Momentul în care o rachetă SpaceX cu trei astronauți și un cosmonaut la bord se desprinde de la sol. Cerul nopții s-a luminat puternic VIDEO

Joi, 02 Martie 2023, ora 10:34
4933 citiri
Momentul în care o rachetă SpaceX cu trei astronauți și un cosmonaut la bord se desprinde de la sol. Cerul nopții s-a luminat puternic VIDEO
Lansarea SpaceX Falcon 9 FOTO Captură video

O rachetă a companiei SpaceX, care are la bord un echipaj format din doi astronauţi americani, un cosmonaut rus şi un astronaut din Emiratele Arabe Unite, a fost lansată joi de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Florida într-o misiune spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după ce decolarea a fost anulată luni în ultimul moment, relatează AFP, Reuters şi dpa.

Lansarea rachetei Falcon 9 a SpaceX a avut loc la ora locală 00.34 (05.34 GMT).

"Lansarea (misiunii) #Crew6 a avut loc pe 2 martie, la ora 00:34 (pe coasta de est a SUA, (05:34 GMT), luminând cerul în timp ce echipajul a ajuns pe orbită la bordul capsulei Dragon Endeavour a @SpaceX", a declarat agenţia spaţială americană pe Twitter.

Capsula Dragon în care se află cei patru membri ai echipajului urmează să andocheze la ISS vineri, la ora locală 1.17 (6.17 GMT), după un zbor de puţin peste 24 de ore. Astronauţii vor rămâne la bordul ISS timp de aproximativ şase luni.

Luni, decolarea rachetei Space X a fost anulată în ultimul moment din cauza unei probleme tehnice. "Lansarea #Crew6 de astăzi (luni) a fost anulată din cauza unei probleme la sistemele de la sol", a scris NASA pe Twitter.

Echipajul Crew-6 este compus din americanii Stephen Bowen şi Warren Hoburg, rusul Andrei Fediaev şi sauditul Sultan Al-Neyadi. Crew-6 va înlocui echipajul Crew-5 (doi americani, un rus şi un japonez), care a sosit în octombrie 2022 la bordul ISS. După câteva zile petrecute alături de noii lor colegi, echipajul din misiunea Crew-5 va reveni pe Pământ.

La bordul ISS se află, de asemenea, alţi trei pasageri (doi ruşi şi un american), care au sosit la bordul unei capsule Soiuz. Aceasta din urmă a suferit o scurgere în decembrie anul trecut, ceea ce a făcut riscantă revenirea lor pe Pământ. Agenţia spaţială rusă Roscosmos a trimis o capsulă de salvare, care s-a conectat în siguranţă la ISS în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Misiunea Crew-6 transportă cel de-al şaselea echipaj ISS de lungă durată al NASA la bordul SpaceX de la momentul la care compania miliardarului Elon Musk, cu sediul în California, a început să trimită astronauţi pe orbita terestră, în mai 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
#lansare racheta, #NASA, #space x, #falcon 9 , #NASA