Lacul Amara a secat complet. Pe locul unde puteau fi văzuţi pelicani, acum pasc vitele

Joi, 30 Iunie 2022, ora 16:54
7741 citiri
Lacul Amara a secat complet. Pe locul unde puteau fi văzuţi pelicani, acum pasc vitele
Pe locul unde altă dată puteau fi văzuţi pelicani sau alte păsări sălbatice, pasc vitele localnicilor FOTO news.ro

Lacul Amara din judeţul Buzău cu o suprafaţă de 800 de hectare a secat complet din cauza secetei prelungite care se înregistrează în zonă. Acum, pe locul unde altă dată puteau fi văzuţi pelicani sau alte păsări sălbatice, pasc vitele localnicilor.

Lacul Amara avea o vegetaţie asemănătoare celei din Delta Dunării şi tocmai datorită acestui lucru era un paradis al păsărilor sălbatice care găseau aici condiţii prielnice de trai. Acum toate acestea au dispărut pentru că pe cele 800 de hectare nu se mai găseşte nici strop de apă.

Şi turismul are de suferit ca urmare a secării luciului de apă. Anii trecuţi pe malul lacului Amara veneau turişti din Vrancea, Bacău sau Galaţi, fie pentru pescuit, fie pentru peisajul de excepţie oferit care acum a dispărut complet.

Autorităţile nu întrevăd vreo o soluţie imediată pentru alimentarea cu apă a lacului. Seceta prelungită îşi spune şi ea cuvântul, dar şi devierea cursului râului Buzău, care astfel nu mai alimentează lacul. O soluţie salvatoare ar fi amenajarea canalului Siret-Bărăgan, care ar rezolva pe lângă aceasta şi multe dintre problemele agricultorilor.

„Situaţia de pe Lacul Amara are, din punctul nostru de vedere, două cauze majore. Prima cauză ţine de vremurile pe care le trăim, şi anume faptul că în zona acestui lac, în zona Puieşti, Vâlcelele, Balta Albă, Ghergheasa, avem de a face cu un fenomen de secetă pedologică extremă, care, bineînţeles, generează şi astfel de deficit de apă, chiar şi în lacuri.

O altă cauză majoră este ceea ce s a întâmplat în 1975, când viituri la cote istorice au generat schimbarea cursului râului Buzău care trecea prin apropierea lacului, pe care îl şi alimenta. Aşadar, este un eveniment natural, asupra căruia omul nu a avut o intervenţie directă. După acest eveniment au existat diverse încercări de a realimenta acest lac, chiar şi printr-o lucrare hidrologică. Soluţia pentru alimentarea artificială a acestui lac ar fi, din punctul nostru de vedere, mult-doritul canal Bărăgan Siret", a spus prefectul judeţului Buzău Marian Ţiclea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#lac secat, #Buzau, #seceta , #stiri mediu