mediului a amendat Azomures anul acesta de cinci ori.

"Legislatia permite insa si suspendarea autorizatiei in cazul depasirilor frecvente si putem chiar sa dispunem sistarea activitatii, daca nu se remediaza situatia. Insa este la fel de important sa fim transparenti si sa existe o comunicare mai eficienta cu cetatenii din Targu-Mures, pentru a intelege mai bine fenomenul si pentru a fi la curent in fiecare clipa cu ce se intampla la combinat", a mai spus ministrul Laszlo Borbely.

Autorizatia integrata de mediu revizuita, care este in stadiu de elaborare la ARPM Sibiu, va impune valori limita la emisie mai restrictive, precum si obligativitatea operatorului Azomures de a reduce activitatea, in conditii de calm atmosferic sau in conditii defavorabile dispersiei.

Azomures s-a angajat sa faca investitii importante in masuri de protectie a mediului, respectiv 130 de milioane de dolari pana in 2015.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Borbely Azomures poluare, #poluare Azomures, #Laszlo Borbely poluare , #stiri Laszlo Borbely