Cum este folosit un agent de influență al Kremlinului în România. Ruteanul asociat cu mafioți ruși și cu sponsori ai lui Lukashenko

Vineri, 25 Martie 2022, ora 03:01
20125 citiri
Cum este folosit un agent de influență al Kremlinului în România. Ruteanul asociat cu mafioți ruși și cu sponsori ai lui Lukashenko
Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, și protejatul său Mihai Lauruc

Pretextul denazificării folosit pentru a justifica invazia militară din Ucraina a fost creat și dezvoltat cu mult timp în urmă de către Rusia.

Prin false documente pe care le oficializează folosind instituțiile statului, Rusia descrie și România ca un asupritor al minorităților ruse. Mihai Lauruc, omul rușilor, cântă în strună Kremlinului, dă tunuri financiare și se asociază cu mafioți ruși.

Rusia, apărător al drepturilor omului

Anul trecut, site-ul românesc de propagandă rusă vestidinrusia.ro (domeniu înregistrat de un anume Iulian Cazacu și care își propagă delirul și pe Facebook) publica un raport realizat de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse privind drepturile omului din mai multe țări.

Un capitol din acest document a fost dedicat și României care, în general, satisfăcea cerințele Rusiei în materie de drepturile omului, dar cu câteva derapaje.

Astfel, MAE rus se arăta îngrijorat că, deși antisemitismul, rasismul, fascismul și alte manifestări de xenofobie sunt interzise de lege, în România continuă să fie raportate manifestări de acest gen dar și de naționalism.

Rusia subliniază în document și situația nesatisfăcătoare a drepturile romilor din România. Și amintește faptul că limbajul de ură este răspândit în mass-media tradițională și socială față de romi, minoritatea maghiară, comunitatea evreiască și musulmani.

Printre cele mai urgente probleme semnalate în raport sunt obstrucționarea utilizării limbii maghiare în instituțiile statului din zone cum ar fi Ținutul Secuiesc și din învățământul secundar și superior în limba lor maternă. Iar incidente au loc și la evenimente sportive unde sunt scandate lozinci anti-maghiare.

În același timp, Rusia consideră că autoritățile române îi persecută pe cei care arborează steagului secuiesc și impun amenzi pentru interpretarea imnului maghiar la evenimente de masă.

Un alt aspect subtil amintit în raport este declarația președintelui Uniuni Rutenilor Subcarpatici din România, Mihai Lauruc care a atras în mod repetat atenția asupra presiunii din partea autorităților române.

Documentul spune că au existat mai multe incidente de persecuție a membrilor organizației pentru poziția lor pro-rusă. Iar autoritățile române au dat dovadă de îngăduință față de ucrainizarea forțată a minorității naționale rutene fără să reacționeze la preluarea ostilă a bunurilor și activelor comerciale deținute de ruteni.

Se mai spune că rușii și lipovenii au fost aproape uitați, deși ei nu-și doresc decât studieze în limba maternă. Raportul arată că pentru copiii rușilor-lipovenilor predarea limbii lor materne este stipulată doar ca materie opțională, în timp ce majoritatea minorităților naționale au acces la învățământul primar complet în limba lor maternă.

Citându-l în acest acest raport, Rusia practic îi dă legitimitate lui Mihai Lauruc, liderul rutenilor inventat de Kremlin.

Zakarpatska

Mihai Lauruc este un susținător înfocat al Rusiei și al lui Vladimir Putin. La Kiev, Lauruc este considerat un inamic el militând pentru independența zonei subcarpatice din Ucraina sub denumirea de Transcarpatia sau Zakarpatska.

Conform postărilor, el este convins că după ce Rusia va ocupa Ucraina, partea de vest a țării vecine se va transforma în Rusia Carpatică, țara rutenilor.

Postările lui Lauruc de pe Facebook sunt mai vehemente decât ale celor mai naționaliști ruși. El se remarcă pentru difuzarea de fake-news și de teorii ale conspirației ursite împotriva Rusiei și despre ucrainizarea rușilor din zona Transcarpatia.

La sfârșitul lunii ianuarie, Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România, condusă de Lauruc, publica un comunicat în care se spunea că membri săi nu vor lupta alături de NATO în eventualitate unui război. Uniunea atrăgea atenția că „În eventualitatea tot mai probabilă că vom fi siliți din nou să mergem la război alături de NATO împotriva Federației Ruse și, dacă cu o probabilitate și mai mare, vom pierde din nou războiul, atunci sfâșierea României nu va mai putea fi evitată. Ardealul va fi luat de către Ungaria, Dobrogea de către Bulgaria, Banatul de către Serbia iar Moldova dintre Carpați și Prut împreună cu Moldova dintre Prut și Nistru vor forma o singură țară sub guvernarea puterii învingătoare. Viitoarea Românie va fi redusă la două județe Ilfov și Ialomița. Cine își dorește asta? Cine răspunde pentru un asemenea dezastru?”

Deputatul minorităţii rutene din România, Iulius Firczak a reacţionat la aberațiile lui Lauruc descriindu-le ca pe o tentativă de incitare si dezbinare a minorităţii rutene. El a precizat că Uniunea Culturală a Rutenilor din România este singura organizație legitimă a rutenilor și pe care el o reprezintă în Parlamentul României. Iar organizația și ideile lui Lauruc nu au nicio legătură cu ei.

Creația lui Kuzmin

Mihai Lauruc, sau Михаило Лаурук, așa cum se prezintă pe Facebook, este un apropiat al ambasadorului Federației Ruse la București, Valery Kuzmin. Pentru a-i legitima poziția de lider al rutenilor, diplomatul rus îl invită pe Lauruc la mai toate evenimentele organizate de Ambasada Federației Ruse la București.

Eforturile diplomatului rus au culminat cu vizita din 2017 la Sighetul Marmației. „Fratele cel mare a venit în vizită la frații mai mici din Sighet – un oraș plin de istorie al rutenilor” scria Lauruc, pe site-ul Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România, despre vizita lui Kuzmin.

Un alt moment în care a intervenit ambasadorul Kuzmin pentru a-l scoate în față pe Mihai Lauruc a fost vizita în România a Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, din 2017. Atunci, Lauruc, în calitate de lider al Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România și Kuzmin l-au întâmpinat pe patriarh la aeroport.

Patriarhul Kirill a binecuvântat recent invazia rușilor în Ucraina.

Baronul

Fost boxer la Clubul Sportiv Dinamo, Mihai Lauruc a intrat și în afaceri la începutul anilor ’90.

În anul 2002, Lauruc a fost arestat preventiv, pentru afaceri ilegale cu combustibil, dar după numai cinci zile, judecătorii de la Tribunalul Prahova au revocat mandatul de arestare. Presa a dezvăluit atunci că eliberarea s-a produs la intervenția secretarul de stat Doru Trifoi. În urma scandalului public, Trifoi și-a dat demisia.

De altfel, pe atunci, Lauruc era cunoscut ca un baron al petrolului prin Maramureș. Tot în acea perioadă a înființat și finanțat filiala sigheteană a PNR, partid controlat atunci de Virgil Măgureanu, fostul director al SRI.

În 2001, Lauruc a pus și bazele organizației „Prietenii Boxului Românesc” împreună cu mai mulți reprezentanți din box, oameni de afaceri și politicieni.

După episodul cu combustibilii, în 2011, Mihai Lauruc a început o nouă afacere împreună cu fratele său, Livius Lauruc.

Astfel au înființat firma Loto prin SMS SA. Conform Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, un an mai târziu, frații Lauruc au decis să majoreze capitalul social în natură, la valoarea de 789.475.230 lei.

Noul capital reprezenta, de fapt, titluri de stat „Renta Română”, emise în perioada interbelică de Ministerul Finanțelor și care figurează la datoria Publică a României. Doar că titlurile nu mai valorează nimic pentru că termenul legal de încasare s-a prescris demult.

Apoi, Livius Lauruc a renunțat la o parte din firmă în favoarea ucraineanului Ivan Chubyrko, a rușilor Mikhail Mamiashvili și Yury Savyak, a românului Valer Bindea (penelist și fost prefect de Bistrița Năsăud) și a offshore-ului Zoid LLC și schimbă denumirea firmei în Mobzoid SA.

Pe noii asociați nu i-au deranjat titlurile de stat fără valoare, dimpotrivă, le-au transformat în bani, probabil așa cum aveau ordin de la Kremlin.

Ulterior, Bindea și Zoid LLC s-au retras din firmă, dar au intrat ucrainenii Maksym Tolkacov și Oleksandr Luchkov și maghiarul Attila Dene.

Luptătorul cămătar

Mikhail Mamiashvili este fost campion olimpic la lupte și președintele Federației de Lupte din Rusia. Pentru activitatea sa sportivă a primit mai multe distincții și chiar gradul de colonel în Armata Rusiei.

După ce s-a retras din viața sportivă, Mamiashvili s-a apucat de afaceri în Rusia și Belarus.

O poveste interesantă este legată de asocierea sa în firma Triple Ltd. din Belarus.

Compania Triple, înființată în anul 1992, era controlată de oligarhul Yury Chyzh, cel mai bogat afacerist din Belarus și de milionarul rus Vladimir Yaprintsev, multiplu campion mondial de sambo (arte marțiale rusești).

Firma a fost beneficiara unor privatizări din sectorul construcțiilor din Belarus, în anii 2000. De atunci, și-a extins activitățile de la construcții, servicii vamale, băuturi nealcoolice, supermarketuri, medicamente, restaurante până la o arenă de hochei și inclusiv peste jumătate din acțiunile clubului de fotbal Dinamo Minsk.

La un moment dat, Yaprintsev a avut nevoie de bani și, prin intermediul lui Yury Savyak (asociat și el cu Lauruc), a împrumutat, vreo 32 de milioane de dolari de la Mamiashvili și asociatul său Iosif Aksentyev, bani garantați cu acțiunile pe care le deținea la firma Triple din Belarus.

Ca o paranteză, în 1996, FBI l-a indicat pe Iosif Aksentyev drept unul dintre șefii mafiei ruse responsabil cu supravegherea afacerilor ilegale din Statele Unite. Probabil din acest motiv, SUA au refuzat să-i acorde și lui Mamiashvili viză pentru a intra pe teritoriul american.

Yury Savyak era omul de încredere al lui Mamiashvili, asistentul său la Federația de Lupte și asociat în firma austriacă S&I Handels und Beteiligungsgesellschaft mbH (împreună cu Iosif Aksentyev).

O perioadă de timp, Yaprintsev a achitat rate lunare din datorie. Dar cămătarul Mamiashvili află că plănuiește să fugă în SUA și să-l lase cu ochii în soare. Așa că îl pune pe omul său Savyak și pe Chyzh să facă o plângere pentru fraudă împotriva lui Yaprintsev. Acesta este arestat, condamnat și i se confiscă averea, iar Mamiashvili devine asociat în firma Triple.

După ce a fost eliberat, Yaprintsev i-a dat în judecată pe Chizh, Aksentyev și Mamiashvili pentru că i-au luat și compania și banii prin intermediul instanței.

Așa a aflat Mamiashvili că Yaprintsev își plătise de fapt datoria trimițând banii la firma din Austria pe care o deținea cu Savyak. Doar că partenerul lui nu i-a dat partea. Așa că Mamiashvili l-a dat în judecată pe Savyak pentru a-și recupera banii.

Toate acestea au dus la deschiderea unui dosar prin care Savyak a fost acuzat anul trecut pentru fraudă, iar procurorii ruși au emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui și al partenerului său de afaceri Olga Krykanova.

În februarie acest an, Savyak și Krykanova au fost arestați în Austria unde așteaptă extrădarea spre Rusia.

În România, prin firma sa austriacă Apollo Energy Trading GMBH, Yuriy Savyak (cunoscut și el ca un contributor la pușculița lui Lukashenko), mai este asociat în firma Investment M.I.V. Energy SRL (aflată în lichidare), alături de Mihai Lauruc. Firma de comercializare a energiei electrice a fost deschisă în 2010, înainte ca rusul să intre cu Mamiashvilii alături de Laurec în Mobzoid SA.

Pușculița lui Lukashenko

Oligarhul Yury Chyzh (devenit asociat cu Mamiashvili în firma Triple din Minsk), a fost inclus pe lista persoanelor care aveau interdicție de a intra în spațiul Uniunii Europene pentru că finanța regimul lui Alexander Lukashenko, președintele din Belarus.

Chyzh se cunoștea cu Lukashenko de când erau copii și a devenit un apropiat al acestuia fiindu-i confident, însoțindu-l în delegații peste hotare și administrându-i o parte din proprietăți. Lui Chyzh i se mai spunea și pușculița lui Lukahenko.

Apoi, relațiile dintre Chyzh și președinte s-au răcit, oligarhul fiind îndepărtat din cercurile puterii. Ba mai mult, în 2017 a fost arestat și condamnat pentru evaziune fiscal. În 2020, aproape toate companiile sale au fost declarate falimentare.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Kuzmin ambasador Rusia Romania, #agent influenta rusia, #mihai lauruc , #romani