Unde a deviat Klaus Iohannis

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 12:11
7236 citiri
Unde a deviat Klaus Iohannis

La inceputul mandatului, dinspre Administratia Prezidentiala s-a auzit cand mai apasat, cand mai ciripit, ca axa Romaniei ar sta sa se schimbe, lasand in plan secund Londra pentru a trece prin inima Europei - Berlin. Klaus Iohannis avea toate atuurile pentru a face lumea sa creada ca stie ce vorbeste, atat in romana, cat si-n germana.

De la limba comuna cu a Angelei Merkel pana la trecutul personal, Iohannis putea fi vazut ca un motor care sa impinga tara un pas mai aproape de Germania. Se presupunea ca daca le-am fi castigat increderea nemtilor, pe langa investitiile lor am fi putut beneficia si de suflul nou care sa ne integreze mai rapid in totalitate in Uniunea Europeana.

Din pacate, aproape de finalul primului an de mandat, Klaus Iohannis nu se poate lauda ca a urnit nici macar un centimetru axa Romaniei inspre Berlin. Dupa pozitia avuta in criza refugiatilor, in contradictie fatisa cu Germania, cred ca ne putem astepta ca Germania sa ne trateze cu o raceala si mai mare decat a facut-o pana la refuzul Romaniei de a accepta cotele impuse de UE.

Nu stim si e greu de presupus care o mai fi natura relatiei dintre Iohannis si Merkel, daca a existat una candva, dar la cate probleme interne are cancelarul Germaniei - scandalul Volkswagen si problema abordarii crizei refugiatilor fiind cele mai vizibile - acrobatia Romaniei trebuie sa para la Berlin ceva cu care nimeni sa n-aiba pofta sa-si piarda timpul.

Cum Berlinul pare pus momentan in paranteze la Bucuresti, iar cum fata de Londra nu am fost niciodata mai departe, te-ai gandi ca axa a ramas sa se sprijine mai mult la Washington. Poate ca dupa intalnirea pe care Iohannis a avut-o cu Joe Biden, haosul de la Palatul Cotroceni in ce priveste politica externa se va mai fi redus.

Klaus Iohannis s-a intors de la ONU fara sa transmita vreun mesaj oficial dupa aterizarea in tara. Ma gandesc ca in mod normal s-ar fi cuvenit sa-l auzim pe presedinte spunand cateva cuvinte despre intalnirea la care a participat la ONU, despre posibile consecinte si optiunile Romaniei in oricare dintre scenarii.

In locul unei conferinte de presa despre vizita de peste ocean, am avut parte de o liniste netulburata decat de anuntul participarii la deschiderea anului universitar. Pe Facebook, acolo unde poate fi vazuta o buna parte din activitatea presedintelui, gasim doar o fotografie cu Angela Merkel si felicitari de Ziua Unitatii Germane.

Mai spune presedintele Iohannis ca "ne dorim un drum comun alaturi de acest actor de prim rang la nivel global", dar din pacate tocmai ce a luat-o pe un drum separat intr-o problema in care n-ar fi trebuit sa stam pe ganduri in a fi alaturi de "prietenii" nemti. Pentru pozitia pe care a avut-o in criza refugiatilor, Angela Merkel este pomenita in discutii ca propunere la Nobelul pentru Pace.

Ramane de vazut cum si daca va reusi Klaus Iohannis sa convinga Germania sa sustina intrarea Romaniei in Schengen. Sau cum va explica anuntatul esec de la votul din Consiliul JAI unde se va discuta din nou restanta noastra la capitolul integrare in UE.

Cum presedintele si-a anuntat ca tinta aderarea la Schengen, ma astept ca o noua amanare sa fie insotita de explicatii si intrebari pentru cei care vor vota impotriva noastra.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Iohannis refugiati pozitie Romania, #Iohannis Germania promisiuni Schengen, #Iohannis vizita SUA Biden , #presedinte