UDMR si minoritatile au semnat pactul national la Cotroceni. Iohannis: PSD si ALDE continua sa se indeparteze de interesele cetatenilor

Marti, 23 Iulie 2019, ora 17:09
5933 citiri
UDMR si minoritatile au semnat pactul national la Cotroceni. Iohannis: PSD si ALDE continua sa se indeparteze de interesele cetatenilor
Foto: captura video Administratia Prezidentiala

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si liderul grupului minoritatilor din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, au semnat marti, la Palatul Cotroceni, Acordul Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei, lansat si asumat de presedintele Klaus Iohannis.

Acordul a fost semnat intr-o prima faza pe data de 13 iunie, de catre presedintii PNL - Ludovic Orban, USR - Dan Barna, PRO Romania - Victor Ponta si PMP - Eugen Tomac.

In discursul tinut cu ocazia ceremoniei de astazi, presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca proiectul propus de el este si "un angajament pe termen lung pe care clasa politica si-l ia fata de cetateni", in conditiile in care in 26 mai "romanii au votat pentru respectarea valorilor europene".

"Intr-o democratie consolidata, politicienii sunt cei care asculta vocea cetatenilor si actioneaza in consecinta", a subliniat presedintele Iohannis, mentionand ca aspiratiile cetatenilor romani au in vedere statul de drept, justitia independenta, legiferarea transparenta si responsabila, continuarea luptei anticoruptie.

Klaus Iohannis a remarcat faptul ca "singurele partide care au decis sa nu semneze acest acord sunt PSD si ALDE, care continua sa se indeparteze de interesele cetatenilor".

De asemenea, seful statului a afirmat ca "e nevoie ca raul produs in ultimii doi ani sa fie reparat", dar a admis ca "drumul pentru implementarea obiectivelor acestui pact nu e unul usor si se afla abia la inceput".

Kelemen Hunor: Trebuie sa dispara institutia OUG

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat ca pe 13 iunie era plecat din tara, acesta fiind motivul pentru care nu a putut fi prezent la semnarea acordului alaturi de liderii Opozitiei, dar "intentia de la bun inceput era sa ne alaturam si noi acestui demers".

Liderul UDMR a tinut sa sublinieze, printre altele, ca se poate legifera de urgenta in Parlament, asa ca el sustine ca, "in cazul in care se va face amendarea Constitutiei, trebuie sa dispara institutia OUG".

"Poate reusim sa crestem credibilitatea Parlamentului. De foarte multe ori, OUG sunt discutate votate si respinse dupa 3-4-5 ani. Au fost si cazuri in care dupa 7 ani am votat o ordonanta de urgenta", a mai spus el.

Opinia a fost impartasita si de deputatul Varujan Pambuccian, care a afirmat ca "OUG trebuie restrictionate strict la situatiile care necesita o urgenta, nu ca pana acum, cand o OUG repara greselile facute intr-o OUG anterioara".

"Trebuie modificata Constitutia in acest sens, trebuie restrictionata strict la stari exceptionale", a adaugat el, referindu-se la adoptarea ordonantelor de urgenta.

Citeste mai multe despre acordul propus de Iohannis:

C.B.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#UDMR acord Iohannis minoritati, #UDMR semnat pact Iohannis , #presedinte