VIDEO Klaus Iohannis: "Aceiasi politicieni, cu apucaturi invechite, au lasat sistemul in colaps, iar acum striga de pe margine"

Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 18:08
7376 citiri
VIDEO Klaus Iohannis: "Aceiasi politicieni, cu apucaturi invechite, au lasat sistemul in colaps, iar acum striga de pe margine"
Klaus Iohannis FOTO Facebook

Presedintele Klaus Iohannis a avut marti, 17 noiembrie, o noua sedinta cu membri ai Guvernului si specialisti pentru evaluarea si prezentarea masurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19.

"Am avut astazi cea de-a treia sedinta cu autoritatile si expertii in domeniu pentru pregatirea campaniei de vaccinare impotriva COVID-19. Romania, ca parte a acordurilor europene, trebuie sa fie pregatita pentru a gestiona aceasta campanie. Dupa elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID 19 care va fi facuta publica saptamana viitoare, autoritatile au inceput implementarea acestei strategii. A fost desemnat un coordonator al campaniei la nivel national in persoana domnului Gheorghita", a precizat presedintele Klaus Iohannis.

"Vaccinarea va incepe etapizat. E vorba, in prima faza, de personalul medical, de cei aflati in grupele de risc dar si de lucratori in educatie, furnizare de apa. A fost tinut cont de aspecte speciale - echipele de vaccinare si locatiile unde se va desfasura vaccinarea. Am solicitat autoritatilor publice sa comunice clar si transparent populatiei masurile. Cred ca e important sa combatem fakenews-urile", a adaugat presedintele.

"Trebuie sa ne unim eforturile pentru a implementa o campanie eficienta de vaccinare care sa ne permita sa revenim cat mai repede la normalitate. Sunt optimist, pentru ca deja incepem sa vedem efectele masurilor luate, dar atentie, pentru a fi siguri de rezultate trebuie sa mentinem cursul actual, sa respectam regulile si sunt sigur ca in doua saptamani vom vedea rezultate si mai bune.

Ne dorim cu totii aceleasi lucruri - sa protejam sanatatea, sa avem o dezvoltare economica robusta si sa redeschidem scolile in deplina singuranta", a precizat Klaus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a vorbit despre incendiul de la sectia ATI de la Spitalul Judetean Neamt.

"Sunt alaturi de familiile indurerate. Multumesc tuturor celor care s-au implicat imediat si vreau sa prezint respectul si aprecierea mea pentru medicul Catalin Denciu care si-a riscat viata pentru a salva alte vieti. Subfinantarea si proasta cheltuire a banului in spitale, coruptia endemica, incompetenta si neimplicarea, toate acestea au macinat sistemul nostru medical si au facut ca buni absolventi si profesionisti sa plece in strainatate.

Doar reforme autentice facute cu o majoritate care lucreaza pentru romani, pot schimba cu adevarat aceste defecte structurale. Ne lovim permanent de acelasi obstacol - opozitia. Mereu aceiasi politicieni, cu apucaturi invechite, au lasat sistemul in colaps, iar acum striga de pe margine. Nu voi comenta ancheta, dar sa nu ne limitam la a ii identifica pe cei responsabili. Problema e mai grava de atat. Exista si un vinovat moral - cel care a blocat legi in parlament. In acelasi spirit autoritatilor locale pesediste au aplicat dupa ureche masurile de la centru. La Piatra Neamt, baronii rosii au schimbat manageri de capul lor, refuzand sa colaboreze cu directiile de sanatate", a precizat presedintele.

Presedintele a reiterat necesitatea organizarii alegerilor, in luna decembrie.

"Aceasta situatie nu poate continua asa. Romania are nevoie de reforme profunde care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majoritati parlamentare. De aceea votul din 6 decembrie e mai important ca oricand, pentru a fi posibil acest proces amplu de reconstructie a Romaniei pe care eu mi-am asumat-o", a precizat presedintele.

Klaus Iohannis a anuntat ca miercuri, 18 noiembrie, la Cotroceni, va avea loc o intalnire cu expertii din domeniu privind echipamentele din spitale, mai specific echipamentele necesare si reteaua electrica.

"In conditiile suprasolicitarii in sectiile ATI si a cresterii numarului de pacienti in stare grava, retelele de suport pot fi depasite ceea ce poate crea o tragedie ca cea de la Neamt. De aceea am solicitat o analiza a aparaturii din dotarea spitalelor publice. Fondurile pentru service si mentenanta sunt mereu insuficiente. Trebuie sa gasim solutii urgente la aceste probleme care au fost neglijate ani la rand. O alta solutie e preluarea actului medical inapoi la Ministerul Sanatatii, insa vom putea face asta numai cu un nou pachet legislativ votat de o noua majoritate parlamentara aflata in slujba romanilor", a precizat presedintele.

"Putem sa constatam ca ne-am asezat in zona unui platou. Faptul ca ne-am asezat in zona in care nu mai avem cresteri mari este un semn bun, insa nu e suficient. E nevoie cu totii sa facem un nou efort pentru a da sansa spitalelor sa ii trateze pe cei bolnavi si sa avem mult mai putine decese in fiecare zi. Si daca vom avea in varianta cea mai optimista un vaccin sau doua tipuri de vaccin la dispozitie, pandemia nu se va opri si va trebui sa respectam regulile pentru, cum se spune popular, pentru a nu ne ineca la mal", a mai adaugat Klaus Iohannis.

Intrebat daca este de parere ca Guvernul Orban ar trebui sa isi dea demisia, Klaus Iohannis a spus ca nu este necesar acest lucru.

"Nu, Guvernul Orban nu trebuie sa plece acasa. In primul rand e un Guvern in functie de niciun an de zile si a gestionat aceasta criza. Nu consider ca Guvernul Orban trebuie sa plece acasa. Dimpotriva, Guvernul Orban si-a asumat guvernarea intr-o perioada cand toti ceilalti au preferat sa stea deoparte si sa comenteze. Aceasta tragedie de la Neamt ne arata felul in care PSD-ul a tratat sistemul de sanatate, a dus aproape la faliment acest sistem.

Dupa ce va fi o noua majoritate, trebuie sistemul reformat, lucrurile modernizate, simplificate, investitii in spitale noi sunt necesare, sunt deja planificate, investitii in aparatura si mentenanta. Nu vi se pare ca e pacat ca dintre tinerii care termina rezidentiatul sa plece in strainatate, in loc sa ramana acasa intr-un sistem bine gestionat pentru romani?", a raspuns presedintele.

Intrebat daca au autoritatile un plan bine stabilit, pentru ca o tragedie asemanatoare celei de la Neamt sa nu se mai intample, Iohannis a precizat ca a convocat sedinta de miercuri pentru a elabora acest plan.

"Tocmai de aceea am convocat intalnirea de maine. In afara de acesti specialisti, am convocat si specialisti in instalatii, in special instalatii sanitare. Lucrurile care trebuie clar evitate sunt suprasolicitarea unor retele si improvizatiile. Stiti foarte bine ca improvizatiile, in special la circuite electrice, sunt periculoase, nu doar in spitale, ci si acasa. Tocmai pentru a preveni astfel de situatii trebuie sa gasim solutii urgente. E nevoie de refacerea unor sisteme, de imbunatatirea unor sisteme, care pe viitor sa nu mai permita astfel de masuri heirupiste - mutarea sectiei, a injectomatului", a precizat Klaus Iohannis.

La reuniune au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretarul de stat in MAI Raed Arafat, precum si secretarii de stat in MS general dr. Ionel Paul Oprea si Andrei Baciu.

Au fost prezenti, totodata, directorul Institutului National de Sanatate Publica, sef al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino", colonel dr. Florin Oancea, reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii, dr. Alexandru Rafila, seful Directiei Medicale din cadrul Ministerului Apararii Nationale, general dr. Dragos Marian Popescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Brasov, dr. Andreea Moldovan, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr. Gindrovel Dumitra, precum si medicul primar in Sectia Boli infectioase de la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", Valeriu Gheorghita.

O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Klaus Iohannis, #sedinta, #guvern, #gestionare, #pandemie, #Covid 19 , #presedinte