Venezuela fierbe: Statele se pozitioneaza rand pe rand in tabara SUA sau a Rusiei. De ce tace Romania?

Vineri, 08 Februarie 2019, ora 10:5212384 citiri
Venezuela fierbe: Statele se pozitioneaza rand pe rand in tabara SUA sau a Rusiei. De ce tace Romania?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Venezuela este un adevarat butoi cu pulbere, iar Romania, tara care asigura presedintia semestriala rotativa a Consiliului Uniunii Europene, se uita la ceilalti impasibila, neasumandu-si nicio pozitie oficiala. "Sta si priveste", rezuma fostul consilier prezidential Cristian Diaconescu.

La ora actuala, Rusia si China il sprijina pe Nicolas Maduro, in timp ce 19 state europene s-au alaturat SUA, fiind gata sa il recunoasca pe Juan Guaido drept presedinte interimar al Venezuelei. Italia, in schimb, a uzat de dreptul de veto, impiedicand adoptarea unei pozitii comune a Uniunii Europene.

In acest context international complicat, Romania TACE.

Si criza din Venezuela este departe de un final cat de cat previzibil. Presedintele american Donald Trump a declarat recent ca interventia militara a SUA in Venezuela "reprezinta o optiune". "Iti vei pata mainile de sange! Repetati razboiul din Vietnam in Venezuela", i-a replicat Nicolas Maduro, amenintand cu razboiul civil.

Anticipand posibilele consecinte dramatice in cazul escaladarii acestui conflict, Papa Francisc a anuntat public ca este deschis ideii de a media intre parti.

Si sa nu uitam ca au trecut aproape doua saptamani de cand secretarul de stat al SUA transmitea un mesaj in cadrul Consiliului de Securitate al ONU: "Acum e timpul ca toti sa aleaga de partea cui sunt. Gata cu jocurile!".

"Juan Guaido si-a asigurat pana acum sustinerea a peste 40 de state, inclusiv SUA si cele mai multe dintre tarile din America Latina si Europa", relateaza joi BBC.

La Bucuresti, insa, tacerea este asurzitoare. Romania prefera sa ramana in grupul statelor europene neutre, alaturi de Grecia, Slovacia, Slovenia, Malta, Cipru, Bulgaria si Irlanda.

Cine ar trebui sa vorbeasca in numele Romaniei?

Intrebat de Ziare.com cum se adopta pozitia oficiala a Romaniei pe un astfel de subiect si cine ar trebui sa o prezinte publicului si partenerilor nostri externi, fostul ministru de Externe si consilier prezidential Cristian Diaconescu ne-a explicat care este mecanismul prin care se ia o astfel de decizie si cine sunt principalii responsabili.

"De regula, intr-un stat bine organizat, o propunere pe acest subiect (ca pozitionare, intr-un sens sau in altul) se face de catre ministrul de Externe, se avizeaza de premier si se aproba de presedinte.

Concret, se face un memorandum de pozitie, pe care il argumenteaza ministrul de Externe, si dupa aceea, evident pe baza unor discutii prealabile, memorandumul este avizat de prim-ministru, aprobat de presedinte si reprezinta pozitia nationala pe respectivul subiect.

Marea Britanie, Franta si Germania, ca de altfel si alte state europene, sunt pe cale sa il recunoasca pe Juan Guaido ca presedinte interimar. Mai mult decat atat, ministrul de Externe britanic pleaca in Canada pentru o discutie in legatura cu corelarea eforturilor si reactiilor in intreg spatiul euro-atlantic.

Ideea ar fi (asa cum ar dori francezii in acest moment) ca Juan Guaido sa fie legitimat sa organizeze alegeri. Deci la un moment dat o sa fie totusi necesara si din perspectiva Romaniei o pozitionare", ne-a declarat Cristian Diaconescu.