Finalul jocului lui Putin. Războiul împotriva Ucrainei se întoarce contra președintelui rus

Miercuri, 12 Octombrie 2022, ora 06:46
15667 citiri
Finalul jocului lui Putin. Războiul împotriva Ucrainei se întoarce contra președintelui rus
Piața Roșie din Moscova este pustie FOTO: Newsweek

Analiștii susțin că finalul jocului lui Putin este din ce în ce mai aproape, iar luptele interne de la Kremlin par să se reverse în public. Războiul președintelui rus contra Ucrainei s-ar putea să se întoarcă împotriva lui.

Pentru prima dată în două decenii, adversarii lui Putin cred că este mai probabil ca președintele rus să plece de la putere într-un termen scurt, însă acest lucru depinde de cursul războiului, susține o analiză din Politico.

În ultimele câteva săptămâni, luptele interne de la Kremlin s-au revărsat la vedere, iar persoane din interior s-au criticat, în mod public, între ei și comandantul militar al Moscovei, deoarece forțele ruse demoralizate sunt forțate să se retragă după înfrângeri umilitoare din Ucraina.

Observatorii de la Kremlin susțin că declarațiile de disidență publică din partea membrilor elitei ruse, inclusiv ale liderului cecen, Ramzan Kadîrov și a lui Evgheni Prigojin, sunt fără precedent.

Șeful Serviciului Secret dintr-o țară NATO dă verdictul: Cine va câștiga războiul lui Putin și de ce

Fostul prim-ministru al lui Putin, Mikhail Kasianov, a prezis că puterea lui Putin va slăbi. „Peste trei sau patru luni, cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Kasianov, care acum trăiește în exil, pentru Sky News.

Scenariile îndepărtării lui Putin de la putere

Exilatul rus și critic proeminent al lui Putin, Mihail Hodorkovski, a spus: ”Datorită rezistenței Ucrainei și pașilor greșiți ai Rusiei și tacticilor inepte de pe câmpul de luptă, oamenii din interiorul Kremlinului și alți mari jucători politici par să ia în considerare viața după Putin”.

Războiul „a pus în mișcare o cursă publică a succesorilor”, a remarcat jurnalistul rus Andrei Pertsev. „În ultimii ani, manevrele politice din Rusia au fost ținute în umbră, dar în această nouă eră, proclamațiile zgomotoase și gesturile politice de mare vizibilitate sunt din nou normale”, a scris el într-o analiză recentă pentru Carnegie Endowment.

Lovitura lui Putin pentru un gigant american: Rusia ar pune mâna pe active de miliarde de dolari

”Cu toate acestea, există semne că o luptă internă pentru putere este în desfășurare, cu formarea a două alianțe principale: un „partid de război” condus de Kadîrov și Prigojin și o facțiune opusă formată din agențiile de securitate, Șoigu și Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General”, a spus Hodorkovski.

El vede 2 scenarii posibile: unul în care aripile rivale de la putere se unesc și îl presează pe Putin să demisioneze, promițându-i imunitate și păstrarea averii. În acest caz, prim-ministrul, Mihail Mishustin l-ar înlocui pe Putin.

Al doilea scenariu implică o ciocnire între ”partidul de război” și adversarii lor din agențiile de securitate și Apărare.

Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi...
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Dictatorului rus Vladimir Putin i s-a promis că Rusia va câștiga victorii foarte importante pe frontul din Ucraina în această vară. O astfel de promisiune ar fi fost făcută de ministrul...
#Kremlin Vladimir Putin, #Kremlin, #Vladimir Putin, #Putin presedinte Rusia, #Putin razboi, #Putin Ucraina, #Putin Ucraina Rusia , #Razboi Ucraina