Venezuela fierbe: Statele se pozitioneaza rand pe rand in tabara SUA sau a Rusiei. De ce tace Romania?

Vineri, 08 Februarie 2019, ora 10:52
12675 citiri
Venezuela fierbe: Statele se pozitioneaza rand pe rand in tabara SUA sau a Rusiei. De ce tace Romania?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Venezuela este un adevarat butoi cu pulbere, iar Romania, tara care asigura presedintia semestriala rotativa a Consiliului Uniunii Europene, se uita la ceilalti impasibila, neasumandu-si nicio pozitie oficiala. "Sta si priveste", rezuma fostul consilier prezidential Cristian Diaconescu.

La ora actuala, Rusia si China il sprijina pe Nicolas Maduro, in timp ce 19 state europene s-au alaturat SUA, fiind gata sa il recunoasca pe Juan Guaido drept presedinte interimar al Venezuelei. Italia, in schimb, a uzat de dreptul de veto, impiedicand adoptarea unei pozitii comune a Uniunii Europene.

In acest context international complicat, Romania TACE.

Si criza din Venezuela este departe de un final cat de cat previzibil. Presedintele american Donald Trump a declarat recent ca interventia militara a SUA in Venezuela "reprezinta o optiune". "Iti vei pata mainile de sange! Repetati razboiul din Vietnam in Venezuela", i-a replicat Nicolas Maduro, amenintand cu razboiul civil.

Anticipand posibilele consecinte dramatice in cazul escaladarii acestui conflict, Papa Francisc a anuntat public ca este deschis ideii de a media intre parti.

Si sa nu uitam ca au trecut aproape doua saptamani de cand secretarul de stat al SUA transmitea un mesaj in cadrul Consiliului de Securitate al ONU: "Acum e timpul ca toti sa aleaga de partea cui sunt. Gata cu jocurile!".

"Juan Guaido si-a asigurat pana acum sustinerea a peste 40 de state, inclusiv SUA si cele mai multe dintre tarile din America Latina si Europa", relateaza joi BBC.

La Bucuresti, insa, tacerea este asurzitoare. Romania prefera sa ramana in grupul statelor europene neutre, alaturi de Grecia, Slovacia, Slovenia, Malta, Cipru, Bulgaria si Irlanda.

Cine ar trebui sa vorbeasca in numele Romaniei?

Intrebat de Ziare.com cum se adopta pozitia oficiala a Romaniei pe un astfel de subiect si cine ar trebui sa o prezinte publicului si partenerilor nostri externi, fostul ministru de Externe si consilier prezidential Cristian Diaconescu ne-a explicat care este mecanismul prin care se ia o astfel de decizie si cine sunt principalii responsabili.

"De regula, intr-un stat bine organizat, o propunere pe acest subiect (ca pozitionare, intr-un sens sau in altul) se face de catre ministrul de Externe, se avizeaza de premier si se aproba de presedinte.

Concret, se face un memorandum de pozitie, pe care il argumenteaza ministrul de Externe, si dupa aceea, evident pe baza unor discutii prealabile, memorandumul este avizat de prim-ministru, aprobat de presedinte si reprezinta pozitia nationala pe respectivul subiect.

Marea Britanie, Franta si Germania, ca de altfel si alte state europene, sunt pe cale sa il recunoasca pe Juan Guaido ca presedinte interimar. Mai mult decat atat, ministrul de Externe britanic pleaca in Canada pentru o discutie in legatura cu corelarea eforturilor si reactiilor in intreg spatiul euro-atlantic.

Ideea ar fi (asa cum ar dori francezii in acest moment) ca Juan Guaido sa fie legitimat sa organizeze alegeri. Deci la un moment dat o sa fie totusi necesara si din perspectiva Romaniei o pozitionare", ne-a declarat Cristian Diaconescu.

Romania "sta si priveste"

Mai mult, Cristian Diaconescu precizeaza ca "in mod normal ar trebui sa avem o pozitie rapida din acest punct de vedere, pentru ca UE a cerut chiar organizarea de alegeri parlamentare in Venezuela (nu prezidentiale, asa cum a interpretat Nicolas Maduro, oarecum agresiv, acest mesaj) ".

"Dar pozitia Romaniei lipseste pur si simplu. In Italia, de exemplu, sunt probleme de divizare politica interna si Miscarea 5 Stele se opune formal. Peste 20 de tari si SUA l-au recunoscut pe Guaido, in timp ce Rusia, Turcia, China si Cuba il apara pe Maduro. Statele se pozitioneaza", a reamintit acesta.

Iar Romania ce face in timpul asta? "Probabil sta si priveste", raspunde Cristian Diaconescu.

"In mod normal, ar fi trebuit ca Romania sa fie 'stat-semnal', pentru ca avem presedintia Consiliului UE si pentru ca avem atributiuni in politica externa cat se poate de clare. Chiar daca titularul politicii externe ramane Inaltul Reprezentant, cooperarea cu acesta (cu doamna Mogherini) este necesara si utila.

Vreau sa va reamintesc ca in timpul presedintiei poloneze, in 2011, ministrul polonez de Externe a fost practic reprezentantul UE care s-a deplasat in Libia, aflata sub proces revolutionar extrem de violent, a cooperat, a avut o prezenta de substanta, a venit cu pozitii, cu strategii, cu variante, tot intr-o situatie de criza, incercand sa reprezinte componenta Consiliului UE si in relatia cu cei din statul libian.

Deci exista precedente in cazuri mult mai dramatice. Acum, in cazul nostru, este o chestiune de semnal politic care lipseste probabil pentru ca nu sunt in stare sa il dea", a adaugat fostul consilier prezidential.

"Responsabili sunt toti"

Intrebat direct cine este responsabil pentru aceasta situatie - ministrul de Externe, premierul sau presedintele - Cristian Diaconescu a raspuns: "Toti".

"Este o pozitie statala care se exprima pe un lant de decizie consacrat printr-o practica de zeci de ani. Este similar, de exemplu, cu situatia mutarii ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, care se realizeaza practic de Ministerul de Externe, dar axa de decizie se concretizeaza la presedinte. Asa se facea pana acum...

Cred ca MAE ar sti sa se adapteze, cred ca de fapt sunt neintelegeri mai profunde, pornite de la clivajul intre guvern si partide politice, respectiv Administratia Prezidentiala. MAE stie cum sa procedeze, are practica si nu cred ca dl Melescanu ar fi titularul unei 'non-decizii'. Dimpotriva, cred ca ar fi, profesional vorbind, capabil sa propuna un punct de vedere, evident sustinut de variante", a adaugat Cristian Diaconescu.

Si atunci, de ce nu face ministrul Melescanu ceea ce ar fi de asteptat sa faca in astfel de conditii? "Nu stiu sa va raspund, chiar nu stiu", ne-a recunoscut Cristian Diaconescu.

"Stiu ca in mod uzual, chiar si in conditii de convulsii politice interne, in probleme internationale majore, mai ales cand se astepta pozitionarea Romaniei, practica era cat se poate de clara: Dilemele politice erau date la o parte si se proceda institutional", a conchis fostul consilier prezidential si ministru de Externe al Romaniei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Romania pozitie Venezuela, #Iohannis Melescanu criza Venezuela , #presedinte