NASA a cercetat un loc misterios din Antarctica: O lume colosală subterană ascunsă, lângă o bază a Rusiei VIDEO

Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 05:02
12574 citiri
NASA a cercetat un loc misterios din Antarctica: O lume colosală subterană ascunsă, lângă o bază a Rusiei VIDEO
Lacul Vostok, o lume subterană ascunsă lumii FOTO: Live SCience

Oamenii de știință de la Agenția Spațială americană NASA au făcut cercetări într-un loc misterios din Antarctica, aflat lângă stația de cercetare a Rusiei. Ei au găsit o lume adâncă, plină de secrete, o zonă care cuprinde unul dintre cele mai mari lacuri subglaciare din lume denumit Vostok, care de cel puțin 15 milioane ani este acoperit de calota de gheață.

Lacul Vostok este izolat de lumină și de contactul cu atmosfera, fiind îngropat la o adâncime de aproximativ 4 kilometri sub scoarța terestră a continentului alb, potrivit Live Science.

”Lacul Vostok a fost acoperit cu gheață de cel puțin 15 milioane de ani”, a spus Brent Christner, un biolog de la Universitatea de Stat din Louisiana, Statele Unite, care a examinat nucleele de gheață colectate deasupra acestuia.

NASA spune că Vostok este unul dintre cele mai mari lacuri de apă dulce de pe Pământ, ca mărime și ca volum, rivalizând cu lacul Ontario din America de Nord. El are aproximativ 240 de kilometri lungime și 50 de kilometri lățime și sute de metri adâncime, fiind situat lângă stația de cercetare Vostok a Rusiei.

”Lacul Vostok este unul dintre cele mai ușor de detectat lacuri subglaciare datorită dimensiunii sale. Totuși cred că majoritatea secretelor sale rămân nedescifrate”, a spus Christner.

Descoperirea unui miracol marin pe o insulă: Poate schimba lumea și salva Pământul VIDEO

”Singura sursă de apă a lacului este apa topită din calota de gheață de deasupra. Din cunoștințele mele, nu există dovezi asupra afluxului sau efluxului de apă din lacul Vostok”, a spus expertul american.

Cercetătorii de la NASA au cartografiat forma lacului Vostok, cu tehnici de teledecție, cum ar fi tehnologia LIDAR. Căldura geotermală de la Pământ menține temperatura lacului Vostok în jurul valorii de minus 3 grade Celsius.

Analiza formelor de viață sugerează că lacul Vostok poate adăposti un ecosistem unic bazat pe substanțe chimice din roci, în loc de lumina Soarelui, el fiind izolat de lumea exterioară de milioane de ani.

Descoperire uimitoare în Grecia făcută de doi savanți: Comoară antică nemaivăzută VIDEO

Experții care au prelevat probe din două zone ale lacului au descoperit mii de specii de bacterii, ciuperci și organisme unicelulare, care pot trăi în medii extreme. ”Multe dintre speciile pe care le-am secvențiat, sunt ceea ce ne-am așteptat să găsim în lac. Cele mai multe organisme par a fi acvatice de apă dulce, iar majoritatea trăiesc de obicei, în sedimentele oceanului sau al lacului”, a spus Scott Rogers, profesor la Bowling Green State University din Ohio, Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
#lacul vostok antarctica, #lac glaciar antarctica, #Antarctica, #calota polara, #calota gheata, #NASA , #mister