"Sfatul" lui Iohannis si generalul din groapa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 07:42
5871 citiri
"Sfatul" lui Iohannis si generalul din groapa

A starnit o oarecare uimire formula aleasa de dl Iohannis pentru a se referi la demisia lui Gabriel Oprea. Nu i-a cerut-o in mod frontal, asa cum a procedat in cazul lui Victor Ponta, ci l-a sfatuit sa demisioneze, cumva duhovniceste (vorba unei colege).

Eu cred ca a ales aceasta formula pentru ca stia raspunsul generalului si nu a vrut probabil sa isi asume inca o solicitare ferma fara rezultat. Si putea sa stie raspunsul inca inainte de a pune intrebarea.

Si sa-l fi lovit onoarea in moalele capului, Gabriel Oprea nu avea cum sa demisioneze fara a pune cruce UNPR, un partid de lider care depinde nu numai de acesta, ci si de functia acestuia.

Generalul nu are alta sansa decat sa ramana la guvernare pentru ca in schimbul majoritatii oferite PSD sa mai aiba macar un argument in negocierea pentru niste locuri pe listele social-democratilor, probabil substantial mai putine in noile conditii, pentru alegerile de anul viitor.

Cea mai grava mi se pare suspiciunea, in opinia mea foarte solida, ca are nevoie de functie si pentru a continua incercarile de musamalizare si deturnare a anchetei. Sa nu uitam ca Parchetul tot cere si tot nu primeste toate documentele solicitate de la MAI.

Dintr-o pozitie dominanta, Gabriel Oprea s-a prabusit in cateva zile cu viteza de bolid intr-o groapa politica, unde cred ca nu i-a ramas decat lupta de supravietuire, personala si a partidului sau. Ajunsi acolo, din punct de vedere politic, si generalul, si partidul mai respira doar conectati la aparatele guvernarii.

Dar asta nu inseamna ca "sfatul" presedintelui ramane fara consecinte. Dimpotriva. Ne aflam probabil intr-un punct de inflexiune in politica romaneasca, pe de-o parte de despartire a apelor si iesire din ipocrizie, pe de alta parte, de reasezare a raporturilor de forte.

Dupa ce liberalii au pornit atacul sustinut impotriva lui Gabriel Oprea, PNL mai are doar varianta unei opozitii la baioneta, asa cum nu a facut pana acum. Acum taberele sunt bine trasate.

Nu stiu cat au facut-o din principiu, si cat din calcul simplu. Dupa reactia publica, preponderent din partea electoratului lor impotriva generalului, acesta devenise total nefrecventabil si orice menajament la adresa lui i-ar fi costat electoral mult. In primele zile de tacere au fost pusi la zid cu acuzatia de blat.

Dar in aceste conditii e, cred, clar, ca sansele lor de a ajunge la guvernare pana in 2016 s-au diminuat substantial. Matematic nu prea mai au cu cine, fara un Gabriel Oprea acum antagonizat.

Singura sansa a PNL pare a fi retragerea generalului si destructurarea UNPR ai carui parlamentari sa devina electroni liberi care pot fi captati.

Dar asta stie si PSD si din acest motiv nu a renuntat la Gabriel Oprea, desi isi asuma un prejudiciu de imagine.

Liviu Dragnea a incercat sa se spele pe maini de Oprea si l-a pasat pe general in bratele lui Victor Ponta, care l-a asteptat cu parul si l-a trosnit viguros in moalele capului cu insinuari de tradare: "Cred ca e o lectie politica foarte buna inclusiv pentru dl Oprea. Stiu ca il chema dl Iohannis, dimineata, la Cotroceni, sa rupa Coalitia, apoi mergea dna Gorghiu la cafea la minister, apoi dl Predoiu ii ridica ode".

Brandul generalului e tandari, nu numai ca e suspectat de minciuna, abuz si lasitate, dar premierul il acuza si ca a cochetat cu tradarea.

E fara indoiala un moment al politelor grele. Numai Victor Ponta stie cat a patimit din cauza fandarilor in toate directiile ale generalului!

Dar Liviu Dragnea ar trebui sa stie ca acest "Con Air" in care transforma Guvernul, nu este numai al lui Victor Ponta. Este si "Con Air"-ul lui, cel pe care il gireaza ca presedinte PSD si de a carui imagine nu se poate desprinde. Iar daca la alegeri va iesi prost din cauza asta, nu Victor Ponta va deconta, ci el insusi, de la inaltimea puterii aproape absolute pe care o are in partid.

Dar in acest moment, in coalitie, PSD si ALDE se pot relaxa, generalul e in genunchi, usa catre Cotroceni si PNL ii e inchisa, deci nu poate ramane decat in conditii pe care nu le mai poate impune.

De aici si regasirea agresivitatii extreme a lui Victor Ponta care se simte cu mult mai sigur. De-abia de acum are in Gabriel Oprea un partener total, la fel de vulnerabil si obligat la fidelitate.

Pe de alta parte, razboiul dintre palate este in toi. Si nu ma refer numai la declaratiile agresive ale premierului, ci la "situatia institutionala complexa" de care vorbea chiar presedintele.

De luni seara, Klaus Iohannis trebuie sa colaboreze institutional cu un guvern condus de un premier si un vicepremier carora le-a cerut/sfatuit sa demisioneze. Cei doi sunt si membri ai CSAT, ca sa fie tabloul complet.

Comandatul suprem al fortelor armate trebuie sa colaboreze pe probleme de securitate nationala cu un general caruia i-a cerut sa demisioneze. Este o situatie stranie si dupa parerea mea destul de periculoasa.

Dar aici ar putea fi si cheia intregii probleme. Oprea este militar, general, conduce structuri militare, are relatii stranse cu alte structuri militare, pe asta se si bazeaza marea lui putere. Pentru militarii adevarati, insa, sfidarea comandantului e grava, chiar impardonabila, iar "sfatul" lui Iohannis cred ca este semnalul clar ca generalul a devenit paria, ceea ce ii limiteaza cu mult autoritatea reala.

Un mesaj subliniat de raspunsul fara cuvinte la intrebarea daca l-a crezut pe general.

Iar de aici intr-un sistem militar, in care te mai si credeai zmeu pana acum, ti se poate trage sfarsitul.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Klaus Iohannis demisie Gabriel Oprea, #Gabriel Oprea politist mort groapa , #presedinte