LIVETEXT Klaus Iohannis: "Vaccinarea intregii populatii va incepe cel mai devreme in primavara"

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 18:00
8169 citiri
LIVETEXT Klaus Iohannis: "Vaccinarea intregii populatii va incepe cel mai devreme in primavara"
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis sustine marti, 3 noiembrie, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

"Situatia epidemiologica de la nivelul tuturor statelor europene se degradeaaza rapid iar populatia e expusa unui risc major infectarii cu SARS-CoV-2. In acest context, ne punem cu totii mari sperante in dezvoltarea cat mai curand posibil a unui vaccin anti COVID, sigur si eficient, iar eforturile la nivel international confirma dorinta tuturor de a avea acest vaccin. Romania e parte a colaborarii pentru furnizarea la nivel european urmand sa ii revina peste 10 milioane doze de vaccin. Vaccinul va ajunge in tarile europene in mod etapizat. Pentru Romania ne asteptam ca prima transa primita sa ajunga in primul trimestru al anului viitor. Vreau sa subliniez ca in baza conventiilor facute in UE toate statele europene vor primi in acelasi timp aceste transe. Deci cand va fi disponibil vaccinul, toate statele membre vor primi cota din prima transa. Primii vaccinati vor fi lucratorii din sistemul medical dar si persoanele din grupele de risc. Vaccinarea intregii populatii va incepe cel mai devreme in primavara.

Am discutat despre gasirea celor eficiente solutii de la medicul de familie pana la medicul de spital. Totodata, pentru a combate dezinformarea, e absolut necesar un proces de comunicare clar si transparent. Ministrul Sanatatii mi-a prezentat pe larg strategia vaccinarii in Romania, precum si reteaua de stocare si distributie. Toate aceste aspecte sunt foarte importante si sunt analizate inclusiv la nivel european pentru ca noul vaccin are nevoie de conditii speciale de transport si depozitare.

Fac apel la unitatile medicale de a se pregati. Trebuie bine stabilite centrele de vaccinare, iar medicii la randul lor sa fie bine instruiti. Am solicitat ministrului Sanatatii sa asigure stocurile de care va fi nevoie si sa asigure personalul necesar pentru vaccinare. Dezvoltarea unuia sau a mai multor vaccinuri impotriva COVID-19 va fi esentiala pentru controlul pandemiei si relansarea economiilor, dar pana la aparitia acestora e necesara respectarea masurilor de preventie purtarea mastilor, igienizarea mainilor, respectarea distantarii si munca de acasa, acolo unde este posibil", a precizat presedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, presedintele a vorbit despre alegerile din SUA.

"Administratia SUA, indiferent de coloratura politica, a sustinut permanent dezvoltarea legaturii cu Romania pe toate palierele. Cu ocazia vizitei la Washigton in 2019 aceste dimensiuni au fost extinse cu nou domenii precum securitatea retelei 5G si domeniul nuclear civil. Am dezvoltat o viziune comuna Romania - SUA cu privire la spatiul Marii Negre. Au fost puse bazele privind cresterea si continuarea prezentei militare in Romania. La capitolul cooperare economica si in domeniul energiei au fost inregistrate progrese semnificative in ceea ce priveste parteneriatul nuclear civil. Chiar saptamana trecuta a fost semnat un acord privind centrala nucleara de la Cernavoda. Toate aceste rezultate vorbesc de la sine despre soliditatea relatiei intre Romania si SUA, iar eu ma voi implica direct pentru consolidarea parteneriatului cu SUA", a spus Iohannis.

Intrebat despre discutiile care au avut loc in Consiliul European privind carantinarea, Iohannis a afirmat:

"Am avut o intalnire care a fost dedicata evidentierii situatiei din tarile noastre. Am discutat destul de mult despre producerea unor posibile tipuri de vaccin si campanii de vaccinare. (...) Deci ceea ce inseamna la noi stare de alerta, inseamna altceva in alta parte. Corelarile sunt mai greu de facut. Important e sa pastram libertatea de circulatie a marfurilor, vrem sa controlam economia si sa o lasam sa functioneze cat se poate. Atunci am discutat despre posibile armonizari a perioadei de carantina. Inchiderile granitelor a fost iar o tema pe care am discutat-o si urmeaza la urmatorul Consiliu sa incercam sa concretizam aceste masuri", a afirmat presedintele.

Intrebat de jurnalisti daca se ia in calcul amanarea alegerilor, presedintele a precizat ca "expertii nu cred ca se impune amanarea alegerilor".

"Chiar astazi au loc alegeri in SUA, o tara mult mai greu lovita de pandemie, din pacate, decat am avut situatia din Romania. Nu putem sa ne legam de un anumit numar, ci trebuie sa vedem solutia in intreg", a adaugat presedintele.

Intrebat daca se ia in calcul testarea in masa, asa cum a decis guvernul slovac, Iohannis a mentionat ca "expertii nu sunt convinsi ca o testare in masa aduce un rezultat palpabil, dintr-un motiv foarte simplu- de exemplu daca ne testam noi doi acum, oricare are rezultatul negativ e posibil sa ia boala maine si atunci rezultatul devine destul de irelevant".

"OMS nu recomanda testarea in masa, ci recomanda testarea in baza unei anchete epidemiologice, cum este si la noi. Dar daca sunt rezultate in Slovacia putem sa ne facem o gandire", a adaugat presedintele.

Intrebat ce se va intampla cu cei care refuza vaccinarea, Klaus Iohannis a afirmat ca nu isi doreste vaccinarea cu forta.

"Pandemia se poate termina numai in doua feluri - fie daca se imbolnavesc destul de multi si Doamne fereste sa se intample asa ceva la noi, fie daca se gaseste un vaccin si sper la acest lucru. Masurile si restrictiile care s-au impus, s-au impus pentru a atenua impactul pandemiei pana avem vaccinul. Cu totii stim ca am reusit sa controlam extinderea pandemiei, insa ca sa terminam pandemia avem nevoie de vaccin si ca sa folosim in mod eficient vaccinul am inceput cu convocarea intalnirii de astazi ca sa fim foarte bine pregatiti. Nu vrem sa vaccinam pe nimeni cu forta. UE va cumpara acele tipuri de vaccin sigure si eficiente. Vrem actiuni care sunt de mare succes si aceste tipuri de vaccin vor indeplini toate normele, vor fi sigure si ne vor garant ca nu ne vom imbolnavi. Restrictiile dau rezultate fara doar si poate. Fara restrictii sistemele sanitare si din Romania si din Europa ar fi fost cu mult depasite deja de multa vreme", a precizat presedintele.

Intrebat daca se va impune un lockdown inainte de vaccinare, presedintele a afirmat ca nu sunt motive pentru a impune starea de urgenta.

"Depinde ce intelegem printr-un lockdown. Nu avem acum motive sa impune stare de urgenta, avem toate motivele sa introducem restrictii ca sa domolim extinderea pandemiei. Masurile care se iau sunt cele recomandate de experti pentru a tine pandemia sub control", a mentionat Klaus Iohannis.

Intrebat despre diferentele intre judete privind numarul de teste efectuate, Iohannis a mentionat ca a cerut de la ministrul Nelu Tataru si de la secretarul de stat Raed Arafat masuri de echilibrare a testarii in toate zonele si judetele.

"Am avut o discutie cu ministrul Sanatatii domnul Tataru si cu secretarul de stat Arafat si am continuat discutia. I-am rugat sa aprofundeze un pic mai bine tematica si pana la urmatoarea intalnire sa vina cu masuri de echilibrare a testarii in toate zonele si judetele", a spus presedintele.

Intrebat daca doreste sa "continue acest sistem falimentar pusa in mana autoritatilor locale", Iohannis a raspuns:

"Da, vom continua, pentru ca raspunderea trebuie sa fie si la autoritatea locala, nu doar la cea centrala. Autoritatea centrala trebuie sa isi rafineze dialogul pentru ca autoritatea locala sa inteleaga mai bine", a mentionat presedintele.

Intrebat de ce Romania inregistreaza un numar foarte mare de decese, Iohannis a dat vina pe guvernarile PSD.

"Explicatiile se gasesc fara a fi mare specialist. In trecutul nostru mai recent, din ultimii 30 de ani, nu vreau sa fac din asta o polemica politica, dar din ultimii 30 de ani - 20 si ceva de ani Romania a fost condusa de PSD care a a avut o politica sanitara proasta. Drept pentru care sanatatea noastra publica nu e in parametrii buni, e la coada clasamentului. De aceea am spus ca trebuie sa punem mai mult accent pe preventie, pe educatie, care conduc la o stare de sanatate a populatiei imbunatatita. Deocamdata nu am ajuns acolo unde imi doresc. De aceea e nevoie de o reforma profunda.

PNL e singurul partid care poate veni cu o alta politica, care poate sa implementeze o reforma impreuna cu o majoritate care se va contura dupa alegeri. Da, vom reusi si vom avea date mai bune la sanatate publica. Din 27 de state care apar in ultima evidenta a cazurilor de COVID si mortalitate la incidenta pe ultimele doua saptamani Romania e in partea a doua a clasamentului, cred ca pe numarul 19. Sistemul sanitar are doua componente - nu doar cel curativ, ci si partea preventiva - nici macar sa nu ajungi la spital, fiindca nimeni nu isi doreste sa ajunga la spital, toti vrem sa fim sanatosi ca sa nu ajungem la spital, iar pentru asta e nevoie de programe nationale, daca se abordeaza chestiunea la modul serios", a spus presedintele.

Intrebat care e cauza pentru care scolile nu pot fi deschise, Iohannis a precizat ca "exista analize care recomanda trecerea scolii in online, de aceea s-a si hotarat ca atunci cand incidenta trece de 3 scolile sa treaca online intr-o anumita localitate".

Presedintele Klaus Iohannis a avut marti, 3 noiembrie, la Palatul Cotroceni, o sedinta de evaluare si prezentare a masurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 cu ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, secretarul de stat in MS general dr. Ionel Paul Oprea, reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii, Alexandru Rafila.

De asemenea, la reuniunea care va avea loc incepand cu ora 15,00 vor participa dr. Andreea Moldovan - director medical la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Brasov, dr. Gindrovel Dumitra - medic primar Medicina de familie, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis, #Cotroceni , #presedinte